mhwc

.

Mat i Aachen.

Publicerad 2011-03-20 16:08:58 i Resa

Jag kom till Aachen på måndagskvällen och åt kvällsmat på Subway, vilken låg mitt emot hotellet. Det blev en smörgos med kalkon-och-bacon i halv fullkornsbaguette, och det var gott, men knappast prisvärt.  På hotellrummet fanns det chips och andra onyttigheter jag inte gillar i minibaren. Subwaymackan var dock helt tillfyllest, och jag somnade tidigt, läsandes Spy Country, av William Gibson.

Det fanns naturligtvis också öl i kylen, Bitberger, och den stiftade jag bekantskap med på tisdagen på restaurangen Sum Wehrhafter Schmied (Hos den starke klensmeden) på tisdagskvällen. Det är tydligen en grekisk restaurang, men det missade jag; jag åt holländska musslor. Det visade sig vara en tallrik med blåmusslor(1) utan skal i ett grönsaksfräs med lök, färsk vitlök, purjolök, zelleri, succini och kryddor, vilket serverades med pommes. Det var gott och rikligt och jag gör gärna om besöket. Jag drack en Bitburger till, och det behöver jag inte göra om. Det grekiska inslaget märktes mest när man bad om notan; den kom in tillsammans med ett glas ouzo.

På onsdagen besökte jag krogen Am Knipp, som har varit en krog sedan slutet av 1600-talet. Där åt jag en rumpstek med stekt potatis, gräddig champinjonsås och en salladstallrik bredvid. Det var riktigt gott. Lokalen var pittoresk och populär; man ska nog beställa bord. Jag hamnade vid ett litet extrabord vid dörren, så varje gång den öppnades drabbades jag av kall luft och cigarettrök eftersom folk gick ut och rökte hela tiden. Hemsk ovana, det där. På den här krogen fick jag prova på det berömda ölet Kölsch, vilket i mitt tycke inte var så speciellt. Det var gott, men inte extremt gott; som standard serveras det i 200ml cylindriska glas men man kunde få ett stort glas på 300ml också. Jämför det med "en stor stark" på svenska krogar...

Sista kvällen var jag på krogen Domkeller. De påstås ha ett stort sortiment av belgisk öl, och jag tänkte att det kunde vara trevligt att botanisera mellan sorterna. Tyvärr var listan i realiteten rätt så kort, och de har inget eget kök; fläskläggen med surkål och potatismos jag beställde levererades av en man som kom in genom ytterdörren. Det var, om jag är snäll, inte särskilt gott, och jag upptäckte plötsligt till min fasa att det var tillåtet att röka i detta etablisemang; fyra fala damer satte sig vid bordet bredvid och bolmade på. Jag skuddade stoftet av mina fötter och flydde snabbt, men inte snabbt nog; på hotellet packade jag kläderna i en plastpåse och duschade för att bli av med lukten. Jag kommer inte att gå tillbaka dit.

____
1/ Det fanns flera olika varianter av den här rätten; jag beställde den jag trodde jag förstod vad det var i den. Jag hade fel. Min tyska är inte bra, den består bara av oartiga utropsord.

Kommentarer

Postat av: Molly

Publicerad 2011-05-07 16:35:20

Häftig sida! Hur ofta brukar du uppdatera den?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela