mhwc

.

Max antal varv i en rondell?

Publicerad 2010-08-17 08:59:50 i Resa

På jobbet hade vi en diskussion vid fikabordet häromdagen: hur många varv får man köra i en rondell(1). Olika alternativ nämdes, som mindre än ett, tre och tio. Tråkig som jag är bestämde jag mig att det fick vara nog med tyckandet; det här skulle vi gå till botten med! Jag mejlade helt enkelt Transportstyrelsen:

Hej!

På jobbet hade vi en diskussion på lunchen om vad som gäller i en cirkulationsplats. jag har läst broschyren 'Att köra i cirkulationsplats' utan att hitta ett svar.

Frågan är: hur många varv får man max köra i en cirkulationsplats?


Jag fick ett automatsvar som sade att handläggningstiden är fjorton dagar, men sedan kom det ett svar efter någon timme:

Hej.

Det finns inte formellt reglerat någonstans hur många varv man får köra i en cirkulationsplats. Däremot får man inte uppträda så att man onödigtvis hindrar eller stör övrig trafik.


Så: man får köra runt så mycket man vill bara man inte är ivägen i onödan.

Så var det med det!

____
1/ Noll egentligen; rondellen är den där runda delen mitt i cirkulationsplatsen.

Emacs

Publicerad 2010-08-17 08:53:43 i Datorer

Man lär sig nya saker varje dag... efter att ha varit lat och låtit skalet expandera argumentet till emacs läste emacs in zip-arkivet och listade filerna snyggt åt mig. Det var bara att ställa markören på rätt fil och trycka return.

Emacs är fantastiskt.

Minnesproblem

Publicerad 2010-08-11 10:49:06 i Datorer

Häromveckan var det en ny kärna med i Ubuntus packet med uppdateringar, och det blev alltså dags för att starta om systemet. Datorn gick ner snyggt och prydligt, men hängde sig sedan innan POST är klart; de inledande testerna hittade ett minnesfel. Efter några försök kom den, trots detta, vidare så jag kunde köra memtest86. Memtest86 hittade fel runt 2MB-området. Jag var mindre lycklig.

Det kan vara fel på minst en av CPUn, minnet och moderkortet. För att ta reda på vilket monterade jag bort minnet ur tre av de fyra minnesplatserna och startade datorn. Systemet pep med koden för minnesfel(1). Jag flyttade minnet till nästa kortplats, och felet fanns kvar. Det var båda bra och dåligt.

Bra, för det betydde att felet fanns i minnet, och inte i moderkortet eller CPUn.

Dåligt, för att jag inte riktigt kan motivera mig att köpa en ny dator när det räcker med ett minne på 512MB (DDR-400, PC3200, CL3) för 300 pix från Dustin.


____
1/ Och sa det också; mitt moderkort har filer med tal för diverse fel man kan få i POST, och har man högtalaren ansluten får man höra dem.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela