mhwc

.

Glömt hemma.

Publicerad 2010-09-22 22:25:12 i Allmänt

I morse upptäckte jag, när jag skulle in på jobbet, att jag glömt passerkortet. Det var en bra stund tills receptionen öppnade innan jag kunde få ett tillfälligt. Istället valde jag att ta en tur hem och hämta det. Väl hemma upptäckte jag att jag inte hade några nycklar. Jag åkte tillbaka till jobbet, men passade på att åka motorvägen istället för den vanliga landsvägen. Det skulle kanske spara lite tid, men motorvägen var full med vägarbeten och nerskyltad till 70. Det blev ingen tidsvinst.

Och vid lunch upptäckte jag att jag glömt plånboken hemma.

Det blir bättre imorgon. :)Äppeldoft.

Publicerad 2010-09-21 13:30:33 i Mat

Bakom mig i bokhyllan ligger ett äpple och doftar. Det har legat där sedan i morse och är tänkt att ätas vid tretiden. Doften är ljuvlig. Så doftar bara svenska äpplen; det blir en kort period på hösten när man kan njuta så. Resten av året får vi äta import från ställen som Argentina och Kina. Så tråkigt.

Äppeljos.

Publicerad 2010-09-20 21:17:33 i Mat

Det är höst; september är den klassiska första höstmånaden. Äpplena mognar. I år är det ett erbarmligt äppelår här i området; rönnbärsmalen har angripit snart sagt varje äpple. Frukten dråsar av träden, och de inbjuder inte direkt till att man ska äta dem färska om ens alls. Vilken tur då att jag införskaffat en fruktpress och kan pressa jos från äpplena. Hittills har vi druckit den färsk och gjort en del must, men kanske borde jag överväga att göra äppelcider, och isåfall av fransk typ.

Bäst blir josen om man pressar några olika sorter och blandar ihop dem. T.ex har jag plockat från ett vildapelträd som jag vet ger söta men beska frukter; beskan sitter i fruktköttet och saften är god(1). Denna blandad med saften från Röd Gravensteiner och lite Golden Delicious(2) blev riktigt bra. Är det någon som har gott om frukt på en prydnadsapel? Jag skulle vilja prova att pressa sådana också.

Man kan hetta upp saften till mellan 80 och 90C några minuter och sedan hälla den på flaskor som skakats med natriumbensoat upplöst i vatten. Då får man hållbar äppelmust; något man kan ta fram mitt i vintern och njuta av. Mmm.


____
1/ En del av fruktköttet kommer med i pressningen, och josen blir bättre om den får stå en dag eller så, och man skippar bottensatsen. Beskan känns här som en strävhet och är inte alls oagnenäm.
2/ Importerad frukt; inte särskilt god saft.Burgare.

Publicerad 2010-09-06 21:53:15 i Mat

Burger King har två(1) restauranger(2) i Linköping. Det finns en i centrum; där har den funnits länge även om den flyttat några meter längs västsidan av stora torget. Sedan några år finns det en i det stora köpområdet, Tornby, också. Tidigare låg den i samma hus som COOP och Systembolaget men nu har den flyttat till ett eget hus. Det ligger tvärs över gatan från Jula(3). Genom åren har vi av och till ätit på BK, men av hamburgerhaken tycker vi bäst om MAX, sedan Stångågrillen(4), och sist kommer McDonalds. Vi bestämde oss för att prova denna nya restaurang.

Lokalen är som McDonalds. Ja, det står väl i och för sig BK på några ställen, men stilen är densamma. Denna moderna stil i udda färger och kantiga allting. Upplägget är likadant, med en lång disk med kassaapparater bakom, utrymme för kaotisk kö framför, toaletter till höger, stora glasrutor, plats att kasta skräp på etc. Diskret placerad på väggen till höger om kassorna hänger en klocka. Det är ett misstag.

Till skillnad från McDonalds och i likhet med MAX lagas din burgare först efter att du beställt den. Tanken är att den ska vara rykande färsk när man får den. Det kräver dock att din beställning blir klar i tid. Och det blir den inte, iallafall inte vår denna dag. Vi kom in halv tolv och beställde. Fem i hade vi fått allt levererat. Behöver jag säga att burgaren inte var så nylagad då? Man kan knappast kalla det snabbmat. Nå, det var god kaffesmak på mjölkskaket, även om glassen och det andra var dåligt blandat.

____
1/ Det finns två MAX, fyra McDonalds, två Sibylla och ett otal andra gatukök.
2/ Kartan visar fel ute i Tornby; nålen pekar ut Biltema. Där serverar de enbart varm korv med bröd i matväg...
3/ I Rusta-huset huserar en av de två MAX.
4/ Bra hemgjort mos, men sällan särskilt varmt.


Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela