mhwc

.

En låda till.

Publicerad 2011-03-05 20:00:54 i Origami

Det är dags att visa en liten låda till. Den här, precis som den förra, är vikt av endast ett, kvadratiskt(1), papper. Senare kommer det lådor som sätts samman av flera bitar, och jag rör mig mot modular origami... mer om det senare. Den här lådan kan ses som en variation av den förra; där veks de små överblivna trianglarna i hörnen mot samma sida och låstes på plats genom att man vek fliken över dem. Det gjorde sidorna olika tjocka, och mitt i botten på insidan möttes fyra stycken spetsar. De spretade gärna; det kliade i fingrarna att plocka fram tejpen(3).

Den här modellen har en elegant symmetri och inga sådana problem. Jag har själv kommit fram till modellen, men andra har varit före mig: Tomoko Fuse 1995, och Robin Glynn har gjort diagram för modellen 1999. Själv vek jag den först 2005 eller så.Som synes får man hela lådan, komplett med intrikat hopvävt lock, från ett enda kvadratiskt papper! Här är en bild som visar den öppna lådan. Man stänger den genom att vika in flärparna mot mitten och över varandra; den sista får man sticka in under den första.Diagrammet för modellen finns på Robin Glynns sajt; jag länkar till det PDF-dokumentet. Jag har gjort ett vikmönster.

____
1/ Det finns många olika sorters origami. En inriktning anser att Riktig Origami handlar om att vika modeller av ett, kvadratiskt(2). Andra anser att det är ok att skära till papper i det format man vill ha, oavsett om det är sex-kantigt, eller ett fyrkantigt papper med längd-höjd-förhållande på 2:3.1415926...
2/ Och troligen dessutom enbart av snövita papper.
3/ Eller limmet. Praktiskt, men oortodoxt(4).
4/ I vilket annat ord får man in så hög andel av o?!? Det är underbart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela