mhwc

.

Okontant buss

Publicerad 2008-10-18 18:51:37 i Allmänt

Häromdagen befann jag mig nere i den stora staden Linköpings centrum och hade avnjutit en buffélunch på restaurang China(1). Efter lunchen skulle jag ta mig ut till universitet och tänkte ta bussen. Det är sällan jag åker buss, så jag har inget periodkort och inget kontantkort. Jag går, cyklar, och kör bil.

På bussen ville inte chauffören ta emot kontanter för biljetten. Han ville först att jag skulle köpa en SMS-biljett. Tyvärr tror jag inte att min arbetsgivare skulle uppskatta att jag använde dess mobiltelefon för detta, så det kunde jag inte. Då ville chauffören att jag skulle gå från stora torget till trädgårdstorget där det skulle finnas någon apparat man kunde få biljett ur. Jag sa att jag ju ville åka buss nu, inte om 20 minuter med nästa buss. Då ville han att jag skulle handla ett kontantkort på den närbelägna pressbyrån, men jag framhöll att det hade samma problem med 'buss nu' versus 'buss sen' som trädgårstorgslösningen.

Eftersom jag var så enveten fick jag väl handla en biljett kontant då, men jag blev upplyst om att det minsann inte gick alla tider på dygnet. Jag replikerade att det inte var något problem, ety jag hade för avsikt att åka buss nu, inte sedan.

Ordinarie pris på en biljett är 20 kronor, men om man köper den kontant får man köpa två, för totalt 40 kronor. Det är ju i och för sig fortfarande billigare än taxi, men betydligt besvärligare.

Jag förstår att bussbolaget inte vill hantera kontanter, men jag undrar, varför kan jag inte betala med t.ex mitt bankkort? Det finns faktiskt trådlösa terminaler för detta. Det är inte direkt det senaste i teknikväg. Eller, så hade ju chauffören kunnat spara in fem minuters krånglande och bara låtit mig gå på. Det var ju ett par pågar som gjorde det i mittdörren, och jag såg att de inte brydde sig om att köra något kort i kortläsaren.

____
1/ I juli byggdes restaurangen om och det blev ny ledning. Efter ombyggnaden känns stället ödsligt, det ekar och skramlar. Den gamla myskänslan är borta, men det var kanske bara jag som uppskattade den. Lunchbuffén har i mitt tycke också blivit sämre: varmhållningen fungerar sämre, och var finns de fina bollarna med friterad kyckling och friterat fläsk?

Uppstekt kaka

Publicerad 2008-10-15 20:24:39 i Mat

För några dagar sedan gjorde vi en kaka. Det var tänkt att det skulle vara en sockerkakssmet i vilken man sticker ner klyftor av äpplen(1); först ett lager smet, fyll det med äpplen, sedan ett lager till, och mer äpplen. Det brukar ta en trekvart att grädda den. Man sticker med en provnål, och om den är torr när man drar ur den är kakan klar.

Ut ur ugnen kom en härlig kreation, med ett frasigt brungräddat lager av flagad mandel, extra socker, och kanel överst. När den hade svalnar skar vi en bit var - och upptäckte att den fortfarande var degig. Jag hade väl lyckats sticka i ett äpple istället för smeten(2). Man kunde iallafall skära av kanterna och äta med behållning.

Idag provade vi att skära skivor av kakan och steka dem i smör. Gissa om det blev gott? Gudomligt!

Tyvärr har jag ingen bild, men det fins mer kaka, så det kanske kommer. :)

____
1/ Utan kärnhus och utan skal.
2/ Det var nog rätt lätt hänt, det var mycket äpple i kakan. Det kan också ha bidragit till att den kändes degig när den svalnat.

Kemikalier

Publicerad 2008-10-11 18:14:17 i Allmänt

Härom veckan när jag passerade genom Rydshallen, såg jag en ny dryck i sortimentet. Det var en 5-liters (drygt) plastförpackning med en orange vätska i. Den gick under namnet 'Mr Max' och kostade strax under 25kr. Så här såg den ut:

Chemical Max

Jag kollade innehållsförteckningen, och där kunde man läsa att drycken innehöll vatten socker, 0.6% apelsinjos, och sedan var det bara en radda med kemikalier. Fy!

Veckan efter när jag återigen(1) gick förbi fanns det bara några få flaskor kvar. Folk köper tydligen vad som helst.

____
Jag brukar passera tillsammans med mitt promenadsällskap efter söndagspromenaden.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela