mhwc

.

Helgbestyr.

Publicerad 2007-10-20 15:12:32 i Mat

Återigen har det varit en hektisk vecka med alldeles för mycket arbete och alltför lite egen tid. Nu när helgen kommer blir det en massa tvätt, städning och matlagning.

Efter veckans spartanska middagar (vad som än gick snabbt, t.ex ett par smörgåsar och lite te) är det dags för kulinariska läckerheter. Till lunch idag åt jag en krabba, i kväll blir det franskt potatismos¹, baconlindad marulkstornedå, och ikväll (om vi orkar) en bit blåmögelost och egengjord cassis².

I morgon ska vi koka buljong på räk- och krabbskal vi har i frysen, och fiskskrov. Jag beställde 5kg fiskskrov på Citygross på Mobilia. Det var mer än jag trodde, det kommer inte att få plats i 10-litersgrytan! Jag får koka i omgångar. Det finns stora fördelar med att koka egen buljong, bland annat att den kommer att smaka lite olika varje gång, och den kommer inte att inehålla smakförstärkare³, transfett och annat onehagligt. Det tar också minimalt med spenderas tid. Visst, det ska koka ett par timmar, men man står ju inte och tittar på det under tiden.

Kanske det blir bouillabaisse av det här, vem vet.

____
1/ Ta tre kilo potatis och koka med skalet på. Smält ett halvt kilo smör och blanda med en halv liter grädde. Smöret ska inte bryna, bara smälta. Skala potatisen direkt när den är färdig och pressa den genom ett galler (en metallsil duger till nöds, men en potatispress är perfekt) ner i värskan. Krydda och vispa tills det är fluffigt. Om man räknar lite på det här kommer man fram till en fetthalt av 6.7% - inte så illa.

Det här kan man servera som efterätt också: lägg mos i små suffléformar, strö över lite socker, och kör i ugnen på grill så att sockret karamelliserar.

2/ Tre fjärdedelar svarta vinbär och en fjärdedel röda, några svartvinbärsblad och en bit hel kanel läggs i en burk. Slå över renat så det täcks och låt det stå i tre månader. Sila av vätskan och spara den. Ta bort bladen och kanelen, och häll tillbaka bären i burken med en hel del socker. Skaka om varje dag till sockret lösts; häll av vätskan. Upprepa det här momentet en gång till. Blanda alla vätskor och smaka av, tillsätt socker om det behövs. Buteljera och lagra.

Man kan sila spriten genom ett melittafilter innan man buteljerar om man tycker att det är fult att få fällning på bottnen. Använd en filterhållare som inte använts till t.ex kaffe - eller gör det, berätta för mig om det blev bra med extra krydda. :)

3/ Utom rotselleri då, men det är en naturlig smakförstärkare.

Kommentarer

Postat av: Mika Perälä

Publicerad 2007-10-27 08:40:45

Gaaaah! Jag hänvisar till min kommentar på föregående inlägg, fast med en faktor 3 till på imponansen!

Postat av: Mhwc

Publicerad 2007-10-30 20:26:22

Hehe, och mat som är så lätt att laga. Du får väl smickra in dig till att provsmaka det färdiga resultatet. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela