mhwc

.

Äppelmarmelad.

Publicerad 2013-10-13 20:28:39 i Mat

Hösten är här. Trädgården är full av sprakande färger, och äpplena faller av träden. Himmelstalundsträdet har nu släppt alla äpplen, och vi har lagt dem i lådor, under filt, nära husväggen; det har varit några minusgrader ett par nätter redan.
 
Ett bra sätt att göra av med äpplena är att göra marmelad på dem - godismarmelad. Man gör ett mos av äpplena, tillsätter socker, kokar, häller upp, torkar, delar, sockrar och spar till jul eller så. Per 1000g mos:
  • 600g socker
  • 1 tesked pektin i pulverform
  • 1 kryddmått natriumbensoat
Tag en långpanna och fyll den med äpplen; rensa bara bort det som är dåligt(1). Låt äpplena mjukna i ugnen på 150C; det kan ta upp till 45 minuter innan de är helt mjuka(2). Passera äpplena till ett fint mos(3). Väg moset. Väg upp sockret och blanda i pektinet. Klä långpannan med bakplåtspapper.
 
Rör ner natriumbensoatet i moset och koka det i en gryta under omrörning i c:a 30 minuter. Tillsätt sockret och koka tills sockret definitivt har löst sig i moset. Häll upp i långpanna, släta ut med en slickepott och låt svalna och stelna.
 
Torka i ugn på 50C med ugnsluckan lite på glänt i 5 timmar. Lägg ett bakplåtspapper över marmeladen, vänd och torka den andra sidan på samma sätt. Man kan få upprepa det här momentet några gånger. Dela marmeladen i bitar och torka dem till hanterbar konsistens. Vänd bitarna i strösocker, och spara bitarna i en låda med papper mellan lagren. Låt locket glipa tills marmeladen nått perfekt torrhet. Njut.
 
Det går att variera sig. Jag upplever att äppelsorten inte ger så tydlig skillnad på olika omgångar, men man kan ju krydda med t.ex pepparmyntsolja, kanel, kardemumma, rosmarin(4), ... Man kan också tillsätta annan frukt, som rosenkvitten(5), eller bär, som svarta vinbär. Etc.
 
____
1/ Lite fallskador är ok, maskangrepp och hål eftre pickande fåglar tas bort.
2/ De ska helst vara som äppelmos innuti.
3/ Passertillsatsen ger en rest av skal, kärnor, etc. som vi kör en andra omgång genom maskinen; på så sätt får vi ut mer smak och pektin ur frukten.
4/ Förvånande bra med äpple och rosmarin.
5/ Fantastisk smak, komplex och fin med övertoner av aprikos och päron. Man kan ta steget fullt ut och göra marmelad på enbart rosenkvitten; den blir helt fantastisk.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela