mhwc

.

Ätbart.

Publicerad 2009-08-28 10:46:31 i Allmänt

Jag har tidigare skrivit om våra hushållelliga aktiviteter med gurkinläggning. Här är en bild på resultatet:


Vårt äppleträd (Transparant Blanche) släpper just nu mängder med välmogen frukt. Här är en bild med äpplen:


Båda finns som 1920x1200-bakgrundsbilder(1), här och här.

____
1/  Kanske jag skulle säga att bakgrundsbilderna är baserade på bilderna, för jag har skurit lite för att få ett annat förhållande mellan bredd och höjd.


Tuppen i grytan.

Publicerad 2009-08-23 18:24:57 i Mat

Man börjar med en tuppkyckling(1) som under ett drygt år får växa upp till att vara den dominerande tuppen i hönsgården. Efter det slaktar(2) man tuppen och omvandlar honom till en klassisk fransk rätt: Coq au vine. Den tar ett par dagar att laga.

Ingredienser dag ett:
 • En tupp.
 • Fylligt rödvin(3).
 • Lök.
 • Morötter.
 • Timjan.
 • Lagerblad.
Dela tuppen i åtta delar eller fler. Blanda skurna lökar, kvartade morötter, timjan, lagerblad och tuppbitarna och täck med rödvin. Ställ i kylen över natten.

Ingredienser dag två:
 • Vitlök.
 • Salt.
 • Peppar.
 • Bacon eller varmrökt sidfläsk.
 • Färsk svamp, t.ex champinjoner.
 • Persiljekvistar
 • Mer lök.
Sila av vinet och spar det i en bunke. Bryn köttbitarna runt om i smör i en stekpanna och lägg sedan över dem i en gryta(4). Bryn lök, vitlök och morötter i stekpannan ett par minuter tills de fått färg. Lägg sedan över dem i grytan, skya ur pannan och häll över skyn. Häll på det sparade vinet. Späd med mer vin och/eller vatten så allt täcks och tillsätt persiljepinnar, salt och peppar. Koka på medium värme under lock tills köttet är mört. En kyckling kräver c:a 45 minuter, men en årsgammal tupp behöver c:a fyra timmar.

När köttet är mört stek bacon alternativt tärnat sidfläsk, mer lök och svamp tills det blivit brunt. Häll det i grytan och koka ett par minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Rör ner finsklippt persilja. Servera med kokt potatis av mjölig sort, t.ex King Edvard, eller ris.

____
1/ Istället för paradoxen om hönan och ägget har vi ägget, hönan och tuppkycklingen...
2/ En otrevlig procedur. Låt oss hoppa över detaljerna.
3/ Traditionellt ska man laga tuppen i samma sorts vin som man dricker till. Jag tycker nog att det duger med ett enklare vin i matlagningen, och ett mer komplext till maten.
4/ Inte av gjutjärn. Syrorna i vinet löser ut järn ur grytan vilket skadar grytan och ger maten en metallisk ton.Gjort idag...

Publicerad 2009-08-19 20:18:01 i Allmänt

Idag har vi gjort inlagd smörgåsgurka, bostongurka, lagt in rödbetor och kokat blåbärssylt. Dessutom har jag lyckats hinna med att titta lite på friidrotten på TV, sola en stund och ta några bilder.  Jag har en gammal Canon digitalkamera. Häromsisten hittade jag CHDK, så kameran har fått något av en renässans. Just nu tittar jag på HDRI och hur jag ska kunna göra det - med verktyg som finns under Linux. Jag har ingen större lust att köpa ett ex av Photoshop. Kanske någon av mina läsare kan tipsa mig?


Bakgrundsbilder.

Publicerad 2009-08-18 23:42:58 i Mat

Med hem från småland kom det diverse goda jordbruksprodukter. Jag har tagit några bilder och anpassat till en full HD-upplösning (1080p) med storleken 1920x1200. Först ut är ett fotografi av en sockerärtsskida i landet:
En sockerärtsskida.

Vi tog en tur i skogen och plockade svamp, eller kanske mer specifikt kantareller:
Några kantareller!

Med oss hem kom ett ordentligt lass med gurka av Västeråstyp. Några har vi skivat inför inläggning:
Lite skivad gurka av västeråstyp.

Innan skivning såg de mer ut såhär:
Gurkorna innan skivning.

Något annat vi fivk med oss var ett lass bondbönor. Efter att man brutit ut dem ur skidorna och rensat dem har de detta utseende:
Gröna sköna böna!

Det här hade vi inte med oss, men det växer en ask på gården. Den har växt en rund och fin assessoar, kanske som en responds på asksjukan som drar över landet:
Askens inre tittar fram.


Böter.

Publicerad 2009-08-17 20:02:32 i Resa

Idag har jag rest runt 500km med bil, tur och return mina svärföräldrar. Efter att ha granskat beteendet hos mina medtrafikanter, har jag kommit fram till att den som kör något av nedanstående automatiskt ska bötfällas för fortkörning:

+ Motorcykel
+ BMW
+ SUV
+ Volvo XC
+ Släpvagn
+ Hantverksbil
+ Taxi
+ Utlandsregistrerad bil.

Lämpligen kan man, i de fall att flera av de ovanstående gäller, automatiskt dela ut multipla böter.

Dessutom bör lastbilar i lag förbjudas att köra om varandra. De kör med hastighetshållare(1), där maxhastigheten skiljer sig med en kilometer i timman eller två. Det blir väldigt långa omkörningar, för ingen av dem är beredda att släppa förbi den andre eller anpassa sin hastighet.

____
1/ Nej, inte farthållare. Fart är en vektor, medam hastighet är en skalär. En farthållare skulle betyda att bilen styr åt dig också, och där är vi inte riktigt än.

Till slut...

Publicerad 2009-08-17 19:53:04 i Allmänt

Till slut har jag raderat afonbladet och expressen(1) från mina bokmärken; detta efter att återigen bläddrat genom deras förstasidor utan att följa en enda länk till någon artikel. Det är inget kvar annat än skandal- och sensationsjournalistik på de två tidskrifterna, och de har samma innehåll som all andra(2). Ut, ut, bort!

____
1/ Nej, inga länkar.
2/ DN. SvD. Dessa två har en nådetid i bokmärkeslistan; de har iallafall lite serier.

Men Posten då!

Publicerad 2009-08-12 10:03:15 i Allmänt

Jag vittjade inte min brevlåda igår(1), utan det var först i morse när jag hämtade tidningen som gårdagens brevskörd kom in i huset. Efter att ha skakat ett tiotal tvestjärtar(2) ur tidningen(3) och sorterat bort reklamen var det ett brev kvar(4). Det var inte adresserat till mig eller min fru; det saknade också gatunummer.

Jag körde namnet, gatan och orten i hitta.se och det är som jag misstänkte grannen snett över gatan som skulle haft det.

Om nu jag på trettio sekunder kan ta reda på vart brevet egentligen ska, varför kan inte posten göra så? Det efternamn som stod i adressen är dessutom unikt på gatan. Det är helt enkelt uselt, posten!

Vad jag gjorde med brevet? Jag hick bort och la det i rätt låda.

____
1/ Jag har semester! Sovmorgnar!
2/ Det är visst säsong för tvestjärtar. De verkar gilla mikroklimatet i brevlådan på natten, men på eftermiddagen är det visst för varmt; då är den tom (på tvestjärtar).
3/ Utomhus, om det nu inte framgick av sammanhanget.
4/ Precis som för min epost är 95% av posten i brevlådan reklam.

Ocker!

Publicerad 2009-08-10 09:13:29 i Allmänt

Det händer att jag inte lyckas filtrera bort reklamen på TVn. Det hände häromkvällen och jag såg en reklamsnutt från Folkia. De lånar ut pengar; de kallar de för mikrolån och det är 1000, 2000, 3000 eller 4000 kr i en månad. För detta får man betala 250, 300, 400 och 500 kr respektive. Det hade varit trevligt om de angett årsräntan detta motsvarar. För fallet 1000/250 får man (1,25)^12=14,55 avrundat till två decimaler, Det är alltså en årsränta som överstiger 1400 procent! För fallet 4000/500 får man ((4000+500)/4000)^12=(1,125)^12=4.11, dvs 411 procent.

Detta kallar jag för ocker, men jag har tydligen fel; jag ser inte att samhället, som t.ex Konsumentombudsmannen, jagar dessa företag med blåslampa.

Usch och fy!


Skotska ägg.

Publicerad 2009-08-10 07:38:45 i Mat

Ta hårdkokta skalade ägg. Gör en fast köttfärssmet med tillämpliga kryddor(1). Ta en stor klick köttfärssmet i handen, platta ut den, lägg i ett ägg och massera ut smeten tills ägget täckts jämt runt om. Rulla i ströbröd och bryn i smör i stekpanna runt om. Lägg äggen i en form och kör dem färdiga i ugnen.

Man kan äta dem som de är, med tillbehör som pasta eller sallad, eller kalla som picknickmat, eller på smörgås.

____
1/ Vad du än gillar.

Ut med det gamla.

Publicerad 2009-08-09 22:32:05 i Allmänt

Så var det dags att bära tillbaka alla dessa kartonger i förrådet, och då står man där och funderar igen på om man verkligen ska behålla allt. Det är svårt att slänga vissa saker; sådant som kostat blod, svett och tårar. Som... alla dessa räknade tal i vektoranalys. Och funktionsteorin(1). Elektrodynamiken, kvantmekaniken och icke att förglömma, Chemical Orbital Theory and the Chemical Bond(2). Och, förstår, mina licentiats och doktorsavhandlingar(3). Efter att ha stirrat på lådorna ett tag inser jag att jag inte behöver mer än en låda och resten kan bli pappersåtervinning. Det känns både vemodigt och skönt, men jag har ju fortfarande kvar källkoden(4) till avhandlingen, så det kan bli nya pappersex om det behövs(5).

_____
1/ Den heter visst 'complex analysis' numera. En vän till mig skrev den nio  gånger innan han tog den.
2/ Kursen hölls av en man vid namn Boris Minajev. Examinationen var i form av inlämningsuppgifter och på nåst sista föreläsningen sa han att det var dags att lämna in dem, för han skulle flytta till Paris på fredag. Det fanns de i salen som började svettas då(6).
3/ Med errata.
4/ I LaTeX 2e. Undrar om det finns en LaTeX-tolk som fortfarande klarar av det hela...
5/ Mindre troligt.
6/ Men det är en annan historia.

Modern version.

Publicerad 2009-08-07 10:15:35 i Allmänt

Tiden har hunnit ifatt mig; jag har blivit en modern människa och skaffat mig ett 'Startpaket utan samtalstid' som Telia kallar det, eller 'Telia Kontantkortstelefon' som 'The Phonehouse' kallar det. I branchen kallas det för 'pre-paid'. Allmänheten kallar det det för 'kontantkort', kort och gott. Rena GSM-abbonemang kan man tydligen inte köpa längre, det ingår alltid GPRS/EDGE och 3G.

Nu kan inte min telefon(1) 3G, så det blir inte mycket data här, utan tal och SMS: precis det jag tänkte ha den till.

____
1/ En väl begagnad GSM-telefon med ett inte helt fräscht batteri. Kanske ska jag investera i ett nytt batteri.
 

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela