mhwc

.

Rotmos

Publicerad 2007-10-04 21:10:45 i Mat

På vägen hem från jobbet handlade vi morötter¹ och en kålrot så att vi kunde göra rotmos. Ett lyckat rotmos kräver en god buljong. Vi kokade benfri rimmad fläsklägg ett par timmar igår; idag kunde vi ta av det stelnade fettet från ytan. Buljongen blir närmast fettfri.

I denna buljong kokar man i bitar skuren potatis, morötter och kålrot. Vi tar gärna med en palsternacka och en rotselleri, eftersom det förhöjer smaken betydligt. Det ska inte vara för mycket kålrot², som mest lika stor del som morötter och potatis. Några korn kryddpeppar gör det hela ännu bättre, och täck grönsakerna med vatten. Efter att allt kokat tills även morötterna är mjuka häller man av buljongen, tar bort pepparkornen och kör det hela med elvisp. Därefter späder man med buljong tills moset har den konsistens man önskar.

Den överblivna buljongen (och det blir det) kan man använda till rödbetssoppa. Den blir enastående god.

Imorgon ska jag steka strömming³.
____
1/ Och paprika, äpplen, klementiner, bregott och strömmingsfilé, men det hör inte hit.
2/ Kålrot görs sig bäst i ugnsgrönsaker. Jag kan återkomma med ett recept på det en annan dag. :)
3/ Det hörde visst hit ändå.

Kommentarer

Postat av: Mika Perälä

Publicerad 2007-10-27 08:33:01

Rotmos är en av de saker jag brukar säga att jag inte äter. Det och lever. Jag har inte ätit rotmos sen skoltiden, och inser att jag lever kvar i en lätt falsifierbar bild av att rotmos smakar äckligt! Någon dag ska jag smaka rotmos igen. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela