mhwc

.

Resan till huvudstaden.

Publicerad 2009-07-31 10:32:01 i Resa

Ah, dags för semester! Jag ska göra en resa till huvudstaden och roa mig kungligt, och som medlem i Internetkonspirationen använder jag naturligtvis nätet för att boka allt, t.ex resan. Det finns minst tre sätt att resa tur och return Linköping och Stockholm: tåg med SJ, buss med Bus4you och buss med Swebus Express. Efter att ha botaniserat i deras olika nätbutiker kan jag konstatera att Swebus Express vann (297 SEK) Bus4you kom tvåa (413 SEK) och SJ kom sist (452 SEK) för mina parametrar (pris snarare än tid och internettillgång).

Helgens skörd.

Publicerad 2009-07-27 16:39:06 i Allmänt

Det har varit en hektisk helg. Vi har plockat av en hel del av bären från våra vinbärsbuskar(1) och gjort saft, gelé och sylt. Dessutom har vi plockat ur förrådet(2), och när vi skulle dammsuga det visade det sig att dammsugaren(3) inte längre gick att använda; den gav ifrån sig en mycket obehaglig lukt.  Vi köpte en ny på Citygross för 999 SEK. Vi har också köpt en ny torkvinda (700 SEK på ... Citygross(4)) eftersom den gamla hade gett upp. Det finns visst en begränsad livslängd på plast när den drabbas av väder och vind. Det blev mat för en tusenlapp också. Mycket pengar blir det, men det har precis varit lön så det gick bra.

På Mantorp park var det slutet på Veidec Festival(5). Arrangemang på parken och lönehelg är en dödlig kombination; på söndagen är det ingen idé att försöka handla något eftersom allt ätbart är slut. Engångsgrillar, bröd, färdigmat, korv, kotletter, grillkol, ... Det lär ha varit en 14000 besökare under de fem dagar spektaklet pågick. Om vinden ligger på åt rätt håll kan man få njuta av vrålet från dessa enorma motorer; det känns rent fysiskt i kroppen. Publiken rekommenderas öronproppar.

Det är något visst med detta som tilltalar mig. Kanske skulle jag gå på det något år.

____
1/ Min lista över saft jag gillar toppas av svartvinbärssaft, följt av rårörd rödvinbärssaft, och sedan fläderblomssaft.
2/ Fönstret ska bytas ut där. Utan att tömma förrådet kan man inte göra det; det är rätt smalt.
3/ Inköpt 1986.
4/ Man kan ana en trend här.
5/ Dragracing!


6 burkar.

Publicerad 2009-07-20 21:42:59 i Mat

Vi satt på en gammal, av tiden silverfärgad, bänk i trädgården och plockade svarta vinbär. Det blev raskt 2,4(1) liter; av detta blev det fyra små burkar med svartvinbärsgelé och två större burkar svartvinbärssylt. Vi funderar på att använda sylten i en rulltårta med mörk sockerkaka(2).

____
1/ Det ska vara 'decimalkomma', inte 'decimalpunkt', vilket jag får nerkört i halsen av tidsredovisningsprogrammet på jobbet en gång per vecka, minst. Förbannade SAP.
2/ Man använder 'dark muscovado sugar' och kanske en del fullkornsvetenjöl till en sådan.

17 burkar.

Publicerad 2009-07-20 12:33:05 i Mat

Av tre kilogram urkärnade körsbär blev det sjutton små glasburkar med sylt/marmelad. Vi har provätit den på rostat bröd. Jättegott! Jag har också hällt sprit på små svarta körsbär i en glasburk. Om några månader är det likör.

Kärnfullt!

Publicerad 2009-07-15 21:20:49 i Mat

Efter jobbet i dag grenslade jag cykeln och tog en tur till vårt hemliga körsbärsträd ute i skogen. Det är ett brunkörsbärsträd som ger små, svarta, intensivt söta körsbär med en viss behaglig beska i eftersmaken. Jag plockade en två-liters bunke som nu står i kylen. Det kan antingen bli sylt, marmelad, paj, eller likör av dem. I det senare fallet blir det på en bas av rom.

Ljud istället för bild.

Publicerad 2009-07-08 20:02:41 i Datorer

I en del system får man, när man tittar i en mapp, se små representationer av vad varje fil innehåller. T.ex kan man se bilder direkt i katalogen, filmer har en bild av första bildruta, etc. I Ubuntu 9.04 finns det här även för ljudfiler: ställer man muspekaren på filen, börjar systemet spela musiken.

Gulligt!

På tåget.

Publicerad 2009-07-05 10:22:15 i Datorer

I begynnelsen körde jag RedHat Linux; det var den första jag installerade (4.2). Allteftersom blev det nya versioner av RedHat, och några experiment med andra UNIX-kloner, som OpenBSD(1). Sedan blev det Fedora av RedHat, och jag gled över till Mandrake, som sedan bytte namn till Mandriva. Det blev några försök med Gentoo också(2).

På senare år har Ubuntu seglat upp som ett populärt system(3); jag har länge funderat på att uppgradera(4) och nu var det dags! Men så måste man då välja... 8.04 med "Long Term Support", som underhålls minst till 2011, eller 9.04 som har allt nytt men bara underhålls till 2010... det blev 9.04 till slut. DEt är trots allt ett litet desktop-system med karaktären "Wild and Brave and Crazy".

Jag laddade hem en skiva för "Desktop" och brände den till en CD och bootade till CDn. Det enda avancerade jag gjorde var att ange vilka partitioner som ska användas till vad; i övrigt lagade jag middag medan system installerade och konfigurerade sig självt.

Jag återanvände min /home-partition(5), men tog ett annat användarnamn. Efter lite kopierande från den gamla mappen till den nya fungerar det smidigt. Kanske hade det varit bättre att göra en kopia till en DVD innan och läsa från den; Mandriva och Ubuntu har olika uppfattningar om id-nummer, grupper, etc.

En liten detalj som störde mig var att jag för att få min skärm, en Samsung SyncMaster 913N, att ha en bättre upplösning än 800x600 (den vill ha 1280x1024) fick jag gå över till att de proprietära drivrutinerna. Under Mandriva kunde man få den upplösningen ändå, dock med sämre prestanda. Jag är osäker på om detta berodde på att jag lagade mat istället för att följa installationen, och jag därför fick en massa skönsvärden på inställningarna, men systemet erbjöd mig ju iallafall en lösning iefterhand.
 
Och för övrigt har jag nu druckit ur min valinch "The Babe" från Bruichladdich.

____
1/ Mera sällan lyckades jag åstadkomma ett fullt fungerande system; OpenBSD och min hårdvara har aldirg gillat varandra något vidare.
2/ Jag har hittills inte lyckats konfigurera ett fullt fungerande system med Gentoo. Det har alltid varit något som stört mig på vägen, som t.ex när den installationsvariant som säger sig inte behöva nät plötsligt måste ladda ner saker för att gå vidare...
3/ Alla roliga paket kommer numera med en version för Ubuntu.
4/ Min nuvarande desktop är en drygt två år gammal installation, och Mandriva har för länge sedan slutat ge ut uppdateringar till den. Jag har byggt en del själv, men jag har inte tid att hålla på så.
5/ Och en del andra, som t.ex min Windows och min swap. Ja, jag tror på swap. Ja, jag vet att det är en religiös övertygelse.

Tidigt på morgonen.

Publicerad 2009-07-02 13:23:33 i Allmänt

Strax efter fem på morgonen(1) går klockradion igång. Den spelar Mix Megapol(2). Vid pass halv sex kommer det in en människa som pratar; innan dess är det en automatisk spellista. Ibland är den automatiska listan lite kort, och räcker inte fram till halv sex.

Då spelar den de sista två låtarna igen och igen tills klockan blivit halv sex. Så har jag på sistone kunnat höra Agnes sjunga 'On and on and on', och Lena Philipsson sjunga duet med Orup, igen och igen och igen.

Men häromdagen fick systemet spatt och körde Agnes låt typ nitton gånger i följd. Tack, det räcker nu; Agnes sjunger väl ok men det kan bli för mycket av det goda, ungefär som att äta fil till frukost alla dagar iveckan.

Jag har ett tips till Mix Megapol:
+ Skaffa en Ipod shuffle.
+ Ladda den med 4GB musik (det blir en del).
+ Koppla den till sändaren.

Jag tror det skulle lösa problemet.

____
1/ För oss få som är vakna då.
2/ Nej, jag vägrar länka till en webplats med ett sådant värdelöst motto! Vaddå "ingen vanlig radio"? På vilket sätt skulle den här radiostationen vara unik? Man blandar lite musik och lite prat och så har de ett morgonprogram med några kändisar. På hur många andra radiostationer har man hört det?

Skönhet.

Publicerad 2009-07-02 13:00:18 i Blomster

Häromdagen passerad jag Ekhagaområdet, och där fick jag syn på en rosenbuske med stora, gula, blommor. De var väldigt vackra och doftade ocks ljuvligt. Jag tog den här bilden med kameran på mobilen.Visst kan man lyckas ta ett bra fotografi även med den primitiva kameran? Den här är nedskalat till 400x300, men orginalet är 1920x1200(1). Om någon vill ha en kopia är det bara att höra av sig. :)

Min gamla fina digitalkamera hemma(2) har 5 megapixlar. Det finns telefoner idag som har mer än så. Det kanske är dags för en ny kamera(3).

____
1/ Vad är det det heter, full HD!
2/ En Canon, Digital Ixus 50 eller 55, jag kommer inte ihåg vilket. Jag har haft mycket skoj med den.
3/ Eller inte. Kanske ska jag skaffa en videokamera istället.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela