mhwc

.

Den goda maten

Publicerad 2008-01-19 08:34:34 i Mat

Efter att vi prata mycket mat på jobbet i veckan och folk bönat och bett(1) att jag ska dela med mig av mitt superhemliga kålpuddingsrecept kommer det här(2).

Strimla vitkål och bryn den i en stekgryta användandes smör. Kålen ska bli brynt, inte bränd. Gör en lös köttfärssmet på fläskfärs, mjölk och ägg(3). Krydda med vitpeppar, salt och kryddpeppar; den behöver rätt mycket salt eftersom kålen inte kan saltas när man bryner den. Om smeten blir för lös kan man tillsätta lite ströbröd.

Ta en ugnsfast form och lägg ett lager brynt kål i botten, sedan ett lager smet, sedan kål, smet, och sist kål. Häll ströbröd på toppen. Sätt formen i ugnen på cirka 175 grader och grädda tills den är klar. Om man inte serverar kålpuddingen omedelbart utan låter den svalna ska man låta den göra det i formen så att den suger i sig vätskan. Den blir smarrigast så.

Man kan ha skivor av kålpudding på smörgås, helst lätt ljummad i mikrovågsugnen.

____
1/ Eller kanske mera i stil med "Mats, kan inte du lägga ut receptet på kålpuddingen på din blogg.".
2/ Eller kanske snarare en grov beskrivning.
3/ Senast gick det åt en halvliter lättmjölk och två ägg till 1.5kg köttfärs.

Vuxenpoäng

Publicerad 2008-01-15 05:57:00 i Allmänt

Hm... inga kommentarer på den 'alternativa' stilmallen jag använt på bloggen under någon vecka, med 'tema mode'? Något lite hade jag väntat mig att få höra. Åtminstone tre av mina läsare har ett intresse av mode, kläder och färger. :)

Jag är sedan fredagen den elfte januari morbror; systerdottern heter Sandra. Det späder på mina vuxenpoäng(1). Man brukar ju prata om 'villa vovve volvo', men det borde kanske vara 'villa hustru bil barn barnbarn syster/brors-barn'... Vad är en villa värd i vuxenpoäng? En bil? Flickvän, sambo, fru? Och hur många krävs för att man ska vara vuxen?

____
1/ Eller gör det egentligen det; bidrar verkligen andra till mina vuxenpoäng?

Hört vid förmiddagsfikat

Publicerad 2008-01-10 13:54:57 i Allmänt

Modeoraklet och fyrbarnspappan diskuterade kläder vid förmiddagens fika. Hon var snyggt klädd i en rödrutig skjorta, ljusgrå kjol, svarta strumpbyxor, svarta stövlar och vita sockar som stack upp ur dem. Han var klädd i en rutig blus i svart och vitt, svarta jeans och bruna(1) skor. Den här delen av konversationen fastnade i minnet:

Hon: "Men du har ju aldrig skjorta, du har ju tshirts."
Han: "Jag har väl alltid skjorta."
Hon: "Ja, men de ser inte ut som skjortor."

Därav lär man sig att man ska stryka sina skjortor.

____
1/ Huga.

Nu som då.

Publicerad 2008-01-02 08:11:45 i Allmänt

På den gamla goda tiden(1) hade jag en kamrat (vars namn jag inte ska avslöja) med god insikt i hur trafiken såg ut på de svenska universitetsnätverken. Det var problem med bandbredden; den räckte inte till. När man tittade efter kunde man se att 90% gick åt till att ladda ner pornografi, mp3-kodad musik, och en mindre del warez. Strax efteråt uppgraderades infrastrukturen så att det var gigabit-förbindelser; efter detta kollade man igen hur bandbredden användes. Förvånande nog såg det precis likadant ut: 90% med porr, etc.

Nu har det kommit en forskningsrapport som tittar på hur universitetens bandbredd används(6). Hör och häpna, 85-90% används till fildelning. Man kan lätt föreställa sig vad det är som fildelas: porr, mp3, warez... den stora skillnaden nu mot då är väl att det är filmer också.

Väldigt lite verkar förändras med tiden.

____
1/ När Nordunet backbone(2) var på hela 155Mbit/s! Det var bättre förr!(3)
2/ Ni vet det där höghastighetsnätverket som förser sveriges universitet med förbindelser med varandra och internet(4).
3/ Eller som min kamrat Johan Rhodin uttryckt det: Det var bättre förr, och ju förr desto bättre.(5)
4/ varför då, egentligen?
5/ I gengäld har jag lärt honom mina favoritutryck: Det finns folk till allt., och Folk är idioter.
6/ Data från april 2006. Bandbredden i nätet är visst 10Gbit/s numera.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela