mhwc

.

Äppelchutney

Publicerad 2013-08-28 20:32:42 i Mat

Just nu faller äpplena av mitt träd med Transparant Blanche. Vi har passat på att göra äppelchutney av en del. En chutney ska vara fruktig, söt, syrlig, kryddig och lagom stark. Den här blir nästan som en riktig mangochutney.

1kg äpplen
3st medelstora lökar
1 kanelstång
2msk ingefära
1tsk curry
5dl halmörkt socker
2dl vinäger
2dl gröna russin
0,5tsk salt
3msk sambal olek

Hacka löken och riv ingefäran. Kärna ur och skala äpplena, dela i kvarter. Häll allt utom äpplen och russin i en kastrull och sjud en stund så att löken blir mjuk. Häll i äpplena och koka tills de faller sönder. Tillsätt russinen och låt koka en stund. Lös upp ett kryddmått natriumbensoat i lite varmt vatten. Häll upp chutney i burkar som skakats med natriumbensoatlösningen. Skruva åt korken ordentligt. Låt den stå några veckor innan du äter av den; smaken mognar och blir mjukare och fylligare så.

Äppelkaka.

Publicerad 2013-08-17 17:31:15 i Allmänt

Äppelträdet dignar av mogna transparant blanche och regeln är nu: varje måltid ska innehålla äpple. Idag gjorde vi bland annat en äppelkaka med filodeg, äpplen, ingefära och citronmaräng. Inte särskilt svårt, men man ska komma ihåg att grädda utan maräng först en halvtimme, så att de skalade äppleklyftorna får en yta. Om man glömmer det blir marängen nog aldrig fast. När man klickat på marängen får man också sänka värmen i ugnen och grädda tills det blivit vackert gyllene.
 
Ljuvligt gott.
 
 
 

På grillen

Publicerad 2013-08-17 16:52:49 i Mat

Idag blev det både röding och regnbåge (hel fisk, urtagen, med huvudet kvar) på grillen, två av varje, med eneträ för rök. Fisken var välsaltad inuti och fyld med frysta dillstjälkar. För att undvika att det fastnade i gallret lade jag dubbelvikt aluminiumfolie under varje fisk; det hjälpte till när de skulle lyftas av efteråt också.

Lagret med briketter var lite drygt dubbelt, och 30 minuter under lock visade sig vara en perfekt tid. Fisken låg 10minuter efter grillningen innan servering. Den var mjuk, mjäll, och saftig.

Till den serverade vi kokt nypotatis av sorten "prinsess" och några sallader, bland annat en fänkål och äpplesallad: transparant blanche och fänkål skivat tunnt med mandolin, och med en citronette på.

Alla närvarande åt tills de var fyrkantiga.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela