mhwc

.

Frigående mat.

Publicerad 2008-11-30 19:12:18 i Mat

Inne i hönshuset struttar tupparna runt och bevakar sin lilla grupp av hönor. Grupperna är åtskilda av hönsnät, annars skulle tupparna slåss. Som det är nu får de bråka utomhus på dagtid, där det finns utrymme för den svagare att hålla sig undan. Hönorna blänger misstäcksamt på mig när jag stövlar in med vatten och foder. Bara de halvvuxna kycklingarna är orädda; de tar sig upp i skopan med foder och börjar äta direkt. De blir lätt sura när jag häller fodret, och dem, i skålen.

När jag ser mig om bland hönsen ser jag att det är en hel del av årets kycklingar som visar sig vara tuppkycklingar... det bådar gott inför vintern, det kommer att bli en hel del kycklinggryta. Det ska nog bli en del myskand på bordet hos min far också; det är för många av dem också.

De här hönsen rör sig fritt över mina föräldrars gård. De krafsar och pickar och äter mest naturlig mat, inklusive nässelfrön som gör äggulan så gul. Fodret de får är en komplettering. När ett sådant fjäderfä hamnar i grytan har det en smak som ingen broiler någonsin kommer upp till. Mums!

Den homeopatiska soppan

Publicerad 2008-11-27 20:57:09 i Mat

Det började med ett par rimmade fläskläggar(1) som kokades tills köttet var mjukt och mört. Av buljongen gjordes rotmos; kålrot, morötter, palsternacka och potatis kokade i den. Det blev en hel del buljong över. Den var tjock och fin, när den svalnade blev den gelé.

Den gelén använde vi till rödbetssoppa. Av en liter buljong blev det två liter soppa. Vi tyckte dock att den var lite tjock; vi åt hälften och spådde den andra hålften med lika mycket vatten. Av en liter soppa blev det två. Nu har vi en skvätt rödbetssoppa över. Kanske den kan användas i en gryta...
____
1/ Ja, jag är inte vegetarian direkt.

Stygg.

Publicerad 2008-11-18 18:15:33 i Allmänt

Idag har jag tydligen varit stygg. På en större parkeringsplats i stadsdelen Ekkällan hittade jag en lucka och låt bilen glida in melan två SUVar, den ena volvo, den andra BMW. Sedan gick jag och hämtade en parkeringsbiljett i automaten. Där blev jag upphunnen av en dam som läxade upp mig rejält: man måste tydligen hämta biljetten innan man parkerar.

Jag får väl hålla med henne litegrann, det finns ju faktiskt en mikroskopisk risk att man ska få parkeringsböter annars. Erfarenheten säger mig att min strategi är väl anpassad till verkligheten; jag har aldrig sett någon få böter på den parkeringen. Nå, för att göra henne glad var jag snäll och väluppfostrad, nickade och sa inte emot. På det sättet slapp jag bli påkörd av rullatorn.

SMS-hastighet 70km/h.

Publicerad 2008-11-16 21:39:52 i Allmänt

Vägen sträcker ut sig framför mig, med någon kilometers fri sikt. En bit framför mig kör en sån där EU-moped(1). Den ska ju kunna köra max 45km i timmen, men de är visst alla trimmade och kör 70. Det gör den här, och jag som kör 90(2) kommer långsamt(3) ikapp den. Föraren kan inte hålla positionen på vägen, utan liksom vinglar över hela körfältet. När jag ser sådant hos en bil brukar jag misstänka att föraren är full. Kanske även mopedförare dricker innan de kör?(5) När jag kör om honom(6) kastar jag ett öga åt hans håll. Våra ögon möts när han lyfter blicken från sin SMSande på mobiltelefonen.

____
1/ Moped klass 1, enligt vägverket.
2/ Vägen är skyltad 90, och det är då som bekant minsta tillåtna hastighet... nej, vänta nu. Högsta tillåtna, man FÅR köra långsammare, men jag tror inte folk(4) vet om det.
3/ Nåja.
4/ Folk är idioter. Så, då fick jag det sagt igen.
5/ Naturligtvis finns det de som gör. Trots allt kan ju inte körkortet för moped återkallas, och med ett sådant får man ju framföra moped-förklädd-till-bil så att man nästan kan tro att man kör ett riktigt fordon. De kostar iallafall som en liten bil, typ 130000kr.
6/ Med bred marginal, jag vill ju inte överraska honom. Inte heller vill jag ha report i lacken.

SMS!

Publicerad 2008-11-16 20:35:03 i Allmänt

Jag, i likhet med många andra, har inte en fast telefon på jobbet utan en mobiltelefon. Den har givetvis ett mobilnummer, men den har också, tack vare företagsväxeln och lite magi från Telia, ett mer normalt nummer.

Om man skickar ett SMS till mitt jobbnummer händer det lite udda att jag blir uppringd av en automat. Den säger att jag fått ett SMS, och det kommer nu att läsas upp... och det gör det.

Jag tycker nog att Telia kunde mappa jobbnummret till mobilnummret och skicka SMSet den vanliga vägen. Så svårt att göra är det inte. I och för sig skulle jag ju då missa den humoristiska upplevelsen av en trött mansröst som släpigt läser en text som var avsedd att roa, eller iallafall åstadkomma någon annan respons än "vad tråkig du låter".

Irriterande detalj.

Publicerad 2008-11-14 21:43:38 i Datorer

Jag har sökt och sökt, men det verkar faktiskt inte som om man kan dressera googles kalender att visa svenska datum. Den envisas med att visa dag/månad i fel ordning. T,ex visas den 20:e november som 11/20 (1). Nån som vet hur man fixar det?

____
1/ Inte kan man felrapportera till google heller. Det närmaste man hittar är att man kan skriva inlägg i något supportforum som (uppenbarligen) ingen på google någonsin läser.

Det finns flera.

Publicerad 2008-11-14 21:24:31 i Allmänt

Jag är inte ensam. Det är bara att konstatera, det finns fler som jag. Eller... det finns iallafal andra som heter samma sak som jag. Om man söker på hitta.se finns det fem pers i Sverige med samma stavning(1)(2), till och med. Men det måste finnas en till, och han bor i Gävle, i en bostadsrättsförening(3). Mats, om du läser det här, hör av dig. Vi måste prata.

Jag har fått en massa epost som skulle till dig. Det är din bostadsrättsförening som tror att du har en epostadress på gmail, och dit skickar de gång efter annan en massa material som jag tror att du skulle behöva. Jag har försökt att förklara för dem att det är fel Mats de skickar alla dessa dokument till, dessa ekonomiska redogörelser och offertsammanställningar inför ombyggnad, erbjudande om att gå på byggmässor, etc. Känns din epostkorg tom? Jag förstår det! Men, om du hör av dig ska jag skicka dig allt jag fått(4).

Och så behöver du prata allvar med föreningen. Uppenbarligen vill de att du ska ingenting veta. Det är ett moraliskt, juridiskt, ekonomiskt och demokratiskt problem. Jag rekommenderar skrik och yviga gester.

Nu tror jag att jag ska dressera spamfiltret att ta hand om skiten, eller så ska jag framöver publicera allt jag får. Här.

____
1/ Förvånande centralt samlade i Sverige också.
2/ Och en hel del med liknande stavning.
3/ Iallafall ligger bostadsrättsföreningen där.
4/ Och sparat, och det är inte så mycket. Mitt intresse för obskyra bostadsrättsföreningar i Gävle är ringa, och jag raderar det mesta därifrån.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela