mhwc

.

Vista

Publicerad 2008-09-28 08:57:52 i Datorer

Igår var jag med och startade en dator med Microsofts Winodws Vista på. Den var inköpt på On-Off i ett paket som innehöll dator och skärm för ett attraktivt pris. Det var en udda upplevelse. Det fanns inga instruktioner med paketet och jag hade förväntat mig att datorn skulle starta Vista direkt. Det gjorde den kanske, men man hamnade direkt i någon typ av installationsförfarande, där systemet kopierade filer och packade upp bilder och jag vet inte allt, med hela tre stycken ombootningar innan den var klar.

Vi hade med ett USB-minne med lite saker på (t.ex Open Office) för att kolla hur olika saker fungerade i Vista. Det första vi upptäckte var att vi behövde högtalare. Systemet vägrade använda den i chassit inbyggda högtalaren(1), den fanns inte ens som enhet i hårdvarulistan. Efter en tur till On-Off hade vi fixat det och hade enklast möjliga 2.1-ljud(2). Nu kunde vi spela mp3-or och annan musik.

Så provade vi en AVI-fil. Det gick inte alls. Det förvånade mig; det är trots allt ett format som Microsoft tog fram en gång i tiden, och numera borde en mediaspelare klara av divx- och xvid-kodat redan från början. Man borde inte behöva lägga på en massa codecs extra innan det fungerar.

I jämförelse var uppkopplingen av ADSL-modemet och etableringen av nätverket enkelt. Det var bara att koppla in alla delar och slå på strömmen, och vips fungerade det.

____
1/ Nå, annat än vid uppstart, när det pep en gång i den efter att datorn kört Power On Self Test, POST.
2/ Vi köpte en musmatta för 200 pix också(3).
3/ Den hade en bild av en formel-1 bil på ovansidan.

Del för del.

Publicerad 2008-09-26 22:24:36 i Allmänt

Så satt jag där och tittade på listan av vad jag behövde skaffa nytt till datorn, och det tog emot. På det stora hela fungerar den ju nu. Visst, jag vill egentligen ha ett bättre grafikkort så jag kan spela lite Medieval II: Total War(1)(3). Och Civ, förstås. Jag gillar verkligen Civ. Efter lite surfande hamnade jag på datorbutiken.se som faktiskt hade ett AGPx8 GeForce 8600GS(4) till försäljning, och det med kylfläns! Hm. Ok, jag behöver ett bättre kraftagg också. Totalt blev det en fjärdedel av vad jag annars lagt ut på att uppgradera datorn till dagens generation(5).

Idag har jag också bytt ut min gamla trådlösa router/brandvägg mot en ny, en Linksys WRT54GL, knappt ett år efter att jag köpte den. :)

Sedan har vi gjort äppelkakor, i princip en sockerkaka med äppelskivor i. Den här gången tog vi dubbelt så mycket äpple. Först lite smet i formen, i vilken man petar ner äppelklyftor. Sedan mer smet och mer äppelklyftor. Resultatet är ljuvligt.

_____
1/ I det spelet kan man se en trupp tungt bepansrade riddare rida med sänkta lansar in i en hop bönder, och se folk flyga. Väldigt pedagogiskt(2).
2/ Som det stod på en skylt i livkompaniet när jag gjorde lumpen: If you're not armoured, dig deep.
3/ När jag nu skulle ha tid med det.
4/ Inte av märket Gigabyte. Kortet jag köpte på Clas-Ohlsson var av det märket. och det visar sig att de är ökända för att gå sönder. Jag kollade hur det såg ut under kylflänsarna på kortet nu när det är trasigt, och det var tjocka lager med kylpasta. Det ska det ju inte vara, det ska vara tunna fina lager.
5/ Jag hittade kvittor på datorn. Den är från april 2004, och sedan dess har jag avverkat ett moderkort och två grafikkort. Vilken skillnad mot min gamla dator med ett TYAN S133-Tiger moderkort och två PIII@1GHz styck.

En oväntad blandning

Publicerad 2008-09-23 21:41:45 i Blomster

När jag rensade i rabatten, strax efter att jag utrotat den enorma maskrosen, tyckte jag att det såg lite udda ut bland rosorna. Skulle en ros verkligen ha sådana blad?Det visade sig att det var en liten humleplanta. Jag har ingen aning om hur den kom dit(1), men nu är den borta(2) precis som maskrosen.


____
1/ Humle lär inte föröka sig via frön, för den växer inte vild och människan har inte brytt sig om att odla hanplantan, eftersom den inte ger den åtråvärda humlekotten.
2/ Hur vacker den än var kunde den inte få stå kvar, för den stryper det den växer på.

I rosenrabatten.

Publicerad 2008-09-23 21:19:47 i Allmänt

På jobbet hade vi avskedslunch för två av våra konsulter som strax ska lämna sina uppdrag hos oss. Efter att ha ätit raggmunk med stekt fläsk på Sjögesta motell blev eftermiddagen lite seg, så jag tog en timme flex i slutet av dagen och åkte hem. I den fina höstsolen klippte jag gräsmattan och rensade lite i rabatten vid altanen. I kanten av gräset hittade jag den här krabaten, 40cm stor rakt över, växandes:

Maskrosen

Så kan man ju inte ha det, så nu finns den bara som bild här. Bilden är faktiskt fin nog att ha som bakgrundsbild på datorn. Notera de fina färgerna, med ett par nerfallna rosenblad som kontrast mot den friska grönskan, och se hur ljuset spelar i maskrosbladen. Säg till om du, kära läsare, vill ha en kopia.


Tempus fugit.

Publicerad 2008-09-20 14:42:42 i Datorer

Som ni säkert har märkt har det varit lite tyst här i ett par veckor(1). Det beror till stor del på att min dator har varit trasig, och jag bloggar inte från jobbet. Någon måtta får det vara vad man gör på arbetstid(2).

Det hela började med att jag bootade om datorn, för jag skulle köra lite windows(3). Datorn stängde ner sig själv snällt och bra, men den startade inte igen. Den kom inte ens till POST(4). Det fanns tre möjliga trasiga komponenter: moderkort, CPU, och kraftagg. För säkerhets skull började jag med att byta CMOS-batteriet...

Med alla hårddiskar bortkopplade och alla istickskort borttagna gick datorn till POST, och klagade på att det inte fanns grafik, mus, tangentbord och CPU-fläkt. Jag satte i grafikkortet och kopplade det till skärmen. Nu gick datorn inte till POST längre. Jag bytte till ett gammalt(6) ur lådan, och nu gick datorn till POST. Efter att jag kopplat in alla diskar etc. lyckades jag få upp min linux(7) - och det är på den jag skriver det här.

Ett litet problem är kvar bara: när jag bootar så säger systemet att 'Overclocking failed'. Tyvärr är inte systemet överklockat, så det antyder att CPUn är skadad. Jag tror att det är kortis i det gamla grafikkortet, och att detta skadat CPUn och/eller moderkortet. Även om det fungerar just nu, så är det nog dags att köpa en ny dator. Kanske det ska vara en Macintosh...

Dessutom har jag anmält mig till en kurs i latin! Halvfart, hela våren. Kom och gör mig sällskap, vet jag.

Något annat jag hittat nyligen är Project Euler. Primtalsprogrammering, någon?

____
1/ Vad jag kan förstå är den frasen, och liknande, väldigt vanliga i blogosfären. Få bloggare skriver så ofta som de tycker att de borde.
2/ Jag jobbar då, och att skriva blogg är ett nöje. Man ska inte ha för roligt på jobbet.
3/ Och straffades genast för det. Man ska inte köra windows, det står helt klart.
4/ Power On Self Test. När den kör det brukar den klaga på att jag inte har någon CU-fläkt(5); mitt BIOS meddelar vi högtalarna att "CPU fa failed!".
5/ Den är ersatt med vattenkylning, vilket är mycket tystare, Det som låter mest i min datorlåda är hårddiskarna.
6/ Men fungerande, jag bytte ut det en gång i tiden för att kunna spela vissa spel på windows. Det skulle jag inte ha gjort, man ska inte köra windows,
7/ Den ville ha lite drivrutiner och spottade ut CD-hållaren, utan att säga vad den ville ha, men jag gissade add det var installationsskivan den ville ha..

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela