mhwc

.

Underhållning för den resande.

Publicerad 2009-12-12 17:55:18 i Allmänt

Ibland har jag tråkigt när jag reser. Med detta i åtanke gjorde jag lite förberedelser för min resa till Kista och kopierade över lite filmer till min mobiltelefon(1). Tyvärr visade det sig när jag provade att telefonen inte kunde spela AVI-filmer(2). De behövde konverteras. Samtidigt kunde jag ju passa på att skala om filmen till telefonens upplösning (320x240).

Först spelade jag in ett kort videoklipp med telefonen. Detta överförde jag till datorn och analyserade. Inte helt oväntat(3) var det kompressionen H.264 för videon och AAC-komprimerat ljud. Efter lite rotande kom jag fram till att jag ville köra ffmpeg med lämpliga optioner för att göra om det till ett telefonvänligt format. För min telefon fungerar det här:

$ ffmpeg -i FILE.AVI -s qvga -vcodec libx264 -r 24 -acodec libfaac -ac 2 -ab 128000 -y FILE.MP4

Ett problem är naturligtvis att skärmen på telefonen är så pass liten. Jag kanske skulle skaffa en HTC Hero; den har 320x480 precis som Apples iPhone. Egentligen är det nog fortfarande för lite, men det är förvånande hur bra jag sov till de resulterande filmerna på tåget.

Jag har fått höra att iPhone beter sig illa i 3G-nätet. För att spara batteri skickar telefonen ett meddelande till nätet att den stänger av och kopplar ner. Den hoppar över nedstängningssekvensens och handskakning som den förväntas ge. 30 sekunder senare kopplar den upp sig igen. Sedan kopplar den ner sig. Etc.

Detta är designat att spara batterier. Tyvärr genererar det en stor mängd kontrollsignallering i nätet. Det finns redan operatörer vars kapacitet för att hantera signalleringen har tagit slut...

____
1/ Det är en Sony-Ericsson W715.
2/ Är man petig är det egentligen de codecs som använts på innehållet i filen som inte telefonen stödjer. AVI är ett containerformat och kan mycket väl innehålla MPEG4-film och AAC-ljud.
3/ Kommersiella produkter använder gärna den kombon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela