mhwc

.

Mums!

Publicerad 2008-04-29 21:32:11 i Mat

Jag minns med rysningar av obehag en falukorvsimitation som hette 'Exets guldkorv' som jag inhandlade på en riktigt billig butik i Linköping när jag var student. Den gick inte att steka för den fastnade i pannan och krympte till ingenting. Den gick inte att koka, för den gav en obehaglig, frän, smak åt grytan. Till slut gav vi(1) upp och kastade den.

Numera kan man handla bra falukorv billigt på Citygross i Mantorp. Vi köper gärna Ugglarps falukorv. Den smakar gott, fastnar inte i pannan när man steker den, krymper minimalt, kan ätas rå utan att lämna ett talglager i gommen, och den passar bra i korvgryta, avbildad här nedom.

Mums!

I den här grytan har vi strimlad falukorv, morötter, gul lök, vitlök, squash och blekselleri. Den var kryddad med salt, peppar, timjan, kryddpepparkorn och en slatt med creme fraice (med dragonkryddning). Det syns inte i skålen, men under ligger råris. Först frästes en gul lök i smör i kastrullen, sedan tillsattes riset och fick fräsa, sedan vatten och salt och det hela fick koka 45 minuter. Koka mer ris än som går åt, det passar till många rätter och gör sig bra i en burk i kylskåpet.
____
1/ Det var när jag och min bror delade på en 3-rummare på Björnkärrsgatan udda nummer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela