mhwc

.

Småländska kroppkakor.

Publicerad 2012-10-07 10:13:41 i Mat

Jag är en naturaliserad smålänning(1). Som smålänning är man närmast kulturellt betingad att göra kroppkakor. Till verket:
 
Skala och koka ett kilo mjölig potatis, t.ex King Edvard(2). Låt den svalna tills den är rumsvarm. Under tiden den svalnar gör man fyllningen. Tärna 250g rökt och 250g salt sidfläsk, fint; tärningarna ska ha 2-3mm sida. Hacka två stora lökar fint. Stek löken mjuk och gyllene, blanda i det tärnade fläsket och 4tsk nymalen kryddpeppar. Fräs ihop en stund och låt svalna.
 
Riv den kokta potatisen fint. Blanda i 5dl vetemjöl och två ägg, knåda ihop och gör en rulle med en diameter av 5-6cm. Låt rullen vila en halvitmme eller så.
 
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Skär 2cm tjocka skivor av degrullen och platta ut till en skiva med en grop i mitten. Fyll gropen med fläskfräset, så mycket du får plats med samtidigt som det går att vika uppkanterna och få bullen tät. Koka kroppkakan i vattnet c:a 5min. Ta upp och låt rinna av. Servera med lingonsylt och skirat smör.
 
Överblivna kroppkakor kan värmas, i mikrovågsugn, ugn, kastrull, eller stekas. Stekta kroppkakor är minst lika goda som nykokta.
 
____
1/ I förskingring, jag bor ju i Östergötland.
2/ Den godaste potatis jag vet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela