mhwc

.

Mot nästäppa.

Publicerad 2010-02-28 13:51:15 i Mat

En hel del av mina vänner har annonserat på Facebook att de är mer eller mindre förkylda. Här är ett bra trick om man är förkyld och täppt(1), och har svårt att bli av med snor och slem för att det är för segt: ta en matsked, doppa den i din burk med sambal olek(2), stoppa den i munnen och låt kryddan smälta i munnen. Om det inte räcker med en sked, doppa en till(3). Snart har saker och ting mjukat upp sig så man kan hosta upp och snyta ut det som behövs.

____
1/ Egentligen är det ett trick för slemlösning utan medicin.
2/ Klart att du har en burk med sambal i kylen.
3/ En ny och ren sked; du vill ju inte ha förkylningsbacelusker i sambalburken. Tusan vete om de skulle äverleva, förresten.

Återanvändning.

Publicerad 2010-02-27 14:42:10 i Mat

Vi köper en del produkter som kommer i 800ml-glasburkar, t.ex fefferoni(1), oliver(2), ajvar, sambal olek(3), ... Det blir en del burkar över, och på sistone har vi börjat använda dem för förvaring av soppa. Som bekant blir en soppa godare ju större sats man gör, så det blir mer än man kan äta upp på en gång. En sådan där burk räcker precis till en lunch, kompletterad med en smörgås eller en sallad eller så. Om man lagrar dem svalt och mörkt tror jag de kan hålla i månader(4). Grönsakssoppa, kycklingsoppa, köttsoppa, thaisoppa, tomatsoppa, ... mums.

____
1/ Jag äter dem som smågodis.
2/ Mer smågodis.
3/ Inte som smågodis, men det händer att jag doppar en sked i burken och slickar av skeden. Mums! Hett! Prova det om du är täppt i näsan, det går över.
4/ Om vacuumet i burken släppt ska man kanske lukta på soppan innan man äter den... luktar den ok är den troligen ok. Smakar den dessutom ok så är den ok. "Bäst före"-datum betyder inte "Giftig från och med".
Mums!

Publicerad 2010-02-24 19:39:43 i Mat

Vi har bakat paj. Receptet är från DN, och där kallades den här pajen för "Citronpaj från Menton".

Börja med degen: blanda 3dl vetemjöl, 150g smör, 1 ägg och 2msk socker och gör en deg av det. Rulla till en stor boll, platta ut den och låt den ligga en timme i kylskåp. Därefter kavlar man ut den och täcker en pajform, 20-25cm i diameter, med degen. Nagga botten för att släppa ut eventuelle luftbubblor. Grädda 12 minuter i 225C.

Blanda 3 äggulor, 4 msk socker, 1.5msk maizenamjöl och zesten av tre citroner ljust och pösigt. Tillsätt saften av 2 citroner och 1dl crème fraiche. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i 175C i 25 minuter.

Gör en marängsmet på 3 äggvitor och 1.5dl socker. Stryk ut den på den nygräddade pajen och grädda den i 10 minuter till, eller tills den fått en färg du gillar.

Jag tror att man kan variera det hör receptet genom att krydda pajdegen och ersätta citronen med annan frukt.
Tråd, tråd, trådlöst.

Publicerad 2010-02-22 19:55:13 i Datorer

Jag har köpt en Linksys WRT54GL på vilken jag kört in Tomato. Sedan har jag konfigurerat den som en trådlös klient(1), och ersatt den sladd som under några års tid förbundit mina datorer med ADSL-modemet(2). Det borde underlätta dammsugningen, och det tilltalar mitt sinne för ordning.

____
1/ Ett dyrbart trådlöst nätverkskort kan man tycka, jag hade ju kunnat utrusta en av mina datorer med ett sådant. Men då hade jag härnäst behövt konfigurera datorn, och WRT54GL gör av med mindre effekt. Den har dessutom två antenner.
2/ Ja, det är några andra lådor på vägen, t.ex en äldre WRT54GL och en switch, men som en logisk beskrivning duger ovanstående.

Ljuva vintrar förr.

Publicerad 2010-02-20 22:23:54 i Allmänt

Jag har ljuvliga minnen av vintrarna från när jag var barn. Det måste ha varit slutet av 60-talet eller början av 70-talet; till och med i Skåne var det ordentligt kallt och en del snö. Det var underbart vackert, och Öresund var iallafall delvis fruset. Vi hoppade bland isflaken närmast stranden. Hos mina morföräldrar långt norrut var det minst en meter snö, och morfar skottade med millimeterprecision. Vi åkte skidor i skogen ovanför deras hus. Vinter var vackert. Vinter var ljuvligt.

Jag vet nu varför morfar skottade med sådan precision, jag gör det själv numera. Det handlar om att när man röjt av en bit med två decimeter snö på behöver man en liten paus så man får tilbaka andan och pulsen går ner. Då passar det att snygga till kanterna, skrapa av lite extra fruset, etc. Skidor har jag inga, vintrarna i Östergötland har inte uppmuntrat en till den idrotten. Jag är inte barn längre, och jag betalar uppvärmningen av min villa, slirar runt med bilen på oplogade infartsvägar, rensar vallen den skottande traktorn lägger framför brevlådan, och idag har jag skottat av garagetaket(1). Det tog tre och en halv timme. Det var ett fantastisk träningspass. Jag önskar bara att jag haft vatten med mig(2); jag har väl lyckats väska upp mig nu fem timmar efter.

Och vet ni vad? Imorgon har jag i snitt 2dm att röja från garageuppfarten, en vall framför brevlådan(3), en enorm hög som vinden samlat på altanen, några drivor som sticker ut från taket, och lite sånt. Träningspasset är förberett och bokat. Lyckliga jag.

____
1/ Tak byggda före 1980 ska tåla 140kg/m2. Nyfallen snö har normalt en densitet som är c:a 8% av vattnets. Det blir 14cm/0.08=175cm - men praktiska tester visar att en halvmeter normalt packad snö lätt kan väga 150kg/m2.
2/ Nej, jag äter inte snö om jag kan undvika det. Snön kan vara berikad med, bland annat, salmonella från fågelträck om man har otur.
3/ Om jag har tur och snöskottaren passerar. Men kanske ska jag strunta i vallen tills reklamutdelaren passerat. Han kan behöva lite extra motstånd. Eller så är jag vänlig och skottar; det är ju inte hans fel att jag inte satt upp en "INGEN REKLAM"-skylt på lådan. Å andra sidan har han ju faktiskt frivilligt åtagit sig det jobbet och tjänar pengar på andras olycka. Hm. Svårt val.

Pengar i handen!

Publicerad 2010-02-16 09:52:06 i Allmänt

En helg för några veckor sedan skulle jag, min bror och min far umgås lite en eftermiddag hemma hos min bror. Han hyr en parkeringsplats som, när han inte använder den själv, familjen kan låna vid besök. När vi kommer dit ser vi till vår förvåning att någon annan hade parkerat på den.

Parkeringsplatser är som tvätttider i gemensam tvättstuga för svensken: heliga. Att parkera på någon annans hyrda, tomma, parkeringsplats är en invit till att få sin bil vandaliserad, bli misshandlad och få husdjuren dödade. Nu valde vi en något mjukare approach: vi skrev en lapp som vi satte under vindrutetorkaren och bad att vi(1) skulle få tillbaka de 30kr det kostat att stå på gästparkeringen.

Vi hade väl inga egentliga förhoppningar om att det skulle hända något, och bilen stod kvar i flera dagar med lappen på rutan. Sedan var den plötsligt flyttad - till en anna ruta som vanligtvis är tom, och det dök upp en nervös bilägare med pengar till min bror. Det är nästan så att jag återfår min barnatro på mänskligheten.

____
1/ Ja, min bror egentligen.

Mer minne!

Publicerad 2010-02-13 11:48:46 i Datorer

Jag har  uppgraderat min nätbok(1) så att den har 2GiB istället för den 1GiB som satt i från början. Det var trivialt; på baksidan finns tre luckor som hålls på plats av varsin skruv. Den i mitten döljer minnet. Man får vara lite försiktig när man bänder upp den efter att ha tagit bort skruven; det finns flärpar på sidorna som man inte kommer åt. Genom att skjuta locket åt sidorna kan man få upp en sida i taget.

Under luckan sitter en SODIMM DDR2 533/667MHz SDRAM. Maskinen stöder 512MB, 1GB och 2GB. Det finns bara en minnesplats, så max blir  2GB. Minneskortet hålls på plats av snäpplås och är lätt att ta bort. Lika lätt är det att sätta i det nya minnet. EFter att ha satt tillbaka luckan, skruvat i skruven, etc., bootade jag den till windows och kollade att minnet syntes. Jodå, frid och fröjd.

Men tyvärr vill inte linux boota. Det skulle kunna h något att göra med den nya kärnan jag klämde på innan uppgraderingen...

____
1/ Acer One D250-0DK, Atom-CPU på 1.6GHz, 1GB minne, 220GB HD.

Från Kina.

Publicerad 2010-02-09 14:06:42 i Mat

Jag har fått en burk med te från kina. I den nedan avbildade burken finns små bitar, formade som en vaniljtopp, eller pistolkula, 25mm i diameter och knappt 20 hög. Bitarna är mörkt, mörkt bruna och inslagna i papper. Jag har provat en; 4dl kokande vatten i en kopp med en kula i. Cirka fem minuter senare har man en dryck som är mörkt brun till färgen och med höstlöv i doften. Smaken är, som det heter på britiska, "an aquired taste".

Är det någon av mina kära läsare som kan avslöja vad det egentligen står på burken? Jag tror det sista tecknet betyder "té", men helt säker är jag inte.

Burken är inköpt i Nanjing.

Gnäll på MSW7SE.

Publicerad 2010-02-05 22:33:49 i Allmänt

I 'Windows 7 starter edition' gäller att man inte kan byta språk när man väl en gång valt det. Inte heller kan man ändra utseendet på miljön, t.ex bakgrundsbilden, utan att leka med registret.

Patetiskt.

Boken och nätet.

Publicerad 2010-02-05 17:35:32 i Datorer

Jag har skaffat mig en ny leksak, en liten nätbok(1). Det är en "Acer Inspire One D250", med 1.6GHz CPU, 1GB minne och 160GB HD. Den kör Windows 7, starter edition. Mina ondskefulla planer innehåller dock en framtid med dual-boot med någon Linux. Troligen blir det en Ubuntu.

Det kommer som vanligt med en massa programvara. T.ex har Acer lagt med et program som poppar upp och vill att man ska säkerhetskopiera sitt system och data. Det programmet kräver en DVD-brännare, och det har maskinen inte. Strålande, Acer. Tack och lov fanns det en "Påminn mig inte igen"-knapp. Den har jag använt.

Det finns också en MS Office, student edition, med 60-dagars testlicens. Det är kanske bra, men inte på en maskin med den här mängden minne och CPU. Det betyder också att det blir en stor mängd extra paket i Windows Update. Avinstallering, direkt.

Det är också roligt med alla dessa program som ska göra olika saker när datorn startas första gången. De poppar upp små rutor om att nu måste maskinen startas om, och om man inte säger "NEJ!" sker det inom 30 sekunder. Samtidigt påpekar de alla att man inte får starta om innan de är klara. Det blir lite "först vinner". Strålande, Acer.

Nå, jag kommer att ha roligt en stund framöver.

____
1/ "netbook".

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela