mhwc

.

Höstmörker

Publicerad 2009-11-28 12:34:23 i Mat

Det är höst, på gränsen till vinter. Jag vill minnas att det meterologiskt är vinter när medeltemperaturen är under noll Celsius en hel vecka i sträck. Där är vi inte riktigt än, men igår kväll var det ett visst bett i luften och det blev lite forst på bilen. Det är en tid som passar för mat som soppor och grytor och andra långkok. Just nu står det en kastrull med championsoppa och puttrar försiktigt på spisen. I frysen finns kalops och rotmos.

Jag har varit på en korkprovning hos min bror. Det går till så att man öppnar varje flaska, inspekterar korken, och provsmakar innehållet för att förvissa sig om att allt är ok. Just den här gången var det whisky i flaskorna, men man kan ju tänka sig andra drycker; grappa, konjak, slivovitch(1), eller calvados. Det var både gott och trevligt.

____
1/ Nej, jag vet; egentligen inte just slivovitch.

Falukorv.

Publicerad 2009-11-26 17:19:51 i Allmänt

I helgen som gick gjorde vi ketchup (receptet har jag publicerat tidigare) och vi har provätit den i veckan(1). Igår åt vi stekt falukorv och pasta, men då var det en tomatsås till istället. Vi har gjort den genom att köra grönsaker och tomater i ugnen. När allt är klart passerar man det, häller det på burkar och förvarar svalt och mörkt. Vi hade lite lite tomater och lite mycket paprika, så det blev närmast som ajvar. Gott var det iallafall.

Falukorv, ja... idag var jag med jobbet på Le Bistro(2) och åt lunch. Dagens rätt var 'Bacon lindad, fetaostfylld korv med kantarellsås och potatismos'. Det var en ordentlig bit falukorv, i vilken man skurit en djup skåra och lagt lite fetaost i. Baconlindningen bestod av att det låg lite bacon på korven. Moset var hemgjort men försiktigt kryddat. Såsen smakade inte mycket. Allt som allt var det en ok utelunch, men inte mer.

____
1/ T.ex med stekt ägg.
2/ Den restaurang som ligger närmast patologen på sjukhuset. :)

Bokköp.

Publicerad 2009-11-09 10:43:56 i Allmänt

Jag har beställt lite böcker på nätet. Det började med att jag ville ha två böcker från SF-bokhandeln. Jag använde deras sajt på torsdagen och lade två böcker i varukorgen, använde ett betalkort(1) och så var det klart... på måndagen kom ett ebrev om att de skickat den ena boken, för den andra var restnoterad. Båda påstods finnas när jag beställde, men eftersom en del av lagret står ute i butiken så hade väl någon köpt det sista exemplaret mellan torsdag kväll och måndag eftermiddag(2).

Efter att sett det ebrevet surfade jag till Amazons brittiska sajt och kollade om jag kunde köpa den saknade boken därifrån. Jodå, den fanns, och om jag beställde innan 15:08 kunde jag få den hem på torsdag, om jag bodde i Storbrittanien. Kunder som köpt just den här boken hade dessutom varit intresserade av vissa andra böcker, och jag föll för det merkantila tricket och valde en bok till. Då visade det sig att dessa två böcker ingick i ett paket om tre med extra superrabatt på. Jag föll för det också. Återigen betalade jag med ett internetbetalkort.

På torsdag kväll låg det en lapp i brevlådan om att Posten försökt leverera ett företagspaket från Amazon(3) till mig vid 13:30, men eftersom jag inte varit hemma(4) kunde jag nu hämta paketet på 'PC Häradsvägen'(5). Via Postens sajt försökte jag ta reda på när det var öppet, men den informationen är tydligen kvalificerat hemlig; den finns iallafall inte där. Ett ebrev till kundtjänsten gav den eftersökta informationen: Brevbärarkontoret på Häradsvägen 18 i Mantorp har öppet 0700-0900 och 1430 till 1600, på vardagar enbart.

Ok, så 'PC' i 'PC Häradsvägen' betyder alltså 'Brevbärarkontor'...Jag kan förstå öppettiderna, brevbärarna delar nog ut post på de andra tiderna(6). Däremot har jag svårt att förstå varför paketet lämnas där istället för på postutlämningen på Shell-macken. De har, om man säger så, betydligt generösare öppettider.

På fredagen dök paketet från SF-bokhandeln upp - direkt i brevlådan. Det stack upp en del ur lådan, så om det hade regnat hade boken kunnat bli förstörd. Inte så bra.

Nå, så idag 0701 besöker jag Brevbärarkontoret för att få tag i de hett efterlängtade böckerna. Personalen tror först att det är en stor låda med dator i, det står ju 'PC Häradsvägen' på lappen. Jag berättade att det ska vara böcker. Inget sådant paket hittas i lokalen. Efter viss efterforskning visar det sig att det finns på Shell-macken. Det var, på gtrund av lite annan packningsmetod, lika stort som det från SF-bokhandeln och borde alltså kunnat gå ner i brevlådan...

Efter det här kommer jag troligen inte att handla av SF-bokhandeln, och jag kommer att kolla på Shell-macken i första hand efter paket som inte hamnar i min brevlåda. Jag tror också att jag ska kolla med Shellmacken om det är OK om jag anger dem som leveransadress; då skulle jag slippa riskera att få böcker förstörda av regn.

____
1/ Ett särskilt virtuellt betalkort som min bank försett mig med; det måste aktiveras inför varje köp. Det påstås vara säkrare än det fysiska.
2/ SF-bokhandeln prioriterar alltså kunderna i butiken. Jag kan förstå det, men det gör mig mindre benägen att handla från dem.
3/ Jag bor visst i Storbrittanien!
4/ Tänka sig, även jag jobbar på dagarna.
5/ Det kunde jag uttyda efter att med en heroisk  ansträgning avkodat hieroglyferna på pappret.
6/ Iallafall kan man hoppas det.

Mums!

Publicerad 2009-11-09 07:58:02 i Allmänt

När körsbären mognade i somras fyllde jag en större glasburk med bär och hällde sprit på dem. Tanken var att ta hand om dem efter några veckor eller kanske någon månad. Burken ställdes mörkt och svalt och glömdes bort.

Nu i helgen kom jag ihåg den. Jag har hällt av spriten (som är mörkt röd nu) och fyllt på med socker, skakat runt och nu ska den stå en stund till. Sockret drar ut vätska ur bären och ska sedan blandas med spriten; efter att gjort detta några gånger kommer det att finnas dels en god likör, dels skrumpna bär att värmas och ätas till glass.

Första snön.

Publicerad 2009-11-04 14:56:55 i Allmänt

Det snöar i Linköping(1) just nu. Det är två veckor tidigare än förra året. Det måste vara växthuseffekten(3).

____
1/ Eller, egentligen, i Mjärdevi. Jag har varit med om att vädret på den här sidan inte är samma som på den andra(2).
2/ På SAAB, alltså.
3/ man kan nog skylla allt på den.

Fina blommor.

Publicerad 2009-11-02 12:38:53 i Allmänt

Det här var så gulligt att jag bara måste skriva om det på bloggen, även om det redan nämnts på slashdot: Toyota har odlat fram en blomma som absorberar nitrösa gaser och sänker omgivingens temperatur. Finfina marknadsföringen!

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela