mhwc

.

Den stora staden.

Publicerad 2009-12-12 13:06:32 i Allmänt

Som en del av er säkert vet har jag för jobbets räkning spenderat den senaste veckan i Stockholm(1). Som vanligt var jag i Kista på dagarna. Jag bodde på Elite Palace Hotel på St.-Eriksgatan. Det ligger mellan Vanadisplan och Norrtull, fem till tio minuters gångväg från närmsta tunnelbanestation, St-Eriksplan.

Den här gången hade jag privilegiet att uppleva när tunnelbanan lade av. På morgonen reste jag från St-Eriksplan till Kista, med ett byte på Fridhemsplan till blå linjen. Stationen innan Kista heter Hallonbergen, och mellan dem ligger Järvafältet(2); det är en ansenlig sträcka. När tåget rullar in på stationen Hallonbergen berättar föraren att det är stopp i tunneln mellan Hallonbergen och Kista. Tåget kommer att vända här, och det ska komma ersättningsbussar så småningom.

En folkmassa väller nu ut ur tåget och skyndar sig upp ur stationen - där föregående tågs folkmassa redan fyller Hallonbergens centrum. Det kommer snart en buss, och den fylls till bristningsgränsen utan att det märks den minsta uttunning i folkmassan. Det kommer också taxibilar som gör goda affärer. Efter en stund komer det en buss till, ungefär samtidigt som nästa tågs passagerare väller ut ur stationen.  Jag funderade på om jag skulle ta en promenad resten av vägen, det borde ta ungefär en timme. Då nås vi av meddelandet att trafiken är igång igen.

Nu skulle passagerarna från tre rätt fullsatta tåg ner på stationen igen och ta tåget vidare. De tåg som kommer in är inte direkt tomma, så det blir trångt, mycket trångt. Stockholmarna är inga vänliga människor i det här läget. Jag tog det lugnt och kom med sista vagnen i det tredje tåget och lyckades faktiskt få en sittplats. Totalt blev jag 45 minuter sen.

I Stockholm röks det - utomhus. Eftersom det är förbjudet att röka på restauranger och pubbar, och folk inte gärna röker i lägenheterna(5), återstår det bara att bolma på utomhus. Så fort de kommer ut från tunnelbanan eller av bussen eller ur bilen(6) stannar rökarna och tänder sitt rökverk, gärna i vägen för alla andra. Sedan bolmar de på så att man drabbas av passiv rökning - utomhus. Jag önskar att de började snusa istället.

____
1/ Jag hade kunnat skriva om det medan jag var där, men det är en tveksam säkerhetspraxis att annonsera att man inte är hemma för allmänheten. Det är ungefär som att ha sin nyckelknippa märkt med namn och adress ifall man skulle tappa den.
2/ Mitt emellan finns en spökstation; det byggdes inget bostadsområde på Järvafältet, bara en tunnelbanestation. Den verkar vara ett enda stort experiemtnområde för graffitti(3).
3/ Också känt som klotter. Jag har inget emot taggar, bilder och annat kludd och kladd, men applicera det på egen egendom, inte annans. Jag tycker också att det är rimligt att den som kladdat får betala saneringen, eller om det är en omyndig människa(4), föräldrarna som inte håller ordning på sitt glin.
4/ Ja, man får nog ändå anse att även dessa vandaler är människor. även om det tar emot.
5/ Då går de ner i värde.
6/ Samma sak som med lägenheterna, vem vill köpa en inrökt begagnad bil? Inte ens rökarna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela