mhwc

.

Söndagsnöjen

Publicerad 2008-03-23 18:28:37 i Allmänt

Jag vet inte riktigt om jag mätt fel, eller om jag gick ovanligt långsamt idag. Tanken var att jag skulle gå fram och tillbaka till Västra Harg, det ska bli ungefär 20km. Jag brukar hålla ett jämt tempo med c:a 6km i timmen; det tog 2.25 timmar dit och när jag hade någon kilometer kvar till Sya på tillbakavägen blev jag tvungen att ge upp och låta min fru hämta mig; mitt blodsocker gick i botten. Då hade jag varit ute i drygt fem timmar.

Vädret var ok, några minusgrader och en del blåst. Det bet fint i kinderna. Jag kanske ska skaffa mig en balaklava. Det står klart att jag behöver ha med mig bättre med mat. Kanske en termos med hett vatten, ett par varmkorvar i vattnet och lite potatismospulver... Det är också klart att blodsockermätaren behöver ett nytt batteri och ska bäras innanför jackan; i ryggsäcken frös den.

Vi tittade på filmen Arthur (inspelad från TV4, spola reklamen tack). Den var tyvärr drabbad av ett kraftigt lågtryck och jag lyckades inte stänga av mitt verklighetsfilter snabbt nog.

Påskmat

Publicerad 2008-03-21 18:46:03 i Mat

Visst är det skönt  med påsk, fyra dagars allmän ledighet i rad. Vi har varit och handlat på Citygross; färsk svensk kyckling för 20 kr per kilo, strömmingsfile för 39, 20 ägg för 19:90, ... Ikväll blir det ugnsbakad lax med kokt potatis och kall kokt sås. Det står också ajvarfyllda strömmingsrullader i ugnen. Mums!

I en burk i kylen står en glasmästarsill och mognar. Grundreceptet lyder (jag gjorde dubbel sats):

Till 400 gram sill i urvattnade filéer tar man en morot, en lök, och varvar i en lagom stor glasburk. Gör en 1-2-3-lag (1 dl ättika (12%), 2 dl socker, 3 dl vatten, 10 korn krossad kryddpeppar, koka upp så sockret löser sig, låt svalna) och häll över silen. Låt stå något dygn eller så och dra innan den serveras.

På söndag är det dags att gå två mil. Mina vanliga vandringsbröder som är med de första fem till tio kilometrarna är bortresta över påsk. Om ni känner för att följa med, hör av er.

Alex, alex...

Publicerad 2008-03-18 14:44:56 i Allmänt

I DNs(1) nätupplaga kan man idag läsa en artikel om att Alex Schulman fått sin(2) blogg på Värmlands Folkblads (VF)(3) nätupplaga stängd. Det är samme man som stängde sin blogg på Aftonbladet 'eftersom den blivit ett monster'. Tydligen var det just på Aftonbladet den blev ett monster, ety det var visst ok att ha en på VF istället - med samma stil.

Jag kan förstå att VF vill ha någon kändis(4) för att öka intresset för sin lokala publikation. Men herr Schulman kan jag inte förstå; han skulle ju inte blogga mer. Men frestelsen blev väl för stor; han fick säkert betalt.

Nu ska jag inte sätta det fula ordet på pränt(6), utan nöja mig med att inducera det i era hjärnor, kära läsare: Vad är det man brukar kalla folk som säljer sig? Det är vad Alex Schulman är.

____
1/ DN var den tidning som jag växte upp med. Vi hade den och en lokaltidning, och DN var genomgående den man helst läste, för den hade bäst serier.
2/ Han var inte ensam den här gången, det var hans bror, också.
3/ En tidning jag aldrig läst, och troligen inte heller kommer att läsa, ens på nätet.
4/ En kändis, vilken som helst, oavsett vad han varit känd för. Kanske de skulle provat med Robinsson-Robban(5).
5/ Jasså, ni kommer inte heller ihåg den mannen?
6/ Kom ihåg den här bloggens motto: Quod scripsi, scripsi.

Bestämt!

Publicerad 2008-03-14 18:52:59 i Allmänt

Jag har bestämt mig, men det satt hårt inne: det blir inget 'ut och gå' i Nejmegen i sommar. Istället blir det femmilsmarcher på östgötaslätten runt Linköping. Fördelarna är uppenbara: Ingen trängsel med 45000 andra, jag behöver inte stiga upp halv tre på morgonen, det blir inget besvär med boendet, jag slipper resa, och det går åt mindre pengar. Nackdelarna är att jag inte får resa och att jag inte får en fin medalj. Men kanske kan jag beställa en alldeles egen medalj med tillhörande släpspänne(1) från Sporrong.

____
1/ Vad man nu ska med det till när man inte har en uniform.

Våren är gul!

Publicerad 2008-03-12 21:21:32 i Allmänt

Våren är gul!

Idag på lunchpromenaden såg jag den första(1) tussilagon. Ovan är en bild på den gula blomman(2) som lyste som en sol mot den bruna, lite tråkiga, bakgrunden. Annars var det inte så vårlikt; det blåste lite snålt och var kanske en fem grader varmt bara. Inte vad man skulle vilja kalla shortsväder(3).

____
1/ Men en av mina kollegor, Samen, hävdar att han såg tussilago redan förra veckan. Bah!
2/ Bilden är tagen av en vårt projekts blonda snygging med kameran i mobilen.
3/ Om man inte är Alexander Bard(4) i BWO, förstås. Han kan ha shorts närsomhelst.
4/ Han har sagt i radion att han har en fetish för sovjetiska uniformer. Mig veterligen hade in sovjetarmén kortbrallor i uniformssortimentet.

2-milssten

Publicerad 2008-03-09 16:54:15 i Allmänt

2-milsstenIdag var det dags för den första veckopromenaden om 15km. Jag gick ett varv runt rydskogen och sedan från Ryd till Vikingstad. Det var mindre vårlikt idag, med ordentligt bett i kinden av vinden. Ovanstående milsten(1) passerar man strax efter flygplatsen.

En annan sten man kan ha svårt att läsa är den runsten som står strax utanför Vikingstad på vägen mot Malmslätt. Den tillhörande plaketten berättar att antingen stavade han som ristade ordentligt illa, eller så skrev han i kod. Föreställ er det: 1000 år efter att du dött kallar man dig fortfarande för analfabet.

Lärkorna har vaknat tidigt. Jag hörde och såg fyra stycken. Det mest bisarra var dock tjejen jag möte strax innan jag kom fram til Vikingstad. Klockan var 1450, hon var blond, 16-18 år och bar på två handväskor av lite större modell. Hon var klädd i en halvlång täckjacka, rödviolett kjol som slutade strax ovanför knät, och svarta antingen benvärmare eller kraftiga strumpbyxor. Det som gjorde att jag lade märke till henne var att hon var barfota... Hon gick mot Malmslätt; jag undrar hur långt hon kom och vad som fick henne att gå utan skor och strumpor.
____
1/ Det står 2MIL på den även om det inte sund på fotografiet. Jag undrar, varifrån?

Vi har vår i luften.

Publicerad 2008-03-08 13:49:19 i Mat

Vackra vårblommor

Våren är kommen. Snödropparna har varit blommat i två veckor, men krokusen har precis slagit ut ordentligt. Den globala uppvärmningen har supit bort vintern (eller så var det att jag köpte en ny snöskyffel i december). Jag ska väl inte utbrista i 'mer växthuseffekt!', men jag skulle kunna vänja mig vid att inte ha mer vinter än det varit i år.

Igår åt vi en god grönsaksgratäng till middag:
Koka blomkålsbuketter så de är precis klara och blanda med brysselkål i en gratängform. Fräs finhackad bacon i en gryta tillsammans med lök och kryddor. Lyft ur baconet och häll det över blom- och brysselkålen. Gör en gratängsås med ost på fettet i grytan och häll över gratängen. Gratinera och njut.

Idag blir det kinesiskt fläsk:
Ta en bit rimmat sidfläsk med svål. Skåra svålen och klappa in köttet på alla sidor med en kinesisk kryddblandning(1). Kör 40 minuter i 225-grader i ugnen på galler över långpanna med teflonduk i botten (eller en aning vatten). Svålen ska bli krispig. Ät medans svålen är krispig, när den svalnar blir den seg.

____
1/ 2 matskedar var av mald stjärnanis(2), fänkålsfrån, kanel, ingefära och kryddnejlika.
2/ Mal hel stjärnanis i mortel. Vet någon var man kan köpa en elektrisk kryddkvarn?

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela