mhwc

.

Från den egna trädgården.

Publicerad 2011-07-17 11:36:40 i Mat

Vi har bakat bröd, gjort en grytsstek och kokat ett par burkar marmelad. I häcken(1) mot allmänningen har vi häggmispel(2). I år är det ett mycket gott år för häggmispelbär; det finns i drivor, till och med så mycket att fåglarna inte ätit upp alla. Bären är mörkt blå när de är mogna och har en fruktig smak med inslag av blåbär. De har inte mycket syra och kan uppfattas som något fadda.

Jag plockade ett halvkilo, rensade, sköljde och hällde i en kastrull. Sedan hällde jag i saften och zesten av en gul citron och lät det koka upp. När bären började gå sönder hällde jag i ett halvkilo syltsocker och lät det koka i fem minuter. Efter det hällde jag upp marmeladen i rena burkar som skakats med lite vatten med natriumbensoat i.

I morse provade jag marmeladen på rostat bröd med smör och té(3) till. Det var himmelskt gott.

____
1/ Med tanke på storleken kanske man ska kalla det buskaget, eller kanske trädraden...
2/ Egentligen "kanadensisk häggmispel", amelanchier canadensis. Den "riktiga" häggmispeln, a. spicata, ser nästan likadan ut men dess bär är beska.
3/ Earl Grey Cream från téboden i Linköping.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela