mhwc

.

Ida Davidsen, Köpenhamn: Ett kulinariskt lustspel i fyra akter.

Publicerad 2012-06-17 20:44:57 i Mat

Jag har varit i Köpenhamn i några dagar och semestrat med min bror. På listan över saker man kan göra stod bland annat att titta på den lilla sjöjungfron, besöka Danmarks Akvarium, Louisiana, och att äta "smörrebröd". Här kommer nu ett kulinariskt drama i 4 akter, med epilog.

Först, scenen med rekvisitan:

Scenen är klar.

Akt ett inleds med att snappsen, en Ålborgs Jubileumsakvavit, äntrar scenen:Dags för aktens primadonna: en friterad rödspätta med tillbehör. Dolt under fisken finns en liten bit rågbröd.Akt två: Dags för de små nyskalade räkorna med majonäs och ett pocherat ägg.Dags för akt tre. Den inleds med en ny snapps, en Harald Jensen Akvavit.Aktens huvudnummer är stekt lever med knaperstekt bacon, champinoner och lök.Akt 4: Rostbiff med rostad lök:Nu är det dags för epilogen: Earl-Grey-té med en aning jasmin i.Applåder. Ridå. Nej, det blir inget extranummer. :)

Två synder!

Publicerad 2012-06-02 21:20:13 i Mat

Jag har en bekännelse att göra: jag har syndat. Dubbelt upp, dessutom; när man faller, faller man hårt!

Min första synd är att jag har varit otrogen mot Citygross. Jag har faktiskt varit och handlat på ICA Maxi i Linköping. Men vad ska man göra när Bergendahls inte tar hem Fontanas vegetariska ravioli längre, och den visar sig finnas på ICA Maxi?!? Det är en god ravioli(1), faktiskt bättre än den med kött i. Men, det finns en synd till här; det finns margarin i raviolin. Långt ner i innehållsförteckningen, förvisso, men icke desto mindre. Men, jag vill ha ravioli till min blodpudding. Så det får bli synd, och syndigt gott. Eller ok iallafall.


____
1/ Ja, av de man kan köpa. Hemgjord ravioli slår den naturligtvis med hästlängder.

Återuppstått: en origamisida på nätet.

Publicerad 2012-06-02 14:18:59 i Allmänt

Efter att ha sett en massa fina sidor på nätet med origami blev jag inspirerad att uppdatera min egen lilla origamisida med ett par modeller och tillhörande diagram. De gamla modellerna(1) har inga bilder och diagrammen är i Postscript(2) vilket ju bara är 1990-tal. De nya diagrammen är i PDF.

____
1/ Inte så många. Men ändå.
2/ Gjorda med hjälp av det excellenta programmet Xfig.

Sås och pasta.

Publicerad 2012-06-02 14:13:47 i Mat

Efter att ha sett ett program där två äldre italienska herrar lagar och äter god mat kände vi oss inspirerade och svängde ihop en pastasås. Det blev faktiskt riktigt gott.

Smält lite smör i en kastrull och fräs hackat sidfläsk i det. Tillsätt hackad lök och vitlök och låt hacket smälta tills det blir genomskinligt. Krydda med nymals svartpepar och torkad basilika. Tillsätt en burk krossade tomater och låt det koka ihop. Hacka färsk basilika och rör ner; ta grytan av värmen. Servera på nykokt pasta och riv över lite 40-månaderslagrad prästost.

Till detta drack vi isté. Brygg en kanna Earl Grey Creme(1) och låt svalna tills det är kylskåpskallt. Tvätta en lime och skär den i bitar; kläm ur dem i en tillbringare. Lägg i de urklämda bitarna. häll på 3dl av det kalla téet, fyll på med 7dl kallt vatten. Téet blir bättre om det får stå nogon timme innan det dricks.

____
1/ Inköpt på teboden i Linköping; téet är ur Kahls Kaffes(2) sortiment.
2/ Kahls Kaffe säljer faktiskt té. Vem kunde tro det?!?Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela