mhwc

.

Hur 37 krymper till 8

Publicerad 2007-11-25 18:17:02 i Allmänt

Nu har hela Sverige gått över till att sända enbart digital TV. Det gamla analoga nätet har tagits ur bruk, och den som vill titta på TV måste numera ha en TV, och en digital-TV-låda. Det lär ha sålts c:a 3 miljoner sådana små lådor i Sverige. Med ett pris på i snitt knappast under 500SEK kan man ju föreställa sig att handlarna gnuggar händerna. Man har ersatt ett system med en dyr och komplicerad (nåja) sändare och små enkla (nåja) mottagare med ett där den centrala sändaren är enklare att driva och det krävs mer sofistikerad utrustning hos mottagaren: ett sant distribuerat system där kostanden bärs mera av konsumenten. Men - har du sett din TV-licens bli billigare?

Ett rykte jag hört på jobbet gör gällande att det är den analoga mottagaren i en TV som är licenspliktig. Om man då har en TV med enbart digital mottagare inbyggd skulle man inte behöva betala YV-licens. Det låter ju bra, men jag är skeptisk. Man skulle ju kunna tro att nu när man kan titta på TV i datorn, i mobilen, ja snart sagt varsomhelst, skulle lcensmodellen falla? Nej, nej, det var fel tänkt: istället ska man tvingas betala TV-licens för allting, inklusive det intelligenta¹ kylskåpet.

Ett tidigare teknikskifte var när man började sända TV2 (1969), och sedan i färg (1970). Jag minns att vi hade en särskild dosa med vars hjälp man kunde välja om det var ettan eller tvåan man skulle se på den svartvita 14-tummaren vi hade. Senare skaffade nog de flesta en TV med dubbla tuners i. TV2 sändes på en helt annan frekvens än TV1, så man var tvingen att skaffa en antenn till. 37 år senare har man gått över till digitala sändningar.

Det dröjer inte 37 år tills det är dags att hosta upp kosing för at kunna fortsätta se på TV. Senast 2015 måste man ha skaffat en ny digitalbox, eller varför inte en sprillans ny 150-tums² TV.


_____
1/ Ha!
2/ Tum. Hade vi inte infört metriska enheter i Sverige sedan länge? Var är min millimeter?!?

Helgens excesser

Publicerad 2007-11-25 17:53:19 i Allmänt

I fredags kväll var jag och lyssnade på en storbandskonsert i Norrköping; The Jan Slottenäs Orchestra spelade "A Christmas Show In A Glenn Miller Mood" i konserthallen Louis de Geer. För de som inte besökt stället rekommenderar jag det, det är en spektalulär anläggning. Bandet spelar swing-musik i Glenn Millers anda - så som Glenn Millers eget band spelade musiken när det begav sig, inte som den skulle ha spelats idag. Det var en trevlig konsert med bra musik¹. Bandet imponerade, men den vokala sidan höll inte samma kvalité.

Vädret på vägen dit var mindre bra med snöglopp och dimma. Sikten på motorvägen var inget vidare. Det hade ingen som helst inverkan på hur folk körde. Lasbilarna håller sina 100km/h i högerfilen medan det i vänsterfilen gäller 130 och uppåt. Jag är förvånad att det inte är fler utbrända bilvrak utefter vägen än vad det är².

Idag var min familj och jag och avnjöt julbord på Sjögesta Motell. De serverar ett allomfattande julbord där inget fattas. För ovanlighetens skull kom jag därifrån utan att vara i en julmatskoma. Kanske har jag lärt mig något. :)

_____
1/ Det var kanske väl mycket julmusik i programet, men givet konsertens titel ska jag kanske inte klaga alltför högljutt...
2/ Jag såg faktiskt inte ett enda, men sikten var dålig, som sagt.

Fina solglasögon.

Publicerad 2007-11-22 13:00:42 i Allmänt

Här kommer den efterlysta bilden på solglasögonen, burna av en helt okänd modell!

De har fått lite olika mottagande; en kamrat säger att de inte var något vidare, medan modelejonen på jobbet gillar dem. När jag berättade om det svala mottagandet utbrast en av arbgetskamraterna: Va, det måste vara någon utan smak! :)Fina solglasögon.

Dimmsyn

Publicerad 2007-11-18 09:53:11 i Allmänt

Efter sex dagar ser jag nu så pass bra att jag kan använda ett tangentbord - som jag kan sedan tidigare. Med ett par CTRL-+ i Eldräven kan jag också läsa vad jag skrivit.

Det jag har utsatt mina ögon för heter LASEK.  Det går till som så:

Först håller man bedövningsmedel i ögat. Sedan lågger man en ring runt hornhinnan, och droppar på en alkohollösning som löser upp ytan. Sedan skrapar man ytlagret åt sidan. Därefter använder man en laser för attförändra hornhinnas form. Man skrapar tillbaka ytan, lägger på en stödlins, och så är det klart.

Linsen får ligga kvar i ett par dagar, sedan tas den bort. Efter em vecka har man fått tillbaka tillräcklig synskärpa för att kunna gå tillbaka till jobbet.

Det var förvånande lite obehag. Efter ingreppet hade jag en känsla av skav i ögat (inte helt oväntat), och precis efter att läklinsen tagits bort var den riktigt obehaglig. Fyra dagar efter ingreppet hade jag just inget sådant kvar. Det som saknas nu är full synskärpa. Jag kan ännu inte läsa böcker, och text på TV och skärm är svårt.

Under sex månader ska jag ha UV-skyddande solglasögon när det är solsken ute. Jag har köpt ett par heltäckande svarta. Jag ser ut som en ganster.
SUVens vara eller inte vara

Publicerad 2007-11-11 16:01:32 i Allmänt

På slutet av dagens promenad såg vi en SUV¹. Det utlöste ett visst funderande över SUVens existensberättigande. Vi formulerade följande frågor:

Är den billig?
Är den bränslesnål?
Är den bekväm?
Har den bättre lastutrymme än en kombi?
Är den säker?²
Är den snygg?³
Kan man köra i terräng med den?
Har den bra köregenskaper?

Svaret är naturligtvis 'nej' på alla frågorna. Kanske ska man istället fråga sig:

Är det en penisförlängare?
Är det en 'min in-grupp'-grej?
Är det en statuspryl?

Här kan svaret mycket väl vara 'ja', men ... 'status' har väl SUVen först när prinsessan Madeleine har felparkerat den.

Näste vecka blir det nog lite dåligt med bloggandet; jag kommer inte att kunna använda datorn.
____
1/ SUV, 'sport utility vehicle', en förkortning som ligger lika bra i munnen som en långtradare med släp tvärs över motorvägen. 'Stadsjeep' låter minimaly bättre.
2/ Eftersom man sitter högt är det lite säkrare att krocka en SUV med en icke-SUV, men SUV mot SUV är sämre än icke-SUV mot icke-SUV.
3/ Skönheten sitter i betraktarens öga, så kanske svaret kan vara 'ja' här, om man tycker fel.

Fransk pannkaka

Publicerad 2007-11-06 09:17:29 i Mat

På nordsidan av Medborgarplatsen, i hörnet på repslagaregatan, finns en liten restaurang, Medis Creperia. De serverar franska pannkakor. Jag åt en galette med spenat, kycklingfilé och roquefortsås. Galetten var mörk och stekt enbart på ena sidan och fint vikt över fyllningen (annars hade den inte fått plats på tallriken). Jag önskar nog att det varit en starkare smak av roquefort i såsen; den var mest salt.

Till efterrätt åt jag en crêpè med kanelstekt äpple och glass. Det var för lite glass på den, tre stycken spritsade rosor. Äpplet var skuret i klyftor, troligen gjort i ugn och sedan färdigstekt i kanel. Det var lite blekt i smaken vilket förvånar lite, det finns fortfarande bra frukt att hitta från höstens skörd.

Bäst var den torra normandiska cider jag drack till maten.

Lutande tåg

Publicerad 2007-11-05 18:44:01 i Allmänt

Tåget som går från Linköping 0638 på måndagar är ett spöktåg. Det är fullt av zombier; människor som med stirrande blick och stela rörelser stapplar ombord, kollapsar i ett säte, och är döda tills (minst) tåget kommer till Norrköping. Efter Norrköping måste de visa sina biljetter, vilket görs under utstötande av gutturala ljud och ondskefulla blickar.

Framåt Södertälje har de flesta återuppstått från de döda, antingen efter att ha sovit en och en halv timmer, eller med kemisk stimulans. För de med årskort är visst kaffet gratis. Stackars dem. :)

Vagnen följer mjukt med och lutar i kurvorna - om inte komfortdatorn (ja, det heter så sa konduktören) har gått sönder. Jag tror inte att färden i vagn 6 var så behaglig, den lutade av och till en 30 grader annorlunda än min vagn, nummer 5. Här är ett fotografi taket med min mobilkamera hur dörrarna mellan vagnarna inte har samma lutning:


Lutande tåg


Prylar!

Publicerad 2007-11-03 15:54:48 i Allmänt

För länge sedan, när Apple fortfarande gjorde datorer med 680*0 processorer, hade jag en LC-II. Hårddisken var lite liten så vi köpte en extern disk. Det var en SCSI-disk, med en bred, fet och styv (och dyr) kabel mellan dator och disk. SCSI var fantastiskt; man kunde ha upp till 7 prylar anslutna på samma kedja, bara de hade olika ID. Ofta kom dock prylarna med ett ställbart ID av 6 eller 7...

Numera är det USB som gäller. Kablarna har blivit smidigare och billigare, och det finns en uppsjö av prylar man kan ansluta. Jag har varit på USB Geek och tittat, och se vad jag behöver¹:

Ett par stickade USB-uppvärmda fingerholkar, riktigt gulliga. Oj, 'lady version', så synd, troligen för små för mig. Men kanske jag kan ha nästa:

Uppvärmda inneskor. Färgen kanske lämnar något övrigt att önska, men de påminner mig om tofflorna som CTRL-Cs medlemmar hade i Q-huset (det drog så efter golvet vintertid).

Eller varför inte en liten disco-boll som livar upp skrivbordet? En liten del av 70-talets diskovåg på ditt skrivbord!

____
1/ Behöver och behöver... för något godtyckligt lågt värde på 'behöver' kanske.

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela