mhwc

.

Vetenskaplig nyhetstorka.

Publicerad 2009-06-29 13:57:43 i Allmänt

I dagens DN kan man på vetenskapssidan läsa nyheten att te och kaffe inte är vätskedrivande. Artikeln är skriven av Yasmine El Rafie, och det finns en länk till originalartikeln på BBCs nätupplaga. Så långt, så bra. Om man nu tittar på artikeln på BBC, ser man att den är från augusti... 2006.

Gammal skåpmat, alltså. Det måste vara desperat nyhetstorka på DN vetenskap.

Här är en länk till artikeln som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition: Black tea - helpful of harmful? A review of the evidence.

____
0/ Inga fotnötter!

Trädgård.

Publicerad 2009-06-19 21:30:49 i Blomster

Idag har vi gjort iordning blomlådor för fönstren och rensat rabatten mot gatan. Det myckna regnandet har fått det mesta, inklusive ogräset, att växa mycket, så det behövdes.Imorgon blir det mer trädgårdande; vi har några rabatter till. Vi har köpt några hostor(1) att plantera under buskarna mot almänningen. Förhoppningen är att de på några års sikt ska ta över och täcka marken. I rabatten mot garaget med hosta i cäxer inget ogräs; de kvävs effektivt under hostans gröna blad.

En växt med liknande beteende är bergenian, men den tenderar till att bygga långa krypande stammar och måste skäras tillbaka av och till. Jag tror annars att inte ens kers(2) skulle klara av att samexistera med bergenian, vilken använder sina tjocka svarta döda löv som marktäckare, och stora tjocka gröna blad för att ta resten av ljuset.

Vid garageuppfarten har vi  en rabatt med penningblad som marktäckare. Den är fin, särskilt när den blommar med ljuvt gula blommor, men den släpper igenom sådant som gräs, maskroser, spirea, ... med andra ord: inte så effektiv.

____
1/ Också kända som 'funkia'.
2/ Också känd som kirskål.

Ny minister.

Publicerad 2009-06-18 08:21:49 i Allmänt

Vi har fått en ny högskole- och forskningsminister(1), nämligen Tobias Krantz från Folkpartiet(4). Han efterträder Lars Leionborg. Det är ett bra byte; Leionborg är utbildad socionom medan Krantz är filosofie doktor i statskunskap. Enligt min ringa mening måste de som styr ha en relevant kompetens i det område som man ska styra över. Leionborg hade det kanske, Krantz har det.

Dessutom gillar jag det mesta i lista över de motioner han varit med på.

____
1/ Förr(2) hette det Ecklesiastikminister(3). Den siste som innehade den posten var Olof Palme.
2/ Fram till slutet av 60-talet.
3/ Det var mycket roligare på franska: Ministère de Cult.
4/ Folk är idoter, det brukar vi alla kunna enas om. Vad säger det då om Folkpartiet... ?

Vi rullar igen.

Publicerad 2009-06-16 22:12:24 i Fysisk aktivitet

Efter besöket på verkstaden rullar nu Cecil(1) igen. Tändkabeln till treans cylnder var av(3), fördelardosans lock var slut och rotorn nergnagd. Det hela gick på 2600:-. Ja, och handtaget ovanför passagerardörren fram är iskruvat igen. Kvar att göra är att byta de andra tre tändkablarna(4) och fördelarspjället(5). Det senare är inte helt billigt...

____
1/ Min registreringsskylt börjar med RHE, och då har vi get bilen namnet Cecil, efter Cecil RHodEs(2).
2/ Har ni ett bättre förslag?
3/ Hur kan en tändkabel gå av? Skaver elektronerna på kopparen eller?
4/ De var visst också gnagda på. Har jag haft råttor i motorn?
5/ Jag skulle vilja se en bild på en sådan. URL, någon?


Bärgad!

Publicerad 2009-06-15 13:13:22 i Allmänt

När jag startade bilen i morse var det en massa vibrationer som jag inte kände igen i den. En snabb telefonkonsultation med min svärfar(1) och en titt i motorrummet gav vid handen att en av cylindrarna antingen inte tände alls, eller inte fick det bränsle den behövde. Det skakade så pass att det inte var en god idé att köra med bilen; motorn rörde sig fram och tillbaka med en slaglängd på c:a fem centimeter. Bilen fick bärgas(2).

När de startar den på verkstaden fungerar den klockrent. Förstås.

Det ser dock ut som om det kan vara glapp i tändkablar och/eller fördelardosan. De var tydligen rätt anfrätta. När dessa nu ändå byts passar de på att reparera det trasiga fästet för handtaget ovanför passagerardörren fram också. Jag återkommer med vad det kostade...

____
1/ Han ställde diagnos på bilen genom att lyssna på motorn via mobiltelefonen. Det ni!
2/ Andra gången det händer. Förra gången var det vattenpumpen som lade av. Jag vet inte riktigt om jag tycker att det är ok att bilen behöver bärgas var 10000 mil...

Currysås

Publicerad 2009-06-04 12:36:38 i Mat

Häromdagen gjorde jag misstaget att besöka en restaurang som serverar en buffélunch(1). Det fanns många goda saker på buffébordet, t.ex friterad kycklingfilé, friterade räkor, stark kycklinggryta, grillade kycklingbitar(2) och currysås(3). Jag gillar egentligen jordnötssås bättre än currysås, men den kombineras gärna med friterad kyckling till en helt ok rätt.

Från tallriken steg en pikant och kanske inte helt trevlig doft av bränt trä, vilket jag associerade med den grillade kycklingbiten; den såg ut att ha träkolsgrillats. Det var det nu inte, utan det var currysåsen som luktade. Så blir det om man har gjort en sås, låtit den bränna vid(4), silat av de svarta klumparna och serverat resultatet.

Det är inte vad jag kallar bra matlagning. Vilken restaurang det var? Kina Thai i Ryds centrum.

___
1/ Jag inte kan låta bli buffén och äter för mycket av den.
2/ Väldans massa kyckling.
3/ Vid det här laget inser ni nog att det var en asiatisk restaurang.
4/ Ordentligt.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela