mhwc

.

Alte kameraden.

Publicerad 2008-02-28 21:26:06 i Allmänt

En av de bästa marscher jag någonsin spelat var Alte Kameraden, en tysk march(1). Den har en intressant struktur med distinkta delar där melodin är intressant hela vägen, och ett ljuvligt smäktande stycke man lätt sjunger med i. På svenska skulle marchen kanske heta "gamla kamrater".

Och apropå gamla kamrater har jag förletts att ha en liten blänkare på stayfriends... det är en tjänst jag är ambivalent inställd till; det är så uppenbart att man ska uppgradera från deras basoaket (som är gratis) till deras guldpaket (som kostar pengar). Man kan till exempel skicka brev till varandra, men för att kunna läsa dem måste antingen du eller mottagaren vara "guldkunder"...

Nu till något helt annat: brattbergs har lagt ner verksamheten. jag får nu handla mina udda kryddor på Borgeby Kryddgård istället. Jag måste bara ha sandelträ till min ansjovissill.

____
1/ Här framförd av "Military Band of the Chinese People's Liberation Army". Vilken ironi!

Läst i tidningen.

Publicerad 2008-02-20 20:37:44 i Allmänt

Det är dags att vara lite elak igen. Jag brukar inte referera till vad jag läst i tidningen, men nu kan jag inte låta bli.

Tisdagen den 19:e februari 2008 kunde man i Östgöta Correspondenten(1) läsa en krönika av Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Där kan man bland annat läsa:

"Det är inte bara växthuseffekten och fattigdom som företagen arbetar med ? utan även mer osannolika katastrofer. Under det senaste decenniet har astrologer allt mer noggrant bevakat himlen för att upptäcka farliga flygande objekt. En stenklump, uppkallad Apophysis efter en grekisk förintelsegud, fick larmet att gå när den först upptäcktes år 2004.

Ändå har ett privat företag, Astrium, nu tagit itu med detta. Planen är att skicka en farkost som besöker asteroiden 2014 när den passerar jorden första gången och undersöker dess egenskaper. Det gör det möjligt att beräkna dess bana och vara förberedd när den riskerar att komma så nära jorden år 2029 att den riskerar att krascha med jorden. Apophysis är 350 meter i diameter och skulle kunna dras eller knuffas i en säkrare bana."


Där ser man. Astrologin har tydligen spottat upp sig sedan jag sist tittade på den och levererar nu bevisbara utsagor(2). Det är annat än förr när den försökte berätta för folk om deras framtida kärleksliv (en vecka i taget) i den kolorerade veckopressen(3). Med dessa nya framsteg kan vi äntligen göra allvarliga försök att falsifiera(4) skiten(5).

Eller så är det så att herr Fölster har förväxlat astrologin och astronomin? Det är lätt hänt, de stavas ju så lika; man kan kanske inte förvänta sig mer av en ekonom. Det är illa nog; alternativet är ju att Svenskt Näringsliv's ekonomi är baserad på zodiaken och hur planeterna stod när sedlarna trycktes...

Och om man vill läsa mer om udda fenomen kan man surfa in till Dagens Nyheter och den här artikeln.
____
1/ Deras sär skrivning, inte min.
2/ Istället för amsagor.
3/ Men bara i vaga termer så det kan tolkas hursomhelst.
4/ Hittills har man inte kunnat det, så astrologins sanningsinnehåll är hittills noll.
5/ Som ni nog kan gissa delar jag salige Isaac Asimov's förakt för disciplinen.

Ut och gå.

Publicerad 2008-02-16 11:51:43 i Allmänt

Det är det bästa av vinterväder: några minusgrader och solen skiner; dagen är som gjord för en längre promenad. Termos med varm dryck, något energigivande att knapra på(1) och ut och gå. Det är dags att börja träna upp gångförmågan; jag har ett diffust mål att gå Nejmegen-marschen i sommar. Det utspelar sig 15:e till 18:e juli i år. Någon som känner för att göra mig sällskap, antingen på träningen eller på marschen?

Det verkar som om man tillåter 45000 deltagare i år. Kanske jag ska undvika trängseln och ha min egen marsch, fyra dagar med fem mil om dagen. Jag är öppen för sällskap även här. :)

Det rekommenderade träningsschemat ser ut såhär (jämna veckor kör man samma som veckan innan):

Vecka Distans
1 10km
3 15km
5 20km
7 25km
9 40km
11 50km
12 40km
13 50km
15 2x40km
17 60km
19 2x50km
21 35km

____
1/ T.ex gifflar fyllda med torkad frukt och kanel. Apropå kanel, ja... jag var på datorföreningens fredagsfika igår, en förvånansvärt social tillställning. Det serverades kanelbullar, men äpple-kanel-te ville de inte ha - de gillade visst inte kanel. Åhåjaja.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela