mhwc

.

Dag 3: Colmar till Riquewihr

Publicerad 2010-06-28 14:28:26 i Resa

På hotellet fanns den här skylten som man kunde använda om man inte ville bli störd. Översatt lyder den "Stör mig inte, jag tittar på canal+.". Visst tolkningsutrymme föreligger...

Inledningsvis var det samma väg som igår, längs kanalen och floden, men sedan svängde vi av mot Wettolsheim(1), sedan till Wintzenheim, Turckheim, Katzenthal, Meerschwihr och Kientzheim(2). Där var det picknick, under Jesus vakande öga. Det var inte det första krucifix vi såg, och definitivt inte det sista.Kientzheim var en pittoresk liten stad med delvis intakt ringmur, ett privilegium inte alla små städer tilläts av den lokale härskaren. Muren och tornen är till stora delar kvar, även om vissa hus numera inkorporerar en del av muren som vägg.Efter maten var det dags för dagens bonustripp upp i Vogeserna; från Kientzheim till Hachimette via Kaysersberg. Här var det rejäla backar och uppåt mest hela tiden; klockan tre gjorde vi ett besök på mejeriet La Graine au Lait. Där görs en berömd ost, münster. Den kan tydligen inhandlas på Norins Ost i Linköping. Det lär finnas en svensk variant som heter "mönster"(3). Även den lär gå att hitta i Linköping. Naturligtvis var det ostprovning, komplett med lite vin.


Sedan bar det ner, tillbaka till picknickplatsen, och sedan upp bland vinfälten till Riquewihr, där hotellet, Hotel le Riquewihr, låg. Den totala dagsetappen blev 50km, 29+21. Hotellet har en pool i källaren, någit vi inte bevistade; istället hamnade vi i hotellbaren och tog en öl. Kvällsmaten avnjöts gemensamt; på menyn stod bland annat kalvrullader med surkål i, och en mäktig sås.Hotellrummet var trevligt, med snedtak och ännu en parfymerad heltäckningsmatta och ett badrum utan ordentlig ventilation. Hotellet hade gratis wifi som osnyggt låste till enheten; efter att min bror först kopplat upp sig var jag tvungen få en annan användare för att det skulle fungera.

____
1/ Det är så franska namn på orterna i Alsace
2/ De ligger tätt, byarna.
3/ Ursprungligen marknadsförd som Svensk Münster, med "münster" i ostsammanhang är visst märkesskyddat av franska bönder som bränner traktordäck på motorvägarna och dumpar gödsel på din farstutrapp när de är missnöjda med dig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela