mhwc

.

Ny användning.

Publicerad 2010-11-27 17:07:41 i Fordon och transporter

Igår hade jag bilen på reparation. Dels hade vindrutespolningen lagt av, och dels visades inte längre någon motortemperatur. Det är ju sådant som man vill ha på en bil; vindrutespolningen förbättrar sikten(1) och motortemperaturen berättar om man kan fortsätta köra eller måste stanna(2). På eftermiddagen var jag och hämtade bilen, och när jag stog och skrapade rutorna såg jag en lustig användning av en volvo.

Volvo marknadsför sig ju som en säker bil. Här var det en lastbilschaffis som tagit fasta på reklamen, och hade hängt upp en volvokombi på tvären på fronten som extra krockkudde... men kanske var det så att lastbilen krockat volvon, som fastnat i fronten på lastbilen, och nu skulle lastbilen till verkstaden och få volvon borttagen. Med tanke på åt vilket håll lastbilen var på väg tvivlar jag på det.

Det gick inte så bra eller så långt för lastbilen; när jag kom till nästa rödljus med min egen bil, stod den still där, fortfarande med volvon fastsatt fram.

____
1/ Jag har i och för sig behandlat rutorna med Aquapel, så lorten försvinner oftast med ett enkelt drag med vindrutetorkarna.
2/ Om t.ex vattenpumpen lägger av(3) ser man det snabbt på temperaturen på motorn, och då vill man  gärns stanna.
3/ Det har hänt mig.

Elfel.

Publicerad 2010-11-25 12:36:03 i Allmänt

Lampan i sovrummet lös plötsligt orange snarare än vitt, och jag tänkte att det var dags för en ny armatur och släckte. Men sedan började vi ha problem med att bredbandsroutern gick upp och ner, och lamporna i tvättstugan betedde sig likadant som sovrumslampan. Min fru letade lite på nätet, och det visar sig att det kan bli sådär om säkringen på en fas in i huset har gått sönder. Då läcker det ström via trefasutrustningen (1) "baklänges" till enfasutrustningen, och det är fullt tillräckligt för att lamporna ska lysa lite(2).

Jag kollade säkringarna, och en av dem hade gått. Jag bytte den, och allt var frid och fröjd i två timmar. Sedan gick den också. Då ringde jag en elektriker(4). Efter lite letande hittade han en kabel mellan huvudcentralen och elcentralen i garaget; en kabel som satt glappt och vars isolering förkolnat vid glappet.  Efter att han bytt den lyser fridens ljus åter i huset.

Jag känner en viss lättnad, särskilt med tanke på att mitt hus värms med direktverkande el.

____
1/ Trefas finns i vardagliga ting som spis, tvättmaskin, värmepump, VAX, PDP/11, ... ja, sådant som nästan alla har hemma.
2/ Beroende på vad transformatorn mellan elurtaget och elektroniken gör fungerar, ofungerar, eller dör, utrustning som router och ADSL-modem(3).
3/ Mitt ADSL-modem dog. Det höll i sju år. Det nya kostade 500:-.
4/ Tydligen gör inte alla så. I moderna hus med automatsäkringar är det visst vanligt att man bara slår till dem igen, och igen, och igen. Det är ju så lätt, och man slipper felsöka. Ibland leder det till att man får skaffa ett nytt hus när det gamla brunnit ner.

Min dag.

Publicerad 2010-11-17 20:34:30 i Allmänt

0445 Uppstigning.
Klockradion går igång och spelar sista delen av Stings "An Englishman in New York". För ovanlighetens skull stiger jag upp direkt istället för att dra mig en kvart.

0515 Frukost
Enligt anvisningarna ska jag inte a ätit efter 2400, men jag får dricka klara drycker fram tills två timmar innan operation. Jag tar en stor kopp kallt te: Earl Gray Cream. Sämre frukost kan man tänka sig.

0540 Avfärd
Jag kör till Norrköping, min fru därifrån. Det är mörkt och dimmigt, och förvånande mycket trafik på motorvägen.

0630 Ankomst
Det är en timme kvar tills liniken öppnar när jag sätter mig på bänken utanför. Jag tar fram en bok och läser bort tiden.

0730 Anmälan
Jag anmäler min ankomst i receptionen och sedan på avdelningen. Jag tilldelas ett rum och får den där uppsättningen kläder som hör till; en blå tunn rock med knappar och ett par knästrumpor av någon udda väv.

0800 Förberedelser
Jag får träffa avdelningsläkaren och växla några ord med kirurgen. Efter det är det två sjuksystrar som instrumenterar mig för ett EKG. Det var en del problem med strömsladden till apparaten; den ville inte riktigt sitta kvar. Jag bad att få titta på det utskrivna EKGet. För min otränade syn såg det normalt ut, ungefär som de vi studerade på fysiologikursen. Sedan sätter en systrarna dropp. Det blir en del blodvite och det hamnar en hel del blod på sängkläderna. Droppet är lite ivägen för att ligga och läsa, men jag hittar en acceptabel ställning att ligga i.

0910 På operationsbordet
Operationssalen ligger ett par trappor upp och jag körs dit liggandes i sängen. Strax efteråt får jag ta droppet med mig och gå in till operationssalen och lägga mig på britsen. Diverse saker kopplas in och jag kan notera på skärmen att jag har 65 i puls. Narkosläkaren ger mig syrgas säger han, men det är udda vad deb luktar lösningsmedel. Strax efteråt slocknar jag när narkosmedlet pumpas in i droppslangen, men inte innan jag känner det svida i venen.

1040 Vaknar ur narkosen.
Jag kommer inte ihåg vad det var jag drömde, bara att det var en behaglig dröm och att jag var mycket irriterad på narkosläkaren som väckte mig och tvingade mig att flytta över till sjukhussängen som rullats in i operationssalen. Det är bara fragment i minnet av färden till uppvaket. Näsan är fylld med ett par "tamponader", men det läcker ut en del blod på överläppen. På uppvaket finns en dement dam som säger "håll käften" till alla, skriker när de tar i henne och kallar de hon ser för fula ord. Hon körs snart iväg i rullstol. Jag är vaken sporadiskt, men vid halv tolv, när det är skiftbyte, är jag mer vaken än sovande.

1200 Åter till rummet.
Ett par sköterskor från avdelningen kommer och hämtar mig och sängen. Väl där blandar jag att läsa och sova. Efter någon timme vill de se att jag kan gå själv, så jag tar en promenad med droppställ i korridoren.

1500 Lunch.
Egentligen är jag inte alls hungrig, men en förutsättning för att få åka hem idag är att de kan se att det fungerar att äta, så jag äter en sen lunch. Potatis, brun geleaktig sås, kokta grönsaker, köttbullar och lite lingonsylt. Eftersom näsan är helt täppt känner jag ingen lukt, bara de grundläggande smakerna. Såsen är salt. Lingonsylten är söt. Konsistensen på maten känner jag; köttbullarna (Mamma Scans) är gummiaktiga, potatisen ok, och grönsakerna har den där mjuka-hårda som man bara kan få om man tinat dem, värmt dem, låtit de kallna och värmt igen i mikrovågsugn. Salladen på salladskål till är menlös. Efterrättsklementinen efter är sur.

1430 Slutkontroll
Läkaren passerar och berättar att operationen gick bra. Det fanns visst en del att göra på insidan med både brosk och ben. Tydligen är han nöjd med mitt allmäntillstånd, så han säger att jag kan åka hem.

1540 Hemfärd
Med droppet borttaget och iklädd mina egna kläder lämnar jag kliniken för vidare hemtransport. Min fru kör; det är tydligen något att man inte ska köra bil samma dag som man varit sövd. Jag har lätt värk i näsan och får lock för öronen när jag sväljer. Imorgon ska jag dra bort tamponaderna själv hemma. Det ser jag inte direkt fram emot.Termostips.

Publicerad 2010-11-13 19:59:09 i Mat

Jag tar gärna med mig en termos när jag reser(1). Jag brukar fylla den med en påse kryddté(2)(3) och hett vatten(4). Sedan får det dra minst en timme, men ibland har det fått dra sex. Ju längre, desto bättre, bara termosen håller temperaturen.

Ett annat trick jag använt är att stoppa några varmkorvar(6) i termosen och hälla på kokande vatten. Då håller de sig heta fram till lunch och man kan använda varmvattnet på lite potatismospulver(7) som man bättrat på med en bit smör och lite extra kryddor. Moset kan bli lätt färgat av det av korven rosafärgade vattnet; något som man snart associerar med långa promenader i kyligt väder och geocaching(8).

____
1/ Inom Sverige, och inte med flyg. Det skulle nog bli besvärligt med tanke på säkerhetskontrollen.
2/ Man tar bort papperslappen och snöret.
3/ Oftast av tillverkare Yogi, varianten 'Classic'.
4/ Kokande, direkt ur vattenkokaren, ner i förvärmd termos(5).
5/ Man kokar upp någon deciliter och häller den i termosen som man sedan stänger.
6/ Gôls rödpölser är bäst.
7/ Japp, jag äter pulvermos - ute i skogen, inte hemma.
8/ Intressant hobby, men jag är inte en utövare - ännu.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela