mhwc

.

Vetenskaplig nyhetstorka.

Publicerad 2009-06-29 13:57:43 i Allmänt

I dagens DN kan man på vetenskapssidan läsa nyheten att te och kaffe inte är vätskedrivande. Artikeln är skriven av Yasmine El Rafie, och det finns en länk till originalartikeln på BBCs nätupplaga. Så långt, så bra. Om man nu tittar på artikeln på BBC, ser man att den är från augusti... 2006.

Gammal skåpmat, alltså. Det måste vara desperat nyhetstorka på DN vetenskap.

Här är en länk till artikeln som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition: Black tea - helpful of harmful? A review of the evidence.

____
0/ Inga fotnötter!

Kommentarer

Postat av: Yasmine

Publicerad 2009-07-15 13:12:15

Hej!När jag hittade artikeln på BBC:s hemsida låg den (felaktigt?) etta på läsartoppen den dagen vilket gjorde att jag misstog mig och antog att den var aktuell. En sökning gav vid handen att det inte skrivits om rönen i Sverige tidigare. Jag hittade även originalstudien, konstaterade att uppgifterna uppenbarligen stämde och förstod det som att det nu skrevs om rönen igen för att det gjorts en uppföljande studie.Artikeln togs bort från DN.se bara några timmar senare när jag insåg att BBC:s text är gammal. Av de glada läsarmejl jag hann få är det dock svårt att se att det skulle ha gjort någon skada att DN:s nätupplaga skriver om en fråga som många verkar tycka är intressant och inte kände till tidigare. Personligen kan jag, trots att rönen om att kaffe och te inte är vätskedrivande kom redan 2006, fundera kring om artikeln inte ändå uppfyllde de journalistiska principerna "intressant, sant och relevant".När blir en nyhet en nyhet och när slutar den vara det? Om den inte är känd i Sverige innan, kan den klassas som skåpmat då? Att döma av läsarresponsen och ett antal nätforum där ämnet avhandlats sedan 2006 verkar många svenskar fortfarande utgå från att kaffe och te faktiskt är vätskedrivande.Är det då självklart att följa principen om att bara rapportera om nya saker och låta människor få fortsätta "veta" att kaffe och te otvetydigt är vätskedrivande? Det är värt att fundera på.Vänliga hälsningar,/Yasmine (då reporter på DN.se; nu på inrikes)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela