mhwc

.

Alsace på cykel.

Publicerad 2010-06-26 09:43:06 i Resa

För ett par veckor sedan var jag i Frankrike(1), och jag skrev som vanligt lite resedagbok. Jag brukar inte annonsera på internet när jag är bortrest, så tråkigt nog kan jag inte publicera mina betraktelser direkt på bloggen. Nu. när jag är hemma igen, tänkte jag dela med mig av texterna, i något bearbetad form. Några bilder blir det också.

Det här var en resa i Merlot-resors regi; man cyklar i ett vindistrikt. Det var en vecka, lördag till lördag, med flyg t.o.r Arlanda - Frankfurt, och buss till och från Frankfurts flygplats. Vi började i Colmar och slutade i Strasbourg. Det var fem dagar med cykling, två dagar som dominerades av resa till och från, och en fridag.

Det var en väldigt väl upplagd semester, och jag rekommenderar semesterformen. Jag reste med min bror, och vi tillhörde det yngre segmentet i sällskapet; totalt var vi 22 och några var pensionärer(2). Mer fysiskt krävande var det inte, men jag skulle rekommendera att man cyklar en hel del innan man åker; kondition är alltid bra och en okänslig bak är en fördel.

Området vi cyklade i är en jordbruksbyggd; floddalen i vilken Rhen rinner, från söder till norr. Det är ett bördigt område. Runt floden odlas spannmål, majs, grönsaker, etc. På östsidan begränsas dalen av Schwartzwald och i väster av Vogeserna. Dessa bergskedjor är skogsbeklädda, och kullarna som leder upp till dem domineras av vinodlingar.

Det finns vissa anknytningar till Sverige i området; 1632-1634 var t.ex Colmar besatt av den svenska hären. När den begav sig av hade folkmängden i området halverats. I Vogeserna finns en ras kor som lär härstamma från den här tiden och den svenska fjällkon. Mjölken används till exempel till att göra den berömda Münsterosten.

____
1/ I Alsace. Det nordöstra hörnet, strax intil Tyskland.
2/ En av mina arbetskamrater uttryckte det som "Ja, Mats, nu har du varit på din första pensionärsresa.".

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela