mhwc

.

Nu på mobilen.

Publicerad 2010-01-10 16:56:38 i Datorer

För ett tag sedan försökte jag koda om lite inspelat material för att kunna avnjuta(1) det på min mobiltelefon, t.ex på tåget till och från Stockholm dit jag av och till reser. Det gick sådär; jag hittade inte någon optimal kombination av datatakt för ljud och bild. Så vad gör man, om inte frågar tillverkaren via deras supportsida?

Nu har jag fått svar:

Thank you for contacting Sony Ericsson Contact Center.

We have no official information regarding what's the max bitrate and fps you can use in your phone. We recommend  you to downloand Sony Media Go which will automatically convert your video for the best playback quality your phone can handle.


Ja, varsågod, det var så lite så... Jag är lite fundersam.. har de 'icke-officiall' info, och kunde jag inte få veta den då? Nå, 'Media Go' kan få koda om filerna då.

Men ack. Naturligtvis är det ett program som bara fungerar under windows. Naturligtvis adderar det ännu ett abstraktionslager på filsystemet. Naturligtvis är det ett program med tilltalande grafisk profil, men med funktionaliteten dold från användaren, och naturligtvis gör det ett mediokert jobb med att koda om filmen. Som exempel kan nämnas att storleken är fix, 320x240 bildpunkter, och om det betyder att filmen får omges av svarta ränder så blir de en del av filmen. Dock är priset oslagbart: det är gratis och det har ett större värde än så.

Analys av det omkodade filen gav sedan inspiration till följande kommandorad med ffmpeg:

ffmpeg -i IN_FILE.avi -s qvga -vcodec libx264 -r 15 -acodec libfaac -ac 2 -ab 96000 -y OUT_FILE.mp4

Det gav en film som iallafall inte hackade i vare sig bild eller ljud. Jag tror dock att det finns en del utrymme för att få upp främst bildfrekvensen lite till. Vidare undersökningar följer.

____
1/ Avnjuta och avnjuta... 320x240 bildpunkter i upplösning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela