mhwc

.

Tresidig origamilåda.

Publicerad 2011-04-25 08:44:36 i Origami

I serien "origamilådor" kommer här en triangulär låda. Det går åt tre kvadratiska papper till lådan, och om man vill göra ett lock behövs det tre till. Sidan på lådan är 3/4 av sidan på det papper man använder, och lådkanten är 1/4 hög. Diagrammen är baserade på videoklipp jag sett på youtube.  Jag har också gjort ett veckmönster.Ny bil.

Publicerad 2011-04-16 17:50:59 i Allmänt

Idag har vi skrivit på pappren för en ny bil. Det är en Skoda Octavia MkII från 2010 med en TSI-motor på 1.4l. Den har gått 700mil och haft en ägare - bilfirman. Efter hårda förhandlingar fick vi ner priset till 145kkr, och då får vi nya vinterdäck och en löstagbar dragkrok(1) monterad. Bilen har en ljus metalliclack.

Vi har tittat på bil i ett drygt år, alltsedan vårt särskilda bilsparande nådde en nivå som matchade vad vi ville ha. Nu får vi börja om igen. Förhoppningsvis håller den här bilen lika länge (eller längre) än den förra så det ska förhoppningsvis inte vara något problem att skrapa ihop till nästa fordon under tiden.

____
1/ Den måste vara löstagbar; en fast dragkrog går tydligen inte att kombinera med backsensorn.

Dagens mat.

Publicerad 2011-04-16 17:29:53 i Mat

Idag lagar vi mat här hemma. Först ut blev det en kräm av kokta vita bönor, färsk basilika, olivolja, salt och peppar. Efter det la vi fläskkarréskivor i marinad (två olika) efter att ha skurit bort benen. Några skivor som inte var så jämna hamnade i en gryta med lök, senap och grädde. Efter detta gjorde vi en paj med filodegsbotten(1) med bacon, broccoli och paprika. Och nyss(2) ställde jag in en potatisgratäng i ugnen. Ikväll blir det hamburgare(3).


____
1/ Det blir en välgigt tunn och fin botten, inte alls tung som en vanlig pajdeg kan riskera att bli.
2/ Ja, jag vet att en mening inte ska inledas med 'och', men det är ibland en fin brytning.
3/ Hemgjorda, naturligtvis; nötfärs med kryddning.

En annorlunda låda.

Publicerad 2011-04-09 18:39:34 i Origami


Här kommer det ännu en låda, men den ser lite annorlunda ut. Den blir lagom stor för ett par chokladpraliner eller så om man utgår från ett standard origamipapper (15x15cm). Modellen blir mer tilltalande om man har ett tvåfärgat papper.Jag hittade modellen på nätet, den hette något typ "lewelled box", men jag kommer inte ihåg vem som designat den. Man utgår från en vattenbombsbas. Jag har gjort diagram för den, men eftersom jag är osäker på vem som borde hyllas för designen låter jag bli att lägga upp dem till allmän konsumtion.I den här bilden kan man se storleken på pappret jag vikt modellen av, och hur stor den färdiga lådan blev. Som synes behöver man ett stort papper om man ska få plats med större saker i lådan.Tvådelad origamilåda.

Publicerad 2011-04-03 14:52:15 i Allmänt

Så var det dags för en fortsättning på origamilådorna.

Den här lilla skönheten är vikt av två papper, och här har jag använt två papper med färg enbart på ena sidan. De har som synes olkia grön färg på framsidan. Jag har dessutom vikt dem med olika sidor upp, vilket ger lite olika utseende på de färdiga bitarna. Diagram finns i PDF-format. Själv tycker jag det blir snyggast om man inleder vikandet med den vita sidan av pappret uppåt.

Det här är ett exempel på modulär origami; man vikar en hög likadana element och monterar sedan ihop dem till en modell. Vidare lådexperiment kommer vara inslag i den disciplinen.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela