mhwc

.

Sett på gymmet

Publicerad 2007-10-30 20:41:06 i Allmänt

Igår steg jag upp kvart över fyra på morgonen, eftersom jag missat att ställa om klockan till normaltid. Jag var på gymmet en dryg timme innan de öppnade, så jag åkte till jobbet istället och tränade på eftermiddagen. Gymmet var fullt av ... studenter. Vid bänkpressen var det testosterontungt, med maffiga biffar som under höga stånkande pressade upp tunga vikter på skivstång.

Av någon anledning var knäböj inte alls lika populärt, men kanske den moderne styrketränaren inte bryr sig om sådant som bålstabilitet och ryggmuskler och, icke att förglömma, en välformad och fast gluteus maximus. Eller, som en bekant i Texas säger: ett arsle av stål. Vadpress verkar också vara en utdöende gren. Det kan jag kanske förstå, om man inte har rehab-behov upplevs den nog mest som plågsam.

Det var en hel del välformade studentskor på gymmet¹. En av dem, lite år det korta hållet, lagom mellanblond, och ganska söt, stod bland alla maskiner och såg vilsen ut. Jag undrade lite om hon inte kunde bestämma sig vad hon skulle prova på härnäst, men eftersom jag svurit att aldrig någonsin (mer) lägga mig i någon annans träning, fick det stanna vid n undran. Snart kunde jag dock se vad hon höll på med.

Hon spanade runt tills det fanns en kille som föll henne i smaken som använde en maskin. Då gick hon dit och undrade om hon kunde få köra ett set emellan. Givetvis fick hon det, och det blir en naturlig inledning till ett samtal. Tyvärr fungerade inte hennes raggningsteknik idag; jag såg henne köra det sex gånger, och ingen av grabbarna visade det minsta intresse... kanske var gayfaktorn högre än vad jag kände till.

Min gode vän Thomas, som har stor erfarenhet av udda mänskliga betéenden från sin tid som vakt på studentfester, kommenterade historen med det lakoniska "En ägglossning". Min fru å andra sidan skämdes på sin medsysters vägnan; hur lågt kan man sjunka.

____
1/ Som jag brukar säga, jag är gift, inte blind.

Istället för matlåda

Publicerad 2007-10-30 20:23:48 i Mat

Idag var vi ett litet gäng som gick ut och åt i Mjärdevi istället för att luncha från medhavda matlådor. Vi hamnade på Collegium, som frestade med en buffé¹ med fiskgratäng, stekt fläsk med löksås, och grillad kycklingklubba. Dessutom skryter de med att de har ett omfattande salladsbord.

Det brukade vara bra mat på Collegium, men det förefaller som om de har bytt regim; de har chanserat. Fläsket var inte särskilt varmt och stekt tills det var hårt. Fiskgratängen var menlös, och kycklingen... ja, titta på den här bilden (tagen med min Ericsson T630, därav bildkvalitén) av det till benet avskalade kycklinglåret och kontemplentera restaurangens kommentar under bilden...

Ett inte helt genomgrillat kyklinglår.

"Det är genomstekt, det är bara benet som färgar av sig."

Ursäkta mig, men det där kan på latin uttryckas som SPUCATUM TAURI². Det där kycklinglåret är inte genomstekt, det är rått och blodigt inuti. Sedan har vi det där om att en kund som klagar på maten på en restaurang ska få maten utbytt, det hör till normal hyfs.

Det hela räddas inte av salladsbordet, även om det fanns några kalamataoliver gömda i olivskålen. Man kan sammanfatta det med att jag har ätit på Collegium för sista gången innan nästa ägarbyte. Jag äter hellre Chili & Limes potatispannkaka³, vilken också tillhör kategorin "Kulinariska katastrofer jag mött".

____
1/ Med buffé menar jag att det finns flera rätter att välja mellan och man kan gå och ta om. Collegium menar däremot att man har flera rätter att välja från, och man kan ta av alla - men du får inte ta om, vilket jag tycker är en ytterst märklig inställning hos en restaurang. De borde titta på hur t.ex Ming Palace, China och Krung Thai gör.

2/ Engelsk översättning blir "BULLSHIT", och den svenska är då "SKITSNACK".

3/ De kallar den för raggmunk, men en raggmunk är grovriven, inte finfördelad som mjöl. Studera hur den serveras på La Luna!

Avskedsmiddag

Publicerad 2007-10-28 21:13:31 i Allmänt

Igår var vi några vänner och åt på Ming Palace; en i vänkretsen ska flytta till Göteborg där han har fått ett nytt jobb. En av de andra har tumme med Ming och stod för beställningen. Det var beställt för tio personer men det kom tretton. Det klarade Ming av galant, men man kan ana att de hade verkligen designat för tio pers. Det var nämligen fem olika rätter. som ställdes ut i två öar på bordet. Det var anka, friterad kykling, friterat fläsk, oxfilé (och det var det faktiskt) med ostronsås och en tofu med grönsaker och kryddor. Vi drack mest vatten och jasminte till.

Kyklingen var den mest spännande rätten, tunt strimlad filé som kryddats och friterats. Naturligtvis var det en massa grönsaker till i varje rätt. Till det friterade fläsket var det till exempel syltad ingefära och mango. Efteråt gick några av oss på Bishop's Arms och drack lite öl. Jag kan rekommendera Grolsch på tapp.

Det är lite vemodigt; folk man känner flyttar iväg och bekantskapskretsen splittras och krymper. Det är ju mera sällan som det flyttar in nya människor i den. Eller så är det bara jag som är ute för lite.

Ett par bilder.

Publicerad 2007-10-21 15:12:47 i Allmänt

Jag skrev för en stund sedan om svampen i gräsmattan, men jag illustrerade inte inlägget. Här kommer den saknade bilden:
Fjällig tofsskivling


Nu i helgen rensade vi upp ett par blomsterbönor, och i skidorna gömde sig några fantastiskt söta bönor: de var alldeles lackrosa. Nu när de torkar mörknar de, så jag tänkte dela med mig av en bild innan de slutar vara gulliga.

Blomsterböna

Helgbestyr.

Publicerad 2007-10-20 15:12:32 i Mat

Återigen har det varit en hektisk vecka med alldeles för mycket arbete och alltför lite egen tid. Nu när helgen kommer blir det en massa tvätt, städning och matlagning.

Efter veckans spartanska middagar (vad som än gick snabbt, t.ex ett par smörgåsar och lite te) är det dags för kulinariska läckerheter. Till lunch idag åt jag en krabba, i kväll blir det franskt potatismos¹, baconlindad marulkstornedå, och ikväll (om vi orkar) en bit blåmögelost och egengjord cassis².

I morgon ska vi koka buljong på räk- och krabbskal vi har i frysen, och fiskskrov. Jag beställde 5kg fiskskrov på Citygross på Mobilia. Det var mer än jag trodde, det kommer inte att få plats i 10-litersgrytan! Jag får koka i omgångar. Det finns stora fördelar med att koka egen buljong, bland annat att den kommer att smaka lite olika varje gång, och den kommer inte att inehålla smakförstärkare³, transfett och annat onehagligt. Det tar också minimalt med spenderas tid. Visst, det ska koka ett par timmar, men man står ju inte och tittar på det under tiden.

Kanske det blir bouillabaisse av det här, vem vet.

____
1/ Ta tre kilo potatis och koka med skalet på. Smält ett halvt kilo smör och blanda med en halv liter grädde. Smöret ska inte bryna, bara smälta. Skala potatisen direkt när den är färdig och pressa den genom ett galler (en metallsil duger till nöds, men en potatispress är perfekt) ner i värskan. Krydda och vispa tills det är fluffigt. Om man räknar lite på det här kommer man fram till en fetthalt av 6.7% - inte så illa.

Det här kan man servera som efterätt också: lägg mos i små suffléformar, strö över lite socker, och kör i ugnen på grill så att sockret karamelliserar.

2/ Tre fjärdedelar svarta vinbär och en fjärdedel röda, några svartvinbärsblad och en bit hel kanel läggs i en burk. Slå över renat så det täcks och låt det stå i tre månader. Sila av vätskan och spara den. Ta bort bladen och kanelen, och häll tillbaka bären i burken med en hel del socker. Skaka om varje dag till sockret lösts; häll av vätskan. Upprepa det här momentet en gång till. Blanda alla vätskor och smaka av, tillsätt socker om det behövs. Buteljera och lagra.

Man kan sila spriten genom ett melittafilter innan man buteljerar om man tycker att det är fult att få fällning på bottnen. Använd en filterhållare som inte använts till t.ex kaffe - eller gör det, berätta för mig om det blev bra med extra krydda. :)

3/ Utom rotselleri då, men det är en naturlig smakförstärkare.

Höstens frukter

Publicerad 2007-10-11 09:32:29 i Mat

Det kanske är lite väl sent nu, men hösten har varit mild så det borde fortfarande gå att ta hand om frukterna från mina rosenkvitten.

Rosenkvitten är en buske som blommar på senare delen av våren eller sommaren. Ryktet säger att det finns sorter utan taggar, men det har jag aldrig sett. Mina är taggiga som slån. Blommorna är vackert röda eller orange (men jag har även sett gula och vitaktiga på bilder på nätet). Det blir frukter som beroende på sort kan ha olika form eller färg. Mina buskar har små klart gula och större gröna med rödfärgning där solen lyst. Oavsett hur de ser ut har de ett par saker gemensamma. De är stenhårda, kärnhuset är fyllt med äppelliknande kärnor, och de är surare än citron. Inget att äta direkt från busken, alltså. Jag har gjort tre saker av frukterna: gelé, marmelad och vinäger. De blir alla väldigt aromatiska, med en citrusliknande ton men med kryddig arom.

Vinägern är enklast. Dela frukterna, peta ur kärnorna och kör de kärnfria frukterna i en jospress. Häll josen i flaskor och låt stå utan att skruva fast korken helt. Josen jäser på ett par veckor till vinäger. Som all hemgjort vinäger klarnar den inte av sig själv utan förblir grumlig. Vad jag hört kan man klarna den genom att koka upp den, låta den svalna i flaska och sedan sedimenterar de fasta partiklarna. Jag har inte provat det själv.

Marmelad är näst enklast. Man lägger de ansade frukterna i en gryta, täcker nätt och jämt med vatten, och kokar tills frukten fallit sönder, vilket kan ta en halvtimme eller så. Passera moset genom en grov sil, tillsätt ett kilo socker per liter mos och koka igen, c:a 30 minuter. Skumma av om det behövs och häll upp i burkar. Förutom att förgylla varje rostad brödskiva är den här marmeladen helt fantastisk som fyllning i tårtor (och rulltårtor), gärna med lite mörkare sockerkaka.

Gelé görs inledningsvis som marmeladen, men istället för att passera moset låter man det rinna av genom en silduk. Blanda saften med lika delar socker och koka tills den tjocknat och man kan göra ett geléprov. Häll sedan på burk.

Helgjobb.

Publicerad 2007-10-07 16:56:47 i Allmänt

Usch, så sitter jag på jobbet på en söndag. Det är inte riktigt min uppfattning om hur ett party ska vara... tyvärr gick det viktigaste systemet sönder i fredags, och jag hann inte fixa det innan det var dags att gå hem. Nu har jag iallafall lagat det och mina kollegor kan ta över och köra sönder det så fort de kommit till jobbet imorgon.

Det var bara jag och min bror på söndagspromenaden, min gode vän Thomas ville kurera sin förkylning inför sitt globetrottande i veckan som kommer. Kvar av den oheliga treenigheten blev då bara de Binära Bröderna. Vi diskuterade vem av oss som var noll och vem som var ett, men kom inte fram till något egentligen... Min bror kände också av sin förkylning så vi höll oss till den vanliga promenadsträckan. Jag var annars lite sugen att gå en mil.

Det är ingen av mina trogna läsare i övrigt som känner för en promenad på en timme eller två på söndagar? Det blir en hel del frisk luft, och det är rätt så naturskönt område vi går i. Vid längre promenader brukar vi ha en paus med fika mitt på. Hör av er. :)

Igår hittade jag två stora knippen med svamp i gräsmattan. De var gulbruna och lätt fjälliga skivlingar, med vitaktiga skivor, antydan till ring, samma typ av fjäll på stammen och ingen strumpa. Jag kollade med min far, svampexpert som han är, som sa att det troligen var en honungsskivling. Den anses visst inte längre som ätbar¹; den lär ge magproblem och cancer. När han studerat de bilder jag mejlade honom ändrade han sig; det är en fjällig tofsskivling².


____
1/ Ju mer man vet om svampar, desto färre visar sig tydligen vara ätliga. På svampguiden kan man se vilka som man tror är ätliga idag.
2/ Den går inte heller att äta, men den är bättre än honungsskivlingen. Den senare är en parasitsvamp som angriper levande träds rötter och dödar dem genom att penetrera rötterna med myceliet, spränga sönder cellerna och suga i sig det som blir kvar. På ett par års sikt är trädet dödsdömt. Närmast svamputbrottet växer mitt plommonträd, och det vill jag ha kvar!

Höst och soppa

Publicerad 2007-10-06 17:33:23 i Mat

Hösten är verkligen här; idag har vi ställt in trädgårdmöblerna i garaget, det sista äpplet har fallit från himmelstalundsträdet och man måste använda uppsamlaren till gräsklipparen för att det är så mycket löv på gräset.

Vi gjorde rödbetssoppa till lunch idag:
Rödbetssoppa

Receptet är enkelt: Några rödbetor, några lökar, buljong, vitt vin, persilja. Skala och hacka löken, låt den bryna i lite smör. Skölj, skala och dela rödbetorna i lagom stora delar (tycke och smak), blanda med löken och låt rödbetan  bryna lite den med. Häll på buljong och vitt vin. Krydda med lagerblad, kryddpeppar och salt. Om man vill kan man salta, och kanske vill man ha med en gnutta vitlök. Låt koka någon timme, klipp i persilja och servera.

Bortsett från koktiden tar det här inte mycket tid, och medan det kokar kan man göra annat.

Rotmos

Publicerad 2007-10-04 21:10:45 i Mat

På vägen hem från jobbet handlade vi morötter¹ och en kålrot så att vi kunde göra rotmos. Ett lyckat rotmos kräver en god buljong. Vi kokade benfri rimmad fläsklägg ett par timmar igår; idag kunde vi ta av det stelnade fettet från ytan. Buljongen blir närmast fettfri.

I denna buljong kokar man i bitar skuren potatis, morötter och kålrot. Vi tar gärna med en palsternacka och en rotselleri, eftersom det förhöjer smaken betydligt. Det ska inte vara för mycket kålrot², som mest lika stor del som morötter och potatis. Några korn kryddpeppar gör det hela ännu bättre, och täck grönsakerna med vatten. Efter att allt kokat tills även morötterna är mjuka häller man av buljongen, tar bort pepparkornen och kör det hela med elvisp. Därefter späder man med buljong tills moset har den konsistens man önskar.

Den överblivna buljongen (och det blir det) kan man använda till rödbetssoppa. Den blir enastående god.

Imorgon ska jag steka strömming³.
____
1/ Och paprika, äpplen, klementiner, bregott och strömmingsfilé, men det hör inte hit.
2/ Kålrot görs sig bäst i ugnsgrönsaker. Jag kan återkomma med ett recept på det en annan dag. :)
3/ Det hörde visst hit ändå.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela