mhwc

.

Ingen effekt.

Publicerad 2009-12-30 18:32:17 i Allmänt

Nu har man visat i en stor vetenskaplig studie(0) med bra underlag och under lång tid att Ginkgo inte har någon annan effekt än placeboeffekten(1) på ens hälsa. Naturpreparaten visar sig vara antingen verkningslösa(2)(3) eller rent av skadliga när man verkligen studerar dem. Nu väntar jag bara på att man ska göra en liknande studie på Ginseng.


____
0/ http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/302/24/2663?home
1/ Vilken iofs inte ska föraktas.
2/ Annat än placeboeffekten då.
3/ Johannesörtens effekt på depressioner ligger i det här häradet: ingen effekt på sjukdomen(1), men motverkar effekten av p-piller.

Snöhelvetet.

Publicerad 2009-12-26 17:30:22 i Allmänt

Det har snöat i ett drygt dygn och totalt har det väl kommit en decimeter. I början var det någon plusgrad, och sedan blev det ett par minusgrader. Det betyder att närmast marken är snön blöt och otrevlig, och ovanpå är den lättare. När man då sätter snöskyffeln i snön blir skyffeln först blöt, och sen fastnar den lätta snön i skiten. På garageuppfarten kan jag vänta med att skotta tills bottenlagret frusit och sedan ta bort det som lätt lossnar. Vid brevlådan är det annorlunda; där plogar snöplogen(1) upp en vall. Det är blötsnö och om jag låter den frysa får jag nog ta till ett spett för att få loss den.

Idag har jag skottat två gånger vid brevlådan. Det räcker nu, tackar som bäst kung Bore.

____
1/ En traktor med snöplog fram och sandkar bak. Han som kör den använder min garageuppfart som vändplan. Kanske jag kan övertala honom att skotta den också... det vore fint!

NIX

Publicerad 2009-12-24 09:43:16 i Allmänt

Jag finns med i NIX-registret(1) sedan länge. Av och till ringer det ändå förhoppningsfulla försäljare. De påstår ofta att de inte behöver kolla NIX-registret, att de inte vet vad det är, att det inte finns, eller att mitt nummer(2) inte längre finns i registret. Som ni nog kan ana lyckas de inte sälja något till mig...

Häromveckan kom det ett vykort från NIX-registret om att det var dags att återregistrera sig. Det fick mig att leta rätt på deras sajt(3) och skicka det här ebrevet till dem:

Hej!

Mitt telefonnummer har sedan länge funnits registrerat i NIX-registret. För någon vecka sedan kom det ett vykort från er, vilket uppmanade mig att ringa ett telefonnummer för att vara kvar i registret. Ordagrant står det:

"För att kvarstå i registret ber vi dig att återregistrera dog före 2010-03-28 genom att ringa 020-27 70 00"

När jag nu ringer till det här numret drabbas jag av ett menysystem där man får trycka 1 för att ta bort numret ur registret, och 2 för att återregistrera sig. Det har jag ett par synpunkter på.

1/ Vykortet säger, som citerats ovan, att detta nummer är ett nummer man ringer för att återregistrera sig, men numret används till två saker. Det borde inte vara omöjligt att det fanns ett separat nummer man ringer till om man vill bli borttagen från registret.

2/ Numret har via vykortet markerats som en tjänst med vilken man återregistrerar sig. Då ska inte första alternativet i menyn vara att man tar bort sig ur registret.

Petitesser? Kanske, men med nuvarande uppsättning inger inte systemet förtroende. Det ser ut at vara designat för att man ska radera sig ur NIX-registret, så att floden av oönskade telefonsamtal kan återupptas.


____
1/ Egentligen är det väl mitt telefonnummer(2) som finns i registret.
2/ Eller, egentligen är det väl min frus telefonnúmmer som finns i registret.
3/ www.nix.se visar sig vara en flash-infekterad sluta-röka-nu sajt. NIX-registret hittar man istälet på www.nix.nu.

Inför julen.

Publicerad 2009-12-23 16:31:25 i Allmänt

SMHI(1) har varnat för stora mängder snö och medföljande kaos i trafiken. Här fick vi inte så mycket av den sleven; det har bara kommit 10cm snö hos oss. Det har inte stört trafiken till och från Citygross nämvärt vad jag har kunnat se, och jag har varit där och handlat minst en gång per dag de senaste tre dagarna. Hemma pågår matlagningen och julstöket för fullt. Som avkoppling har jag skottat snö, flera gånger det också. Till exempel blev det ett extra tillfälle efter att plogbilen passerat och gjort en fin vall på infarten till min garageuppfart.

Den nya tvättmaskinen kom idag. Montörerna provtvättade den lite, Jag tänkte prova med en mörk tvätt strax.

För övrigt kunde man läsa följande i dagens Corren, skrivet av författaren Gerda Antti:

En svensk kristen har ett kors om halsen och går till kyrkan och tycker om klockringning och om psalmer och tror på Gud, som vi alla gör i hemlighet när vi är lessna, och han gör inte stort väsen av sig.

Där ser man; Antti vet hur alla svenska kristna gör. Hör ni det, alla kristna (och det finns det väl många varianter av); ni ska gilla klockrigning. Ännu mer häpnadsväckande är det att vi alla tror på gud när vi är lessna. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen och tvingas nog ställa frågan: Vilken gud då? Det flygande spagettimonstret?

____
1/ Deras sajt är numera obrukbar om du inte använderMS Infernal Exploder som nätbläddrare. Åren går och det är fler och fler sajter som blir sådana. Man hade ju kunnat tro att utvecklingen skulle gå åt andra hållet, men inte då.
2/ Det brukade heta invandrarverket. Man kan undra varför det bytt namn; inte handlar det om att administrera emigrering utan just invandring... utvandring harifrån lär bli invandring någon annanstans, och där administreras som sådan...

Julhandel.

Publicerad 2009-12-20 20:33:17 i Allmänt

Imorgom ska vi stiga upp tidigt och gå och handla julklappar. Jag tror inte vi kommer att vara ensamma på stan. Möjligen kommer vi att handla en något annorlunda julklapp än vad andra köper: till oss själva blir det en ny tvättmaskin. När vi tvättade idag och maskinen skulle centrifugera var det plötsligt riktigt hårda och obehagliga ljud från den. Jag tror att något lager har gått sönder.

Väl kallt.

Publicerad 2009-12-19 12:56:29 i Allmänt

Å fy å fy å fy, det var minus arton grader i morse. Nu när solen skiner på termometern visar den tio minusgrader. Väderleksrapporten säger att det ska vara ännu kallare i natt dessutom. Men - på onsdag, dagen före julafton, ska det vara plusgrader. Vi kanske slipper en vit jul, trots allt.

Volvon och fågeln.

Publicerad 2009-12-19 12:54:27 i Allmänt

På en del lastbilar(1) finns det en kontraption fram som är tänkt att fånga upp villebrådet när man kör på det och förhindra att bilen blir skadad. Nu har jag sett en motsvarande konstruktion på en nromal personbil; på parkeringen utanför Citygross stod en volvo med bytet fortfarande kvar i grillen:
____
1/ Och SUVar och så också.

Sill i dill. Och senap.

Publicerad 2009-12-13 22:42:24 i Mat

Idag har jag gjort lite senapsgravad strömming. Det blir nästan som gravlax, men snabbare, och hovmästarsåsen kommer så att säga med automatiskt. Man tar c:a 500g strömmingsfiléer, 5dl vatten, 1dl ättiksprit (12%), och 1msk salt. Detta blandas till en lag i vilken man låter filéerna ligga i sex timmar. Därefter drar man (lätt) av skinnet från dem(1).

Därefter för man en senapssås på 1dl senap, 1tsk salt, 3msk socker, 1msk ättiksprit, 1dl rapsolja, 1dl vatten och 1dl hackad dill. Man blandar senap, salt, socker och ättiksprit, Sedan rör man ner oljan, med en tunn stråle i början som kan ökas allteftersom. Sedan rör man i vatten och dill.

Man varvar sås och avrunnen sill i en glasburk och låter den stå i kylskåpet. Med fördel kan detta serveras till kokt potatis, eller direkt på en smörgås.

____
1/ I en del recept ska man dra av skinnet innan man lägger filéerna i lag; det är mycket besvärligare.

Kuvert som sopor.

Publicerad 2009-12-12 22:25:59 i Allmänt

Det händer att vi kastar skräp på lördagar, vanligtvis papper, papp/kartong, lite glas och en del plast. Efter att vi börjat med "återvinning"(1) har volymen av det vi kastar i soptunnan drastiskt minskat. Idag hade vi rätt mycket kuvert i pappersinsamlingen. De ska enligt instruktionen kastas inte som papper utan som papp/kartong.

Men nu fanns det en skylt som sa att de inte ska kastas i återvinningen alls, utan i hushållssoporna. Åter till förr, alltså. Kunde det inte dyka upp en särskilt binge för kuvert, som sedan gick direkt till förbränning? Kanske inte; folk kommer väl att kasta kylskåp i den också...

____
1/ Jag får det att låta som om det var en nyhet.

Underhållning för den resande.

Publicerad 2009-12-12 17:55:18 i Allmänt

Ibland har jag tråkigt när jag reser. Med detta i åtanke gjorde jag lite förberedelser för min resa till Kista och kopierade över lite filmer till min mobiltelefon(1). Tyvärr visade det sig när jag provade att telefonen inte kunde spela AVI-filmer(2). De behövde konverteras. Samtidigt kunde jag ju passa på att skala om filmen till telefonens upplösning (320x240).

Först spelade jag in ett kort videoklipp med telefonen. Detta överförde jag till datorn och analyserade. Inte helt oväntat(3) var det kompressionen H.264 för videon och AAC-komprimerat ljud. Efter lite rotande kom jag fram till att jag ville köra ffmpeg med lämpliga optioner för att göra om det till ett telefonvänligt format. För min telefon fungerar det här:

$ ffmpeg -i FILE.AVI -s qvga -vcodec libx264 -r 24 -acodec libfaac -ac 2 -ab 128000 -y FILE.MP4

Ett problem är naturligtvis att skärmen på telefonen är så pass liten. Jag kanske skulle skaffa en HTC Hero; den har 320x480 precis som Apples iPhone. Egentligen är det nog fortfarande för lite, men det är förvånande hur bra jag sov till de resulterande filmerna på tåget.

Jag har fått höra att iPhone beter sig illa i 3G-nätet. För att spara batteri skickar telefonen ett meddelande till nätet att den stänger av och kopplar ner. Den hoppar över nedstängningssekvensens och handskakning som den förväntas ge. 30 sekunder senare kopplar den upp sig igen. Sedan kopplar den ner sig. Etc.

Detta är designat att spara batterier. Tyvärr genererar det en stor mängd kontrollsignallering i nätet. Det finns redan operatörer vars kapacitet för att hantera signalleringen har tagit slut...

____
1/ Det är en Sony-Ericsson W715.
2/ Är man petig är det egentligen de codecs som använts på innehållet i filen som inte telefonen stödjer. AVI är ett containerformat och kan mycket väl innehålla MPEG4-film och AAC-ljud.
3/ Kommersiella produkter använder gärna den kombon.

Den stora staden.

Publicerad 2009-12-12 13:06:32 i Allmänt

Som en del av er säkert vet har jag för jobbets räkning spenderat den senaste veckan i Stockholm(1). Som vanligt var jag i Kista på dagarna. Jag bodde på Elite Palace Hotel på St.-Eriksgatan. Det ligger mellan Vanadisplan och Norrtull, fem till tio minuters gångväg från närmsta tunnelbanestation, St-Eriksplan.

Den här gången hade jag privilegiet att uppleva när tunnelbanan lade av. På morgonen reste jag från St-Eriksplan till Kista, med ett byte på Fridhemsplan till blå linjen. Stationen innan Kista heter Hallonbergen, och mellan dem ligger Järvafältet(2); det är en ansenlig sträcka. När tåget rullar in på stationen Hallonbergen berättar föraren att det är stopp i tunneln mellan Hallonbergen och Kista. Tåget kommer att vända här, och det ska komma ersättningsbussar så småningom.

En folkmassa väller nu ut ur tåget och skyndar sig upp ur stationen - där föregående tågs folkmassa redan fyller Hallonbergens centrum. Det kommer snart en buss, och den fylls till bristningsgränsen utan att det märks den minsta uttunning i folkmassan. Det kommer också taxibilar som gör goda affärer. Efter en stund komer det en buss till, ungefär samtidigt som nästa tågs passagerare väller ut ur stationen.  Jag funderade på om jag skulle ta en promenad resten av vägen, det borde ta ungefär en timme. Då nås vi av meddelandet att trafiken är igång igen.

Nu skulle passagerarna från tre rätt fullsatta tåg ner på stationen igen och ta tåget vidare. De tåg som kommer in är inte direkt tomma, så det blir trångt, mycket trångt. Stockholmarna är inga vänliga människor i det här läget. Jag tog det lugnt och kom med sista vagnen i det tredje tåget och lyckades faktiskt få en sittplats. Totalt blev jag 45 minuter sen.

I Stockholm röks det - utomhus. Eftersom det är förbjudet att röka på restauranger och pubbar, och folk inte gärna röker i lägenheterna(5), återstår det bara att bolma på utomhus. Så fort de kommer ut från tunnelbanan eller av bussen eller ur bilen(6) stannar rökarna och tänder sitt rökverk, gärna i vägen för alla andra. Sedan bolmar de på så att man drabbas av passiv rökning - utomhus. Jag önskar att de började snusa istället.

____
1/ Jag hade kunnat skriva om det medan jag var där, men det är en tveksam säkerhetspraxis att annonsera att man inte är hemma för allmänheten. Det är ungefär som att ha sin nyckelknippa märkt med namn och adress ifall man skulle tappa den.
2/ Mitt emellan finns en spökstation; det byggdes inget bostadsområde på Järvafältet, bara en tunnelbanestation. Den verkar vara ett enda stort experiemtnområde för graffitti(3).
3/ Också känt som klotter. Jag har inget emot taggar, bilder och annat kludd och kladd, men applicera det på egen egendom, inte annans. Jag tycker också att det är rimligt att den som kladdat får betala saneringen, eller om det är en omyndig människa(4), föräldrarna som inte håller ordning på sitt glin.
4/ Ja, man får nog ändå anse att även dessa vandaler är människor. även om det tar emot.
5/ Då går de ner i värde.
6/ Samma sak som med lägenheterna, vem vill köpa en inrökt begagnad bil? Inte ens rökarna!

Mandelskorpor.

Publicerad 2009-12-10 11:24:27 i Mat

Häromdagen försökte jag handla mandelskorpor på Complé konditori(1) i Kista Centrum:

- Jag skulle vilja ha ett paket mandelskorpor.
- Vi hara inga skorpor med mandelsmak, bara de här kryddade med kardemumma.

Den unga damen bakom disken visste tydligen inte vad mandelskorpor är. Det tycker jag hon borde; så väldans ovanliga är de inte att de kan anses vara exotiska. DE finns också recept på dem i boken "Sju Sorters Kakor", som jag nog anser tillhör allmänbildningen att ha läst om man jobbar på konditori.


____
1/ Jag har klagat på dem förut.

Dagens lunch är...

Publicerad 2009-12-09 10:23:36 i Allmänt

Denna veckas lunchmat är gröt(1); gjord i mikrovågsugnen på fiberberikade havregryn(2), lika mycket vatten som havregryn och lite salt. Tre minuter på 750W så är det klart. Till detta har jag hemlagat äpplemos och mjölk. Det är långsamma kolhydrater så man är lagom mätt länge.

____
1/ Ja, för mig då; jag gör inga anspråk på att diktera vad DU ska äta på dina luncher. :)
2/ Det betyder att det tillsats havrekli.

Nya skyltar.

Publicerad 2009-12-05 21:38:10 i Allmänt

Gamla E4-an mellan Linköping och Mantorp har fått nya hastighetsskyltar. T.ex har det blivit 100 istället för 90 på vägen mellan Kåparpsrondellen och Vikingstadsrondellen. Det är en 2-1-väg så det kanske känns naturligt, men effekten verkar vara att de som förr körde 110 istället för 90 nu kör 120 istället och blir ännu lite mer överraskade när det är traktorer på vägen.

Mellan Vikingstadsrondellen och Mantorp har det blivit 80 istället för 90, utom vid Sjögesta Bro där det är 60(1) och över kullen vid Sjögesta Motell där det är 70(2). Effekten av det verkar vara att folk i gemen kör som förrut där hastigheten sänkts och och fortare där den höjts. Det behövs nog några hastighetskontroller innan ändringarna går igenom.

Bilen fick vinterdäcken pålagda i veckan så nu ska vi väl klara en vinter till. Jag måste säga att jag gillar en andra advent med plus fyra grader och regn. Måtte julen bli likadan.

____
1/ Höjt.
2/ Oförändrat.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela