mhwc

.

Till och från Krakow, dag 5.

Publicerad 2013-12-13 19:43:44 i Allmänt

Lördag

Idag var jag turist i Krakow, i dagsljus! Jag gick runt stadskärnan, följandes parken man anlagt där den gamla vallgraven låg. Jag besökta också ett känt varuhus från kommunisttiden, Jubilat. Ryktet förtäljde att det skulle vara mycket gammal rysk stil på varorna; jag nöjde mig med at fönstershoppa och tyckte nog att det mesta var ungefär som det kitch man ser säljas i Sverige. Julskyltningen var redan på plats - kanske något tidigare än vad den skulle ha varit hemmavid.

Efter att ha gått runt hela stadskärnan hamnade jag på ett fik vid namn Coffeheaven vid Florianporten. Där häckade jag tills en kollega hämtade mig för vidare eskapader; vi besökte en större shoppinggalleri nordost om stadskärnan. Den var gigantisk - dock fanns en del affärer på flera va de fyra våningarna. Och ärligen, hur många Starbucks behövs det i en och samma byggnad? På Carrefour handlade jag en typ av mjukare pepparkakor överdragna med choklad som sägs vara typiska för regionen. I konsistensen påminde de om Printen från Aachen, men de var bättre kryddade. Vi vandrade sedan runt och tittade på diverse statyer, kyrkor och andra byggnader med stil.

Lunchen var internationell; en kebab med bröd serverad från ett hål i väggen. Efter det slog vi oss ner på Castor Coffee Club för lite fri WIFI och för att vila våra trötta fötter. Vår plan var att besöka House of Beers, vilket dock blev väldigt kort: det var dåligt upplyst, högljutt och urvalet av öl på tapp var inte så upphetsande. Det blev i slutändan lite väl mycket eftermiddag innan taxin till flygplatsen kom vid 1830.

Om hemresan är det inte mycket att säga, förrutom att det inte spelades någon fanfar vid landningnen eftersom vi inte var i tid, och att det är segt att komma hem efter midnatt.

Är grillsäsongen över?

Publicerad 2013-12-10 21:57:47 i Allmänt

När man tittar på grillen under snötäcket skulle man kunna förledas att tro att grillsäsongen är över. Men, det behövs bara lite skottning.
 
 

Till och från Krakow, dag 4.

Publicerad 2013-12-10 20:50:43 i Allmänt

Fredag

En del människor var lite sega på kontoret på förmiddagen. Täta avbrott med påfyllning av vätska och vädring behövdes för att hålla upp tempot i kursen. En av deltagarna var svår att aktivera; det var han som var mest aktiv kvällan innan med kyld vodka och snappsglas.

Till lunch år jag grillad succhini, aubergine och paprika. Det var lite lite, igen, och osalt - det senare lätt att rätta till.

På kvällen vandrade vi runt lite i stadens centrala delar och hittade en mer lokal lokal, Polskie Smaki, där jag åt två olika sorters soppa, en traditionell syrlig (med finskurna bitar av fläsk och bacon), och en med kål och tomat. Båda var riktigt goda, möjligen inte så varma som man hade kunnat önska. Soppa är en tradionell och vanligt förekommande rätt i Polen. Varje måltid med självaktning inleds med soppa; på en del restauranger kan man få en avsmakningsmeny med enbart detta.
Krakow har ett väder som påminner om Linköpings. Det var grått och lite småruggigt; efter lite rundvandrande i staden hamnade jag på hotellet igen. En av mina kollegor hade lite problem med madrassen. Det var en fjädermadrass; en av fjädrarna hade komit loss och stack ut ur kanten. Den skar honom i benet när han satte sig. Blodvite uppstod. Efter att ha pratat med receptionen fick han raskt ett annat, större, rum.
 
 

Till och från Krakow, dag 3.

Publicerad 2013-12-08 15:19:39 i Allmänt

Torsdag  
Kontoret har bättre kaffe än té, men som en av kollegorna sa, vi är ett kaffedrickande folk, inte ett tépimplande folk. Det fanns en vattenkokare, muggar, och tépåsar. Två sorters Lipton, gula rutan och earl gray, prydde hyllorna i ett skåp, tillsammans med diverse frukt- och örtinfusioner, inklusive detta horribla roibos som man ser överallt nuförtiden, vilket fördärv...
 
Rummet där jag höll kursen är ett gammalt datorrum. Det finns kylning men ingen ventilation. Trots inte så bra förutsättningar var jag imponerad av deltagarnas uthållighet i den ganska syrefri atmosfären.

Lunchen avåts på det italienska stället igen, det var den enda restaurangen som serverade rätter utan gluten, något som var ett krav för en av kollegorna. Denna gång åt jag musslor gratinerade i skalet med smör, kryddor och ströbröd ovanpå. Det var bra kryddning, men återigen för lite mat. Det kompenserade vi för på kvällen.

EFter jobbet besökte vi en gokartanläggning där man körde runt i en hangar. Bilarna hade tydligen starkare motorer än vanligt och det gick undan i svängarna. Tyvärr var ljudnivån mördande, och avgaserna gjorde luften problematisk. Vis av tidigare gokarterfarenheter avstod jag att köra och nöjde mig med att se spektaklet genom en glasruta, från baren, där ljudet var drägligt och luften gick att andas, och det fanns kyld dryck.

Efter denna chock åkte vi in till stadens centrala delar och åt på restaurang Chtopskie Jadto. Vi beställde in något som serverades för minst fyra personer i ett trätråg, med olika kött, korvar, kåldolmar, kyckling, potatis... öl i tillbringare som byttes ut så fort de blivit tomma. På slutet av måltiden serverades det massor av kall vodka i små glass, jag gissar två centileter styck. Det var en hel del sådana. Efter detta gick vi till en bar vars namn vi lika gärna kan glömma, den låg runt hörnet från hotellet, där det var mer öl och vodka och drinkar...

Till och från Krakow, dag 2.

Publicerad 2013-12-07 22:34:00 i Allmänt

Onsdag

Frukosten är av (liten) buffétyp. Man kan beställa saker som inte finns på buffén, t.ex stekta ägg och äggröra. Brödet var genomgående lite för torrt, även det skivade ljusa som passade i rosten. Det fanns två sorters korv, bacon, och vitt bröd stekt i smör (vilket kallades för "french toast") i en varmhållare - som höll det knappt ljummet. På en tiogradig skala skulle jag ge frukostbuffen en sjua.

Vi åkte förbeställd taxi till och från kontoret, varje dag. Det lär annars vara bra allmänna kommunikationer i Krakow, men vi provade dem aldrig. Spårvagnarna var ungefär som de jag sett i Norrköping och Göteborg på 80-talet. Biltrafiken är intensiv och det gäller att ta för sig och vara väldigt tydlig med vad man har för avsikt, annars blir man stående och ignorerad.

Vi åt lunch på samma ställe alla tre dagarna. Det var en lokal restaurang med huvudsaklgen italienskinspirerad meny. Första dagen åt jag saltimbocca på kycklingbröst, parmaskinka och salvia. Den serverades med kokt broccoli med vitlök och en aning chilipeppar. Det var en god anrättning, men jag upplevde portionen som liten. Mina kamrater provade pasta bolognese och risotto, vilka var båda trevliga och goda.

På kvällen promederde vi från hotellet till en välkänd restaurang nära slottsområdet: Pod Wavelem. Där är maten god, riklig och billig. Jag åt någonting kallat "officer's platter" på engelska i menyn. Det var en helt enkelt enorm mängd kött av olika sorter på ett träplanka, med ris, friterad potatis och två sorters kål under. Det lokala ölet var nästan lika lättdrucket som oktoberfestöl...

Restaurangen är populär. Vi kom tidigt, strax efter 18, och slapp vänta; normalt rekommenderas att man reserverar bord här. Rökning är tydligen inte tillåten inomhus, men det röks en hel del utanför och det kommer med en viss arom in.

EFter denna gedigna måltid strosade vi genom centrum och sammanstrålade med några arbetskamrater. Vi besökte en bar pch drack några öl; det var inget särskilt med vare sig den ena eller det andra.

Till och från Krakow, dag 1.

Publicerad 2013-12-06 19:56:00 i Allmänt

Tisdag
 
Taxichauffören visade sig ha en bror i Texas, och vi språkade om öl, amerikansk matlagning, och resor i allmänhet. Han var inte så förtjust i att flyga, men när han besökte sin bror blev det alltid med KLM från Amsterdam. Ryanair hade han inte så mycket tillövers för.

Flygbussen avgick i tid. På vägen ut från Linköping kunde man se de högre husen i Tallboda bakom vallarna till motorvägen; snart därefter blev det mörkt och allt man kunde se var lysen på trafiken utanför. Inne i bussen lystes det upp av några skärmar som växlade mellan att berätta att det finns gratis wifi på bussen, och att visa beräknad ankomsttid. Vi passerade Norrköping, med ett kort stopp för påstigning av några få resenärer. Totalt var vi kanske 15 personer i bussen.

Efter 92 minuters restid var vi framme. Det är inte mycket att säga om Skavsta flygplats; det är en av de där platserna som man bara passerar, ett nödvändigt ont. Jag köpte och åt en banan. Mina reskamrater åt kvällsmat i restaurangen innan  säkerhetskontrollen. Priserna är som de brukar vara på flygplatser, men maten var bättre än genomsnittet. Efter säkerhetskontrollen finns det mindre mat och mer alkohol.

Nu ska jag raljera över Ryanair. Bara så ni är förvarnade.

Vi flög med Ryanair. Det är naturligtvis det sista val man vill göra, men det dikterades av jobbet. Själva flygresan var inte så farlig, även om det finns en del som stör med den: kabinpersonalen har till uppgift att sälja saker som nästan ingen vill ha. Den mest irriterande saken till försäljning var en kalender med halvnakna kvinnor - flygvärdinnor som jobbar på Ryanair. Den sägs i och för sig säljas för något välgörande ändamål. Det kanske till och med är sant.

Nej, det som är mest störande med Ryanair för mig är processen att köpa biljetter, och incheckningen. Båda processerna måste göras on-line, och båda är designade att sälja på en saker man inte behöver och inte vill ha. Som försäkring. När jag betalar med mitt kort för en resa ingår automatiskt en reseförsäkring via kortet. Den behövs egentligen inte heller; min hemförsäkring har en resedel. Men Ryanairs sajt vill att man köper extra försäkring, och det är inte direkt uppenbart hur man låter bli. Och betalningen... man kan bara betala med kort. När man väljer det (enda) alternativer tillkommer helt plötsligt en liten avgift - för att du har VALT att betala med kort. Jag upplever det som ohederligt.

Men, det ska jag inte förneka, det är fortfarande billigt. Mycket billigt. Precis som med billigt kött i butiken finns det naturligtvis någon som betalar priset för det hela i slutänden; här är köttet personalen, som tydligen, vad jag förstått av det jag sett i pressen och hört, behandlas som boskap.

När vi landade i Krakow spelades det en fanfar, för vi var visst tidiga. Det annonserades också att 90% av Ryanairs flygturer var i tid förra året, och det var visst bäst i europa. Det är ju bra, men jag funderar, det kanske är som med tåg i Schweiz: det är lättare att vara i tid om man räknar med 15 minuters stopp på varje station.

På flygplatsen växlade vi pengar genom att ta ut lite i en automat, och väntade 45 minuter på att den beställda taxin skulle dyka upp. Resan till hotellet tog 30 minuter. Det var inte mycket man kunde se av omgivningen; det var riktigt mörkt.

Vi var inbokade på Hotel Unicus,vilket visade sig ligga centralt och bra, runt hörnet från den stora turistgatan i gamla staden. Rummen var normalstora, men det var väldigt högt i tak, c:a fyra meter. Badrummet hade en väldigt modern design - duschhörnan kanske mer modern än funktionell. När man duschade gick det inte att undvika att det blev en hel del vatten på golvet utanför. Vattenreglagen var lite som engreppsblandare, men utan spak. Man fick luta på knoppen för att reglera vattentryck, och rotera den för att reglera värmen. Innovativ design, kanske, men något opraktisk.

Sängen hade en bra fjädermadrass, men något ostadiga ben. Kuddarna var lite lösa för min smak, men det var inget som inte en vikning av kudden ordnade. Rummet hade två fönster. Det gick inte att stänga gardinerna vid sängen, vilket var lite tråkigt: i ett fönster tvärs över gatan fanns en blinkande reklamskylt för strippklubben som huserade där, Tabu Gentlemens Club. Lite kreativt användadde av en karbinhake från ryggsäcken löste problemet, och dagen efter fixade hotellet det hela när jag berättat att det inte fungerade. Sista natten hände något med gardinupphängningen till det andra fönstret som gjorde att en del av den ena gardinen ramlade loss från upphängningen. Jag tror det var för mycket plast och för lite metall i konstruktionen.

Rummet hade ett kylskåp med blandad alohol, läsk, jos, och godis. Det fanns också en vattenkokare, porslinsmugg, och en tepåse. I garderoben fanns ett litet poch lätttmanövrerat kassaskåp, strykbräda och strykjärn. Rummet var rent och fräscht.

I den pittoreska källaren fanns en restaurang. Där serverades frukosten. Vi åt annan mat ute så jag kan inte recensera den, men den lär ha någon markering (två gafflar?) i Guide Rouge (f.d. Guide Michelin).
 

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela