mhwc

.

Anslag i fikaarean.

Publicerad 2009-01-30 23:00:17 i Allmänt

I våra nya lokaler finns det en fika-area. Där finns bland annat en maskin som producerar kaffe, choklad, eller hett vatten(1). Man kan också få kaffe bryggt från nymalda bönor, som finns i en plastbehållare på toppen. Det finns engångskoppar i papper bredvid apparaten(2). I bänken bredvid finns ett hål in till en (liten) papperskorg i vilken man kan kasta engångsmuggarna.

Så långt allt väl... men idag lade jag märke till en papperslapp under hålet, där det med stora bokstäver, i fetstil, står "Glasåtervinning". Ok, bra, inte för använda koppar alltså, men var ska vi då kasta dem egentligen(7)? I papperskorgarna vid skrivbordet? Sedan gör en kollega mig uppmärksa, på den lilla tunna texten under den stora feta:

"finns i matsalen KB 1"

Ok... det hade kanske varit bättre att skriva "Ej glasflaskor" i stor fet stil, och under haft "Glasåtervinning finns i matsalen KB 1"....(8)

Tyvärr kan jag inte illustrera denna text med en bild, ety det rådder fotoförbud inne i lokalerna(9).

____
1/ Eller blandningar därav.
2/ Vi miljömedvetna(3) använder naturligtvis en porslinskopp(4).
3/ Eller vi med egon, som vill ha en speciell kopp för en speciell person(5).
4/ Frågan är väl vad som belastar miljön mest, en engångskopp i papper eller att diska den egna porslinskoppen(6).
5/ Don efter person.
6/ Men inte tusan diskar vi koppen. Halva aromen sitter ju i avlagringarna! Ibland tvingas man sanera den, dock.
7/ Vi har ordnat med en hållare för svarta sopsäckar i vilka vi kan kasta det mesta, men det ingår egentligen inte i designen av fikaarean, så det är knappast den som menas.
8/ Folk.
9/ Dock är vi alla via jobbet utrustade med en mobiltelefon med kamera.

Pension

Publicerad 2009-01-28 08:52:03 i Allmänt

Någon gång i framtiden ska jag gå i pension(1) och njuta mitt otium. Det är i och för sig länge dit, och med den nuvarande utvecklingen blir det nog senare(2) än vad jag föreställde mig när jag började arbeta(3). Eftersom jag jobbar i den privata sektorn så betalar min arbetsgivare(4) in pengar till IPTK. För att få dessa pengar att växa så mycket som möjligt(5) ska man se till att ha så låga avgifter som möjligt, och nyss(7) har avtalen omförhandlats. Det är dags att byta förvaltare(8).

collectum kan man vada sig fram till infon, eller så kan man läsa en liten artikel i DN. Det var en riktigt bra artikel, med det där lilla extra: två länkar direkt till collectums sidor som man behöver. Perfekt!(9) En eloge till artikelförfattaren, Maria Crofts!
____
1/ Och blogga hela dagarna!
2/ Med nuvarande utveckling får vi nog alla jobba tills vi dör.
3/ Inte så länge sedan; jag gick grundskola (9 år), gymnasiym (4), högskola (5), doktorerade (6), ...
4/ Pappa Ericsson!
5/ Eller snarare, med nuvarande börsutveckling(6), krympa så lite som möjligt.
6/ Det är klart att man ska spekulera med folks pensionspengar på börsen!
7/ 2007, typ.
8/ För inte sjunker avgifterna automatiskt!
9/ För ovanligfhetens skull är jag positiv och glad istället för negativ och synisk!I min mun.

Publicerad 2009-01-26 10:37:02 i Allmänt

Jag läste i tidningen på nätet. Rätt tidigt i artikeln står det "... Kubrick i dvd-hyllan är lika självklart som Kafka eller Dostojevskij i bok-ditot."

Där ser man. Återigen hittar jag mig långt från mittfåran(1). Jag fyller mina bokhyllor med böcker jag uppskattar, och dit hör inte vare sig Kafka(2) eller Dostojevskij(3). Det är som med mat; inte alla gillar risgrynsgröt. Eller, som en unge jag kände sa om spenat: Det smakar inte gott i min mun.

____
1/ Eller... kanske det är artikelförfattern som tillhär De Udda?
2/ Jag läste Kafka när jag gick i gymnasiet, mest för att kunna säga att jag gjort det.
3/ Jag tvingades läsa Dostojevski i gymnasiet(4). Det gav ingen mersmak.
4/ Brott och straff, Idioten, Bröderna Karamazov.

Vetenskap.

Publicerad 2009-01-23 08:36:05 i Allmänt

Jag, och många med mig(1), har länge undrat varför bilverkstan fyller på spolarvätska när de servar bilen. Det är ju något man kan göra själv, och de flesta(2) troligen gör. men är det något som verkstaden gör som en extra service, eller är det något som är en integrerad del av grundservice/mellanservice/extraservice/superservice?

I vetenskapens tjänst skred jag till verket och fyllde spolvätsketanken innan jag lämnade bilen till service. Det var efter att jag parkerat utanför verkstan, och jag fyllde på tills det rann över. Nu kunde de väl iallafall inte anse att den behövde fyllas på!

När jag hämtar bilen på eftermiddagen ligger det en en-liters flaska med koncentrerad spolarvätska på passagerarsätet. Det är uppenbarligen så att det ingår i servicen att gör av med(3) en liter koncentrerad kylarvätska.

____
1/ Iallafall några av mina arbetskamrater.
2/ Folk är idioter. Så, årets första repetition av detta välkända mantra.
3/ Och ta betalt för den, givetvis.

En klassiker.

Publicerad 2009-01-22 21:09:11 i Mat

Man tar ett par rimmade(1) fläskläggar, sköljer dem och kokar dem tills köttet lossnat från benet. Spadet häller man i en  gryta, i vilken man sedan kokar gula ärtor som fått ligga i blöt ett dygn i saltat vatten. Krydda med t.ex timjan, salt, peppar och kanske lite kryddpeppar. När ärtorna kokat klart(2) späder man till önskad konsistens(3), kokar upp, och serverar med det kokta köttet och senap.

Mums!

Tyvärr blev det inga bra bilder, men ni kan säkert hallucinera fram en lämplig mental bild som får snålvattnet at rinna till.

____
1/ Man kan såklart använda färsk fläsklägg också, om man så vill eller inte får tag i rimmad fläsklägg.
2/ Precis hur mosade de ska vara beror på ens personliga smak.
3/ Precis var mellan vatten och gröt man vill ha soppan kan ju variera.

Ny kyla.

Publicerad 2009-01-18 10:36:06 i Datorer

Som jag skrev för ett tag sedan hade vattenpumpen i min gamla blåa Zalman Reserator börjat låta. Mina efterforskningar visar att det inte går att köpa reservdelar till den. Zalman hänvisar till en svensk återförsäljare, som inte säljer till privatpersoner, inte har några reservdelar, och säger att modellen inte tilverkas längre(1). Tack och lov att några av mina vänner kört med vattenkylning tidigare men gått ifrån det(2). Min gode vän Thomas hade gett bort sin Zalman Reserator v2 till min gode vän Martin, som förbarmade sig över mig så jag fick ta över den.

Nu är systemet tyst igen. Bakom datorn står ett svart kyltorn istället för ett blått(3)(4).

____
1/ Det kunde väl Zalman sagt direkt.
2/ Min bror körde med ett likadant system som jag. Hans pump började låta högjutt, och då gick han tillbaka til luftkylning, men med större och tystare fläktar än vad han haft innan.
3/ Pumpen låter lite, men med en ljuddämpande matta under hörs ingenting. Det är också snabbkopplingar till vattenslangarna, och pumpen är på 6W istället för 5W.
4/ Jag behåller naturligtvis det gamla tornet(5) för vidare experiment.
5/ Och min brors.


Ute!

Publicerad 2009-01-17 21:43:02 i Allmänt

Argh, nu är både Nanne Grönvall och Robert Wells körer ute ur körslaget! Nu är det dags att sluta titta på det programmet(1)!

____
1/ En annna anledning är att det går på TV4(2).
2/ Men man kan ju banda det och titta på det dagen efter, så man slipper reklamen och kan spela förbi Gry Forsell(3).
3/ Gry har jag tröttnat på efter att ha hört henne och Adam Alsing(4) på radion på morgnarna(5) i programmet Äntligen morgon.
4/ Argh, argh, argh, utvisning.
5/ Men Rix morgonzoo är sämre.

Ny box.

Publicerad 2009-01-11 18:32:22 i Allmänt

Vi har köpt en ny digitalbox(1). Det är en "Maximum T-8000 CX-CI", inhandlad på Expert(2). Bruksanvisningen finns med två språk: finska och svenska. I den svenska delen kan man läsa att man ska sätta boxer-kortet(3) med chip-änden framåt och chippet nedåt. Det är fel, det ska vara uppåt... hur det står i den finska vet jag inte, min finska är väldans svag.

Den gamla boxen kommer nu att demonteras; jag har alltid varit lite nyfiken på vad som sitter i den och vad man eventuellt kan göra med det. Men kanske den ska få ett nytt liv som avkodare av de fria kanalerna någon annanstans.

Idag har vi ätit en fin fiskgryta med saffran. Man tar lök, morötter, fänkål, potatis, palsternacka vilka man hackar och brynder ihop i en kastrull(4). Sedan tillsätter man fiskbuljong(5), kokar upp, tillsätter fisk skuren i bitar, kryddar och låter den koka tills fisken blivit klar. Dagen efter, innna servering, värmer man upp grytan och tillsätter kräftstjärtar, dill och så kallade "crab sticks", kokar upp och serverar.

Till detta serveras helst nybakat bröd med smör. Vi bakade på gramhamsmjöl och en aning vetemjöl special fullkorn. Man kunde kanske tänka sig vitlöksmajonäs till, men det hade vi inte gjort. Gott var det.

____
1/ För marksänd digital-TV.
2/ I Mantorp. Jag stödjer det lokala näringslivet. Närproducerat, ni vet.
3/ Ja, jag är slav under en last: TV.
4/ Vår blev full och vi fick ta syltkitteln istället.
5/ Hemgjord, helst.

Fredagsfikat.

Publicerad 2009-01-09 18:13:53 i Allmänt

Idag har jag fredagsfikat, på Lysators fredagsfika i ~, lokalen i B-huset. Det var väldans trevligt; jag rekommenderar det verkligen.

Fredagar 1500 i Lysators lokal i B-huset på campus Valla, alltså.

Palsternacka.

Publicerad 2009-01-09 18:11:51 i Allmänt

I afton när jag stod och skalade en palsternacka som skulle ner i surkålsgrytan slogs jag av doften. Det måste finnas palsternacka i kola-läsk!  Någon som känner igen andra saker i aromen? Vi kanske kan skapa ett eget läskrecept tillsammans!

Någon att lita på.

Publicerad 2009-01-07 16:12:37 i Allmänt

Så läser jag i en tidning på nätet att Ryssland stoppat all gastransport till Ukraina. Det visar sig att det finns en hel del länder vars gas(1) från Ryssland transporterades genom Ukraina; nu får de ingenting. Det är inte så bra när de har förlitat sig på den, och nu är det minus 15 grader celsius. Detta är tydligen ett tungt vägande skäl att Sverige ska lägga sig på rygg och utan krav tillåta att gasledningen mellan Ryssland och Tyskland byggs genom Östersjön.

Jag ser det lite annorlunda: varför skulle någon vilja ha en gasledning med rysk gas alls, när man ser hur Ryssland använder den som ekonomiskt vapen? Bygg ut kärnkraften istället, gärna med thoriumreaktorer. De lär släppa ut minimalt med växthusgaser.

____
1/ Nej, jag skriver inte naturgas. Det vore ungefär som att skriva 'naturvatten'. Det är oavsett framställningsmetod huvudsakligen metan(2) det handlar om.
2/ Betydligt effektivare växthusgas än koldioxid. Senaste åren har man visst börjat diskutera sen också i sammanhang om global uppvärming(3).
3/ När man inte diskuterar om den globala uppvärmningen egentligen finns. Se till exempel debatten i dagens östgötacorrespondenten.

Oljud!

Publicerad 2009-01-02 08:38:50 i Datorer

Datorn knattrade. Det var värst vad min hårddisk arbetar tänkte jag och drog igång 'pidstat -d'. En minut senare var jag mer fundersam, det var bara sporadisk aktivitet mot diskarna. Det krävde en närmare undersökning. Jag bestämde mig för att öppna datorlådan.

När jag lutar mig ner över ytterhöljet inser jag att det inte är från datorn ljudet kommer, utan från vattenkylningens pump. Jag har en urgammal Zalman resurator(1); ett blått c:a 80cm högt aluminiumrör med flänsar på utsidan, vatten inuti och en dränkt pump i botten. Det verkar vara dags att leta efter reservdelar. Så, om bloggen plötsligt avlider(2) vet ni vad som hänt: datorhaveri.

____
1/ Just den modellen verkar de ha slutat tillverka. Det finns en liknande modell i svart aluminium på deras sajt, men ingen försäljare i sverige verkar sälja den. Däremot säljer de en ännu senare modell, med aktiv elektronik och flådiga mätare på framsidan - och fläkt i lådan. Det vill jag inte ha, jag vill ha ett tyst system.
2/ Den risken är ju inte så stor, ety jag har en gammal dator eller två i reserv. De låter lite eftersom de inte har vattenkylning.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela