mhwc

.

Nät, Mac, Linux och VNC

Publicerad 2010-01-31 14:16:05 i Datorer

Idag har jag roat mig med att försöka avgöra var kablarna är dragna i väggarna mellan matplatsen(1) och datorrummet(2). Det gick sisådär, jag tror jag vet var jag kan borra för att dra en TP-kabel, men det verkar inte som om instrumentet är bra nog för att jag ska hitta en väg genom befintliga rör i väggen. Kanske jag ska överväga trådlöst...

Sedan har jag lyckats få till en fungerande kombination av mjukvara så att jag kan dela min kubs(4) skärm med min linuxburk. På macen kör jag igång 'Vine VNC', och på min Linux kan jag använda den inbyggda klienten, eller hämta hem TightVNC. Man får se upp, dock, brandväggen i macen öppnar bara 5700-5702 när man säger att man vill ha hål för VNC.

____
1/ Där första telefonjacket sitter med ADSL-modemet.
2/ Det låter som om det vore en serverhall, men det är i verkligheten ett rum med en bokhylla(3), två skrivbord, och fyra åldriga datorer.
3/ Billy från IKEA, med ekfanér.
4/ Mac Cube.


Snö.

Publicerad 2010-01-30 15:58:04 i Fysisk aktivitet

I morse var det -23C. Vid lunch, när solen lyste med full kraft på termometern, visade den -5C. Nu har den fallit till -16C. DEt är helt enkelt svinkallt. Det är iallafall vindstilla; om det blåste vore det olidligt. Det har fallit någon centimeter till med snö, men den är iallafall lätt och fluffig. I veckan som gick fick vi c:a tre decimeter. Här i Mantorp gäller för småvägarna i bostadsområdet att om det snöar mer än 7cm ska huvudröjningen gjorts inom 32 timmar och efterröjningen inom 72, allt enligt Mjölby kommuns Kvalitetsdeklaration.

Jag var oroad att jag inte skulle kunna ta mif till jobbet. När jag kom hem på onsdagskvällen var det så mycket snö att bilens underrede skrapade i på vägen in. Det var nätt och jämt att vi kom hem. Dagen efter var det inte skottat på morgonen, och väderleksprognosen utlovade ytterligare två decimeter. Nu kom aldrig det, och gatan plogades på förmiddagen - allt utom en dryg meter utanför min garageuppfart. Jag kan säga att det suger.

Det tar en stund att skotta undan tre decimeter smö med handredskap, och det är ett rätt bra motionspass(1)(2). Jag har också kommit på varför min morfar alltid var så noga med skottningen. Det räckte inte med att man kom fram, utan det skulle vara fina raka kanter och skarpa hörn också. Jag gör likadant nu; finputsningen är inte lika jobbig som grovskottningen, och det behövs pauser i intervallträningen. Puh.

____
1/ Jag föredrar att svettas på en spinningcykel, tack.
2/ Kanske man borde stretcha efteråt.

Blå FTP.

Publicerad 2010-01-26 08:06:08 i Datorer

Ok, jag gillar Blåtand(1). Det är tekniknördigt, och vem kan låta bli att älska sånt som "pico net" och "scatter net"(2)? Om man ser Blåtand som enbart en av många transportteknologier så kan man tänka sig många tillämpningar ovanpå den, en del väl lämpade för bäraren, en del inte, och en del mer eller mindre beroende på implementationen. Till exempel FTP.

Mina två telefoner är båda kapabla att köra Blåtand, så jag tänkte överföra musikfilerna från den ena till den andra. Det visar sig vara en mindre bra idé: det är 2.5GB fördelat på 700 filer. För varje fil som ska överföras måste jag bekräfta på den mottagande telefonen att det är ok att ta emot "objektet". Det blir en massa knapptryckningar, med någon minut emellan varje, för det går inte så fort. Hastigheten kan jag stå ut med om jag kunde lämna den i bakgrunden, men att trycka "Ja" gång på gång... nej.

Det är inte Blåtands fel, utan överföringsprogrammet; jag saknar motsvarigheten till FTPs 'mput' och 'prompt'. Nu blev det istället kopiering av minneskort med en dator som mellanhand. Det fungerar, men tekniknördigheten känns lägre.

____
1/ Ok, länken går till den engelska wikipedian, så kanske jag borde skriva Bluetooth.
2/ En kamrat har lyckats använda sin android-baserade telefon(3) för ett "scatter net".
3/ Hero-modellen.

Åter till Eden.

Publicerad 2010-01-23 14:20:26 i Resa

Så, då är jag tillbaka efter en vecka i Stockholm. Innan jag åker är jag förväntansfull; jag vet att det kommer att bli en intensiv och varierad vecka, och jag får träffa massor med människor jag annars sällan ser. Det är stimulerande. Samtidigt vet jag att kvällarna på hotellet är något av en öken, och eftersom jag nästan alltid åker med kort varsel är det svårt att boka in alla kvällar med olika vänner. Maten är också något av ett problem; jag fungerar bäst på den hemlagade mat som jag och min fru lägger ner så mycken omsorg på.

Den här veckan började bra när biljettautomaterna på stationen i Linköping alla var ur funktion. Sedan visade det sig att X2000-tåget jag skulle med hade ersatts av ett "lok-tåg"(1) eftersom X2000 på sin väg till Linköping genom natten krockats i Flen. Därför var det "fri sittning"(2), ingen fruktost och/eller kaffe till förstaklasspassagerarna(3), ingen bistro, och ingen biljettkontroll. Dessutom blev det en omväg över Nyköping istället för den ordinarie vägen över Katrineholm, vilket gjorde att resan tog två timmar och 20 minuter istället för en timme och 40 minuter. Väl på Stockholms central tog jag ut biljetterna från automaten så jag säkert skulle ha till återresan.

Tåget tillbaka på fredagseftermiddagen var också utbytt; det skulle vara ett X2000 men tågpersonalen sade i högtalarna att det var ett X40. Det kan det inte ha varit; det var inte tvåvåningsvagnar. Jag tror att bytet handlade om annan uppsättning vagnar, det verkade bara vara en förstaklassvagn istället för förväntade två, vilket gjorde att andraklass var ansatt av irriterade förstaklasspassagerare. Stolsnummrering stämde inte heller, utan det var "fri sittning" igen. Det höll iallafall tiden.

____
1/ Så sade tågpersonalen över högtalarna. Jag vet inte vad det egentligen innebär. Det kan ha varit ett Rc6-lok, vilket har en topphasighet av 160km/h.
2/ Din mödosamt bokade platsbiljett gäller inte, utan alla får sitta var de vill.
3/ Vilken härlig sammanskrivning!

CCs bar...

Publicerad 2010-01-19 21:34:07 i Allmänt

1271cc6d22dd4085da9b6aa99713436f.png

Kolla varifrån!

CCs bar på Clarion hotell. En "Long Island Ice tea" (bara 4cl). Den är god, men min bror gör den bättre. :)

I morse skulle jag hämta ut biljet

Publicerad 2010-01-18 13:21:13 i Allmänt

-a4d74e5e0e21cc5918fe36c9868fffe.png

Kolla varifrån!

I morse skulle jag hämta ut biljetter i automaten på stationen. Där möttes jag av den här skärmbilden. Inte vad jag ville se:(

Ingen biljett, alltså. Det ordnade sig ändå då det inte blev någon biljettkontroll.

Nu på mobilen.

Publicerad 2010-01-10 16:56:38 i Datorer

För ett tag sedan försökte jag koda om lite inspelat material för att kunna avnjuta(1) det på min mobiltelefon, t.ex på tåget till och från Stockholm dit jag av och till reser. Det gick sådär; jag hittade inte någon optimal kombination av datatakt för ljud och bild. Så vad gör man, om inte frågar tillverkaren via deras supportsida?

Nu har jag fått svar:

Thank you for contacting Sony Ericsson Contact Center.

We have no official information regarding what's the max bitrate and fps you can use in your phone. We recommend  you to downloand Sony Media Go which will automatically convert your video for the best playback quality your phone can handle.


Ja, varsågod, det var så lite så... Jag är lite fundersam.. har de 'icke-officiall' info, och kunde jag inte få veta den då? Nå, 'Media Go' kan få koda om filerna då.

Men ack. Naturligtvis är det ett program som bara fungerar under windows. Naturligtvis adderar det ännu ett abstraktionslager på filsystemet. Naturligtvis är det ett program med tilltalande grafisk profil, men med funktionaliteten dold från användaren, och naturligtvis gör det ett mediokert jobb med att koda om filmen. Som exempel kan nämnas att storleken är fix, 320x240 bildpunkter, och om det betyder att filmen får omges av svarta ränder så blir de en del av filmen. Dock är priset oslagbart: det är gratis och det har ett större värde än så.

Analys av det omkodade filen gav sedan inspiration till följande kommandorad med ffmpeg:

ffmpeg -i IN_FILE.avi -s qvga -vcodec libx264 -r 15 -acodec libfaac -ac 2 -ab 96000 -y OUT_FILE.mp4

Det gav en film som iallafall inte hackade i vare sig bild eller ljud. Jag tror dock att det finns en del utrymme för att få upp främst bildfrekvensen lite till. Vidare undersökningar följer.

____
1/ Avnjuta och avnjuta... 320x240 bildpunkter i upplösning.

Kålrotsgryta från det franska köket.

Publicerad 2010-01-09 13:18:13 i Mat

För många år sedan hade jag en arbetskamrat som börjat sin karriär som kock(1). Han brukade refera till en kokbok "Det Nya Franska Köket" av Julia Child. Jag lyckads få tag i ett ex av den(2), och det här receptet kommer därifrån.

Man behöver kålrötter, lök, smör, mjöl, salt, peppar, salvia och bacon/tärnat rökt sidfläsk ochmörk köttbuljong. Om man vill göra rätten vegetarisk kan man ersätta baconet med rökt morot eller tofu, och ta grönsaksbuljong istället. Man kan ju också skippa köttet helt och inte ersätta det, men det blir en annan karaktär på rätten utan rökinslaget.

Såhär görs det hela enligt den fina kokboken. Längre ner kommer en version som är mer anpassad till hur jag lagar mat.

Börja med att förbereda kålrötterna: Skala dem och skär dem fint i 2-3mm tunna skivor eller stavar. Blanchera dem i lättsaltat vatten i 3 till 5 minuter.

Skär bacon i bitar eller tärna det rökta sidfläsket. Bryn dem lätt i en gryta i smör. Tillsätt finhackad lök och låt den mjukna. Ta av grytan från värmen och red med vetemjöl och rör runt tills det inte finns några klumpar. Sätt tillbaka grytan på spisen på full värme och tillsätt lagom med kokande buljong så att konsistensen blir som en redd sås. Salta, peppra och krydda efter behag. Lägg i kålrötterna och rör runt. Låt det sedan puttra i 20 till 30 minuter.

Serveras till exempel med kokt potatis, bulgur, ris eller couscous.

Nu till den lite rationellar varianten...

Blancheringen görs för att mildra smaken på kålrötterna, och det kanske är en god idé om man inte gillar kålrötter, men då ska man nog laga något annat. Så:

Skala kålrötterna och skär dem i 3mm tjocka skivor. Fräs klippt bacon i smör i en gryta. Tillsätt hackad lök och låt den mjukna. Häll i kålrötterna och så mycket buljong att de täcks. Koka i 20 till 30 minuter. Red av med maizenamjöl eller idealmjöl, krydda med salt, peppar och salvia. Låt det puttra en stund till under lock på svag värme innan det serveras.

Själv har jag svårt att märka någon skilnad, det är större variation beroende på hur mycket kryddor jag lagt i och vilka. Det fungerar t.ex fint med provencalska kryddor och vitlök.

Om man skippar bacon/sidfläsk är det här en väldigt billig maträtt.

____
1/När vi jobbade ihop höll han på med C++-programmering.
2/ Från ett antikvariat i Småland.

Den lätta pastasåsen.

Publicerad 2010-01-08 18:00:43 i Mat

Ta en massa bacon och klipp/skär den i bitar. Stek den lätt i stekpannan, den ska bli genomstekt men inte brynt. Krydda med t.ex timjan och svartpeppar. Häll på grädde och rör runt; låt det koka upp. Häll såsen över lagom kokt pasta.

Den här rätten kombinerar 'allt blir bättre med grädde' och 'allting blir bättre med bacon'.

Snöskor.

Publicerad 2010-01-02 13:55:47 i Allmänt

Mina kängor igen, men nu efter lite aktiviteter utanför den plogade vägen. Att skaften inte är snöiga beror på att de skyddats av byxbenet.


Stillsamt firande.

Publicerad 2010-01-02 13:46:08 i Allmänt

För ovanlighetens skull har det varit ett lugnt nyår vad gäller fyrverkerier. Tidigare år har det börjat smälla här ett par dagar före nyår och hållit på till ett par dagar efter. I år var det knappt något före, och väldigt lite efter. Det var ovanligt lite på nyårsaftonen också; tidigare år har det varit full fart en timme. I år var det knappt trettio minuter.

Det är i och för sig nya regler. Man fick, utan tillstånd, skjuta fyrverkerier mellan 1800 och 0300 vid nyår enligt Mjölby kommuns bestämmelser. Det kanske fick en del att lugna sig, men jag tror mer på att folk lagt mindre pengar på raketer i år. Kanske det är en positiv effekt av lågkonjungturen? Jag slipper i allafall plocka nedfallna raketer i trädgården i år. Inte en enda har ramlat ner här.

Och i Irland är det numera förbjudet att häda. Vem sa att utvecklingen gick framåt? Snyft.

Snö och skor.

Publicerad 2010-01-01 17:24:35 i Allmänt

Det är ett par decimeter snö ute i markerna, och där det är skottat är det ofta halt. Vad man behöver är ett par rejäla skor(1):Som man kan ana av bilden använde jag dem senast innan det blivit hård, frusen och snöbemängd vinter.

____
1/ Fast det här får väl räknas som kängor.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela