mhwc

.

Båt på engelska floder: dag 3.

Publicerad 2011-06-25 18:04:50 i Resa

Dag 3: 2011-06-11, lördag.Natten var kall och fuktig, och sovarrangemangen på båten lämnade en del i övrigt att önska. Kajutan var inte stor (jag kunde inte stå rak i den). I reklambroschyren sades det att det var "two single beds or one double bed". Dubbelsängen fick man genom att demontera bordet, lägga ner skivan och lägga dynor ovanpå. Effekten är att om man är större än medeleuropén(1) så kan man inte sätta sig vid bordet utan att vrida på det, man kan inte lägga sig på en "single bed"(2), och efter att man gjort en dubbelsäng av bordet är det inte plats för två 190cm långa människor att sträcka ut sig samtidigt, för då krockar ens fötter framme vid fören. Täcket var anpassat till ett gift par; jag och min bror behöver mer än så.Vädret hade bättrat sig och vi satte av i stilla mak nerför floden(3) till Wroxham. Där passade vi på att äta lunch, besöka uthyraren för lite fler filtar och en instruktion i användandet av gasolköket. Vi åt "fish and chips" på ett "licensed tea room"(4) precis ovanför Wroxhams låga stenbro. En film av passagen under bron kan ses här(5).

Efter lunchen var det dags att glida ner längs floden Bure, förbi floden Ants utlopp, och vidare till floden Thurnes utlopp där vi svängde norrut, uppströms, till Potter Heigham dät vi lade till för natten. Där finns en bro till från medeltiden som inte alla båtar kan passera under, och här måste man ha en lots som tar hand om passagen om man vill uppströms. Vi åt varsin hamburgare till kvällsmat på den lokala puben och jag drack en Woodforde's Wherry. Jens drack en Strongbow cider.Själva samhället ligger någon kilometer eller två inåt land. Vid floden är det stillsamt, särskilt kvällstid. Puben annonserar om att man har karaoke varje lördagkväll - men inte just denna. Det blev en rätt tidig kväll(7).


____
1/ Enligt någon standard från trettiotalets mitt misstänker jag.
2/ Däremot kan man kanske kila fast sig. Man lär inte riskera att ramla ur.
3/ Högsta tillåtna hastighet på floderna var sex "miles per hour", dvs 9.6km per timme. Det var svårt att avgöra hur fort båten rörde sig, eftersom det inte fanns någon hastighetsmätare. Det är dessutom hastigheten relativt land som räknas, dvs flodens ström ska tas med i beräkningen. Vi löste det genom att använda GPSen i min brors telefon.
4/ Inte var det licensiering av hur man kokar té inte. Här var det tépåsar som gällde(6).

5/ AAC-ljud och H264-video; jag har tagit filmen med min mobiltelefon.
6/ Det är det i hela England. På stormarkanden såg vi inte ett enda lösviktsté. Jag tror inte det finns överhuvudtaget. Det Brittiska Imperiet har verkligen fallit hårt, långt och tungt.
7/ Det var i allmänhet tidiga kvällar, och det verkade som om de flesta som åkte båt i området gjorde så.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela