mhwc

.

Höstens frukter

Publicerad 2007-10-11 09:32:29 i Mat

Det kanske är lite väl sent nu, men hösten har varit mild så det borde fortfarande gå att ta hand om frukterna från mina rosenkvitten.

Rosenkvitten är en buske som blommar på senare delen av våren eller sommaren. Ryktet säger att det finns sorter utan taggar, men det har jag aldrig sett. Mina är taggiga som slån. Blommorna är vackert röda eller orange (men jag har även sett gula och vitaktiga på bilder på nätet). Det blir frukter som beroende på sort kan ha olika form eller färg. Mina buskar har små klart gula och större gröna med rödfärgning där solen lyst. Oavsett hur de ser ut har de ett par saker gemensamma. De är stenhårda, kärnhuset är fyllt med äppelliknande kärnor, och de är surare än citron. Inget att äta direkt från busken, alltså. Jag har gjort tre saker av frukterna: gelé, marmelad och vinäger. De blir alla väldigt aromatiska, med en citrusliknande ton men med kryddig arom.

Vinägern är enklast. Dela frukterna, peta ur kärnorna och kör de kärnfria frukterna i en jospress. Häll josen i flaskor och låt stå utan att skruva fast korken helt. Josen jäser på ett par veckor till vinäger. Som all hemgjort vinäger klarnar den inte av sig själv utan förblir grumlig. Vad jag hört kan man klarna den genom att koka upp den, låta den svalna i flaska och sedan sedimenterar de fasta partiklarna. Jag har inte provat det själv.

Marmelad är näst enklast. Man lägger de ansade frukterna i en gryta, täcker nätt och jämt med vatten, och kokar tills frukten fallit sönder, vilket kan ta en halvtimme eller så. Passera moset genom en grov sil, tillsätt ett kilo socker per liter mos och koka igen, c:a 30 minuter. Skumma av om det behövs och häll upp i burkar. Förutom att förgylla varje rostad brödskiva är den här marmeladen helt fantastisk som fyllning i tårtor (och rulltårtor), gärna med lite mörkare sockerkaka.

Gelé görs inledningsvis som marmeladen, men istället för att passera moset låter man det rinna av genom en silduk. Blanda saften med lika delar socker och koka tills den tjocknat och man kan göra ett geléprov. Häll sedan på burk.

Kommentarer

Postat av: Mika Perälä

Publicerad 2007-10-27 08:38:39

Jag är imponerad av era matlagninsansträngningar! Rotmos, rödbetssoppa, svampar (även om jag inte läst något om svampsoppa än, och har nu lärt mig att färre och färre svampar är ätliga, så utgår jag från att det åtm har tillverkats hemma hos er), marmelad och vinäger! Gah! Jag som knappt vet hur man steker kött på ett bra sät!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela