mhwc

.

LinCon

Publicerad 2009-05-22 14:54:26 i Allmänt

Det är Linköpings spelkonvent den här helgen. Det tilldrar sig på universitetet, i det hus som kallas C-huset. Jag brukar göra ett kort besök på konventet varje år; jag är lite nostalgisk. Särskilt gillar jag tebaren. Oscar och Stina, ni är hjältar!

____
Inga fotnötter!

Griller!

Publicerad 2009-05-22 14:50:56 i Mat

Det är ju dags för en ny grillsäsong, och den gamla grillen var inte längre i skick så man kan använda den. Det var dags för en ny. Jag vill ha en rund grill med stor diameter, mer än 50cm, askkopp under och lock över, tex en sådan som Weber One Touch Gold 57. Bra grill, bra tillbehör, men ack vilket pris. Rusta föreföll billigast, men det var fortfarande inte billigt. Istället blev det en grillvagn inköpt på Plantagen. Igår invigde vi den med att grilla marinerad hel fläskfile.

____

Blixten.

Publicerad 2009-05-05 06:28:42 i Datorer

På jobbet är det Windows som gäller, och den mejlklient som stöds är Outlook(1). Jag tillhör dock de privilegierade få(3) som kör Linux. Den mejlklient som man får med då är Evolution, och efter att ha provat den en stund går alla desperat över till att köra något annat. I mitt fall blev det Thunderbird. Som kalender använder jag det integrerade tillägget "Lightning"(4). Det fungerar bra, även om integrationen med företagets Exchange-server är... primitiv.

Men Lightning envisas med att visa dagens tid i format med am/pm som markörer för förmiddag och eftermiddag, och jag vill ju ha svenska tidsangivelser: istället för 2pm vill jag se 14:00. Det finns ingen sådan inställning i Thunderbird/Lightning.

Efter lite experimenterande har jag dock löst det: I startskriptet sätter jag helt enkelt variablen LC_TIME till sv_SE. Det tycker jag borde vara en del av min miljö (gnome som skrivbord) men det är agnostiskt: ingen LC_TIME är satt - och då är det amerikanska inställningar som används som skönsvärden.

____
1/ YAFMP(2)
2/ "Yet Another Fine Microsoft Product"
3/ Eller, som vi också kallas, De Som Gillar Strul.
4/ "Blixten" på svenska, därav inläggets titel.

Mums!

Publicerad 2009-05-02 13:26:51 i Mat

Vi har ätit morotssoppa,  och det namnet gör inte den kulinariska anrättningen rättvisa. Såhär gjorde vi:

Man tar lite hackad vitlök som man låter mjukna i lite smör i en kastrull. När den blivit mjuk tillsätter man buljong och kokar upp. Därefter tillsätter man skivade morötter, krossat citrongräs och lite ingefära (gärna färsk). Detta får koka tills morötterna är ordentligt mjuka. Då tar man upp citrongräset och ingefäran, om man hade färsk sådan. Passera soppan i matberedare eller med mixerstav till lagom konsistens. Värm, rör i lite grädde och servera. Till detta kan man ha bra bröd; vi körde med rostad franska med dansk ost på. Om man räknar efter blev det väl fyra ordentliga morötter per man, så det var hemskt mättande.

Det inses lätt att man kan variera den här soppan med olika kryddor och stilar. Man kunde tänka sig chili och kokosmölk, och kanske lite räkor ilagda på slutet. Annars kunde man använda lite lök tillsammans med vitlöken och köra med franska örtkryddor. Eller varför inte med tomat och basilika för det italienska stuket?

Morotssoppa är underskattat.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela