mhwc

.

Elegi och nostalgi.

Publicerad 2010-10-15 22:18:34 i Datorer

Så har då stunden kommit; min gamla trotjänare har gett upp andan och det är dags att begrava den i elektronikskrotet. Det har varit en fantastisk maskin. Datorn är byggd runt moderkortet Tyan Tiger 133 S1834 med plats för två stycken PIII upp till 1GHz, och det kortet var jag nog först i Sverige med(0). Jag har fortfarande fakturan från MFItcom kvar; den är daterad 2000-06-30. I strax över tio år har maskinen gått och gått, även om jag så småningom var otrogen och skaffade mig ett system till. På det är jag väl inne på mitt fjärde moderkort vid det här laget...

Jag minns fortfarande vilken skillnad det var att ha två CPUer istället för en, och hur Linux stöd för multipla CPUer var bra och robust medan Windows inte kom loss med något sådant förrän efter flera år. Jag kunde köra en patchad POVray som utnyttjade CPUerna och tiden för att skapa en scenbild gick ner till hälften, för att inte tala om min första implementation med MPICH. Det klassiska ping-pong-programmet påminde om en oljad blixt. Det enda irriterande var att det var USB 1.0 på moderkortet, och det behövdes ett instickskort innan jag kunde använda min scanner(1).

Men som sagt, nu är det dags att skrota maskinen. Något har hänt med hårddiskkontrollern och det går inte längre att installera ett nytt OS(2) på den. Det känns vemodigt, men det kan vara dags att bereda plats för något nytt(3). Förändring är den enda konstanten.

___
0/ Hög nördfaktor.
1/ En AGFA Snapscan Touch, vilket egentligen är en gammal parallelportsscanner nerpackad i ett USB-paket, en lösning som lämnar mycket i övrigt att önska. Den var gratis; jag plockade upp den ur en skrotlåda...
2/ Ubunto 10.04 LTS hade jag tänkt mig.
3/ Tänk om man kunde hitta ett moderkort med plats för dubbla Freescale P4080. Jag tror inte det kommer att hända, dock; den typen av CPUer kommer inte att dyka upp i konsumentledet.

Höstmat.

Publicerad 2010-10-10 19:09:47 i Mat

Nu har vi varit sådär husliga igen; vi har ägnat oss åt långkok och pressat äppeljos. Det har varit två långkok, båda på oxbringa med ben. Det ena kommer vi att äta ikväll; det är kokt oxbringa med pepparrotssås och potatis. Det är så gott att man rörs till tårar - och då inte bara av pepparroten.

Hur man går tillväga har jag skrivit om tidigare, men då var det kalops. Det är precis vad det andra koket ska bli när det serveras. Till den kommer det att bli inlagd gurka, en inläggning där västeråsgurka fått ligga i salt över natten och sedan packats med krondill i en burk. På det har vi hällt ren vinäger. Det är gurka för vuxna; man får en liten chock av dill och syra för varje tugga.

Jag fick några lådor med äpplen av en kollega som tyckte det var synd att de inte konsumerades. Gårdagens eftermiddag användes till att pressa fran sjutton liter äppeljos av dem. Mycket står nu i kylen, men fem liter har jag satt på jäsning för att det ska bli äppelcider. Det ska ta c:a tre veckor innan det är klart, och om skalan på sockermätaren stämmer blir den c:a 8.5%, och inte söt. Jag ser fram emot den.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela