mhwc

.

UNR 9.10 + SE W715 = Nät över 3G.

Publicerad 2010-03-16 19:32:25 i Datorer

Idag har jag provat att använda min mobiltelefon som trådlöst modem till min nätbok (Acer Inspire One) som kör Ubuntu 9.10 i form av UNR Ubuntu Netbook Remix. Min mobiltelefon är en Sony-Ericsson W715; den klarar 3G(1) och GPRS/EDGE(2). Man behöver också ha stöd för datatrafik via sin operatör. Jag har Telia, och från deras WWW-sidor kan man få de flesta inställningarna som måste till skickade direkt till telefonen. Det krävs också att man gör några manuella inställningar:
  • Inställningar -> Kommunikation -> USB -> Ange standardläge, välj "Andra op.system".
  • Inställningar -> Kommunikation -> USB -> Avancerat -> Internettillgång, välj "Internet via tfn".
  • Inställningar -> Kommunikation -> USB -> Avancerat -> USB-datakonten, välj något lämpligt.
I datorn fick jag också göra lite arbete. Under "System" valde jag "Nätverksanslutningar" och sedan fliken "Mobilt Bredband". När jag klickade på "Lägg till" kom det fram några skärmar där jag fick fylla i lite data, vanligen från en lista med bra skönsvärden. Efter det kopplade jag in telefonen med hjälp av en USB-sladd och startade nätverket.


____
1/ "3G" omfattar 3G (max 2Mbit/s),  3G+HSPA (max 14.4Mbit/s nedlänk), och ända upp till 42Mbit/s med magiska ord som QAM-64, MIMO, HARQ och HSDSCH. Någon som minns när Telia ville att man med "bredband" skulle mena "512kbit/s eller mer", och resten av verkligheten tyckte det handlade om minst 2Mbit/s? Det var tider det!
2/ Teoretiskt kan man väl använda  GPRS (56-114kbit/s), men utan EDGE (max 384kbit/s) står man kanske ut med enbart text. Det var väl ok då BBSer var hett och Gopher var det senaste i internetprotokoll, men knappast nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela