mhwc

.

Mums!

Publicerad 2008-04-29 21:32:11 i Mat

Jag minns med rysningar av obehag en falukorvsimitation som hette 'Exets guldkorv' som jag inhandlade på en riktigt billig butik i Linköping när jag var student. Den gick inte att steka för den fastnade i pannan och krympte till ingenting. Den gick inte att koka, för den gav en obehaglig, frän, smak åt grytan. Till slut gav vi(1) upp och kastade den.

Numera kan man handla bra falukorv billigt på Citygross i Mantorp. Vi köper gärna Ugglarps falukorv. Den smakar gott, fastnar inte i pannan när man steker den, krymper minimalt, kan ätas rå utan att lämna ett talglager i gommen, och den passar bra i korvgryta, avbildad här nedom.

Mums!

I den här grytan har vi strimlad falukorv, morötter, gul lök, vitlök, squash och blekselleri. Den var kryddad med salt, peppar, timjan, kryddpepparkorn och en slatt med creme fraice (med dragonkryddning). Det syns inte i skålen, men under ligger råris. Först frästes en gul lök i smör i kastrullen, sedan tillsattes riset och fick fräsa, sedan vatten och salt och det hela fick koka 45 minuter. Koka mer ris än som går åt, det passar till många rätter och gör sig bra i en burk i kylskåpet.
____
1/ Det var när jag och min bror delade på en 3-rummare på Björnkärrsgatan udda nummer.

Efter promenaden

Publicerad 2008-04-27 21:18:26 i Fysisk aktivitet

Jag ska inte påstå att det gick galant att gå 40km, men det var inte så farligt förrän jag nådde de sista två kilometrarna. Jag är öm i lår och vader, men yttersidan av höften och nedre delen av ryggen (L4-L5-området(1)) var problemfria idag. Den riktade styrketräningen börjar ge resultat. Jag har inga skavproblem med fötterna, och den här gången hade jag applicerat klövervaselin(2) på tillämpliga delar. För säkerhets skull smorde jag extra när jag kommit halvvägs(3).

Jag hade med mig ett par rödpölse nedstoppade i hetvatten i en termos och lite upphottat potatismospulver. Det blev en riktigt trevlig lunch, även om korven hade tappat en hel del färg. Nästa gång ska jag ha lagerblad och kryddepparkorn i vattnet också - och en bit smör i potatismospulvret.

I fortsättningen ska jag undvika de stora vägarna, t.ex den mellan Mjölby och Skänninge, och mellan Skänninge och Mantorp. De har för lite väggren, för tät trafik och för hög hastighet. Jag höll på att bli avblåst från vägen av en bil som körde om en långtradare precis när den passerade mig.

Men det är inte säkert på småvägarna heller. Strax innan Ullekalv(4) höll jag på att bli påkörd bakifrån av en bil som inte visste att man kör på höger sida av vägen i Sverige.

____
1/ L4-L5 är en referns till vilka ländkotor i rygraden det handlar om; de två nedersta.
2/ Troligen den substans som nämns i Frank Zappas låt 'Bobby Brown'.
3/ NEJ, inte ute i naturen, utan på en toalett på en mack i Mjölby.
4/ Ett riktigt gulligt namn på en liten samling hus ute på Östgötaslätten, kan man tycka. Mindre gulligt blir det när man ser namnet på byn bredvid: Ullevi. Det är alltså en gammal offerplats med omgivande infrastruktur vi pratar om. Kanske bilisten ville göra ett blot av mig till någon gammal/nygammal gud(5)?
5/ Som gjort för ett scenario i något skräckrollspel!

Nya vägar

Publicerad 2008-04-26 21:44:11 i Fysisk aktivitet

Jag har valt en något annorlunda väg för veckans 40 km. Som synes börjar det med den vanliga turen till Västra Harg, men sedan bär det av till Mjölby, för vidare vandring mot Skänninge, Ullekalv, Öjebro och Spångsholm.

Karta

Om man tycker att det är för långt med 40km kan man ju vandra med mig en bit a vägen. :) Jag har mobilen med mig, bara ring så berättar jag var jag är. :)

Solskenspromenad

Publicerad 2008-04-21 08:37:18 i Fysisk aktivitet

Det visar sig att mätningen av avstånd på hitta.se underskattar verkligheten . Det blev lite längre än 40 km i lördags. Jag började gå 0620 och vid 1530 hade jag gått nog, och då var jag inte riktigt framme där jag tänkt mig. Vid start var det 3 minusgrader, mitt på dagen kanske 10 plus, och sedan sjönk det lite på eftermiddagen. Solen sken på förmiddagen, men på eftermiddagen var det dags att ta fram det vindtäta skaljackan.

Det var mycket och intensiv fågelsång på förmiddagen. Mest högljudda var ett par kråkor och några hägrar. De senare har ett läte som en skadeskjuten gås. Jag hörde dem skrika inne i skogen och undrade om det var någon som jagade kanadagås eller så, men sedan lyfte de så jag kunde se dem. På den botaniska fronten kan jag berätta att vildplommonen blommar nu, blåsipporna är utslagna och det växer mikro-stora påskliljor lite här och var.

Östergötland är ju en känd jordbruksbyggd och det märks. Lukten av flytgödsel(1) låg tung över nejden. Det blev inte så mycket bättre när det började blåsa efter lunch; istället för koncentrerat vid en del åkrar fanns det nu utspätt överallt.

Det var inga problem med fötterna, även om jag kan konstatera att de nya strumporna också fastnade i varandra i hälen. Det som var mest plågsamt var att jag fick skav på vissa ädla delar. Lite hydrokortison har gjort underverk såhär i efterhand. Till nästa omgång ska jag smörja i förebyggande syfte. De som arrangerar Nejmegen hävdar att klövervaselin är bra.

Det är också jobbigt att bära allt; med mat och vatten och sittunderlag och kamera etc. blev det en 10kg i ryggan. Det känns lite löjligt att skaffa en säck med avbärarbälte för så lite, men jag känner fortfarande av bärandet två dagar efteråt.
____
1/ Från koskit gissar jag. Det finns lite olika vidrighetsgrad på flytgödseln; den från ko är minst äcklig.

Rutten klar

Publicerad 2008-04-17 07:58:46 i Allmänt

Rutten inför lördagen är klar. Den startar i Mantorp varifrån jag går till Västra Harg via Sya. Därifrån blir det österut till Spellinge, sedan norrut till Östra Tollstad(1). Därefter går jag förbi Sjögesta, Vikingstad och Malmslätt för att avsluta på universitetsområdet. Därpå följer en tur (med bil) till Norrköping där jag ska äta gravlax.

På fredag ska jag ägna mig åt fotvård. Jag var lite slarvig med att fila fötterna sist och det kändes på slutet. Jag har också köpt nya strumpor(2) då de gamla har nopprat sig och det ena paret utvecklat ett hål under stortån. Man kan inte gå i noppriga strumpor; de greppar tag i den yttre strumpan/sockan(3) och glidzonen hamnar då vid huden. Det är ett säkert sätt att få skav och blåsor.

Inför dessa längre sträckor kan det kanske också vara dags att applicera lite kirurgtejp på några utsatta partier. Det finns en knoge på en tå som brukar ta stryk, och kanske behöver jag tejpa bröstvårtorna. Vertikalt, tror jag.

____
1/ 'Östra Tollstad' antyder att det finns ett 'Tollstad' och kanske till och med ett 'Västra Tollstad'. Det senare ligger utanför Ödeshög. och det första finns det minst två av i Östergötland.
2/ 125 pix per par, huga. Å andra sidan är det ju inte riktigt standardmässiga bomullsstrumpor.
3/ Man ska ha dubbla lager, en inre strumpa och en yttre strumpa/socka. Eventuell glidning ska ske mellan dessa, istället för mot huden.

Vaxäpple

Publicerad 2008-04-16 10:46:48 i Allmänt

Jag var på besök på en offentlig plats(1) häromsisten. Där kunde man beundra ett konstverk i form av frukt på ett fat. Ett närmare studium gav dock vid handen att det inte var riktiga, ätbara, frukter, utan snarare det som kallas för vaxäpplen(2). Bland annat kunde man märka det på att de hade en helt annan massa än vad ett riktigt äpple har, de doftar ingenting(3), och de har fel spänst när man trycker på dem.

Som synes på bilden har detta inte hindrat folk(4) från att bita i dem.


Vaxäpple

____
1/ En sådandär som lägger 1% eller så av byggkostnaden på konst.
2/ I dessa moderna tider är det nog snarare någon plast.
3/ Ja, jag vet, frukten i butikerna doftar inget heller.
4/ Folk är idioter. QED.
 

Jag hittar inte i Slaka.

Publicerad 2008-04-14 12:06:28 i Allmänt

Vädret var riktigt bra att vara ute och gå i, med växlande molnighet och inte alltför varmt, men jag kommer nog att behöva se över klädseln framöver. Min långa Helly-Hansen med extra hög krage börjar vara lite överlopps nu, även om den var riktigt bra i snålblåsten på slätten.

Först gick vi den vanliga en-milsrundan: runt Rydsskogen, förbi Glyttingebadet, kalkkärret, militärflygfältet, återvinningscentralen, Ryds centrum. Där lämnade jag kamraterna och gick till Slaka över Lambohov, och sedan norrut på småvägar till Ånestadlund (via Frössle och Ledingelunda; dessa metropoler kan man hitta på hitta.se.)

Men jag hittar inte i Slaka(1), utan gick för långt; det blev ett återtåg längs 'Nya Kalmarvägen'. Den är inte rolig att gå längs, med tät trafik (även på en söndag) och fort kör de. Alla vägar borde ha en generös väggren så man kan cykla och gå på dem!

Totalsträcka 25km. Nästa helg väntar 40. Huga.

____
1/ Även om jag kanske borde det. Under en sommar tidigt i mina universitetsår arbetade jag som arkeologibiträde på en utgrävning i Slaka. Det såg annorlunda ut då; numera är det en massa hus där. Under utgrävningen var det en enda stor (flera hektar) yta med sand.

Solen stiger upp.

Publicerad 2008-04-10 07:48:43 i Allmänt

Det var frost i natt, och nu på morgonen var verkligheten målad i gråskalor. Rimfrosten täckte gräsmattorna och inga träd har ännu slagit ut. Över denna färglösa verklighet stiger då solen, en orangeröd jätteblaffa, upp vid horisonten. Om man såg detta på en tavla skulle man tro att konstnären hittat på alltsammans; den färgen, och storleken, kan inte solen ha.

Sånt ser man bara om man stiger upp 0515 på morgonen.


Rullande R

Publicerad 2008-04-08 19:46:27 i Allmänt

I spar-butiken i Ryds centrum i söndags: en rödblond kvinna runt 30 och en lintott som jag antar var hennes dotter. Precis efter kylhörnet med mjölk och så står en demobänk (med ett par spisplattor och en vask) som det ibland drivs kampanj för något från. På den ligger en plastpaprika, mörkröd med gröna inslag. Flickan pekar på den och utbrister:

-"Mamma, titta vilken äcklig paprika!"
-"Den är inte riktig, den är av plast."
-"Den ser rutten ut! Rrrrrrrutten paprrrrika!"

Hon upprepade den frasen ljudligt flera gånger, med långa rullande R. Det var många runtom i butiken som log. Hennes mamma såg inte riktigt så förtjust ut.


Göta kanal som du sällan sett den.

Publicerad 2008-04-06 21:08:52 i Sport

Jag har varit ute och gått igen. Först en tur runt Ryd och Malmslätt, och sedan vidare it till Cloetta i Ljungsbro. Det var tänkt att det skulle vara 25km, men det blev aningen längre. Backen upp mot Berg från slätten kändes ordentligt i benen.

Vid Berg var kanalen tömd. Se så lite vatten det var i den.

Göta kanal som du sällan sett den.

Slingerbulten.

Publicerad 2008-04-04 15:44:02 i Mat

När jag plockade runt bland konservburkarna i skafferiet igår hittade jag två flaskor med hemgjord likör. Den ena var gjord på gråpäron och den andra på mandlar från plommonkärnor. Båda har stått orörda sedan vi flyttade till huset, och de hade ett par år på nacken redan då.

I den nedre delen av flaskorna fanns anledningen till att de blivit stående: en fällning. Mitt hopp har varit att de skulle klarna och det skulle bli en fast fällning så man kunde dekantera av likören. Det har inte hänt. Däremot hade fällningen bildat en géléliknande massa i flaskan. Jag och min fru kom överens om att detta var den ökända slingerbulten; nu vet vi hur den ser ut.: som brunaktig gélé.

Nu är flaskorna dékanterade, och jag har ett par deciliter likör. Hur de smakar? Jotack, de smakar bra. Päronlikören har en fin och balanserad smak, men är kanske lite i svagaste laget. Kärnlikören har kraftig bittermandelsmak och påminner om amaretto, men man känner även plommonsmaken.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela