mhwc

.

Men Markoolio, då!

Publicerad 2007-07-30 20:08:08 i Musik

Jag har gillat Markoolios artisteri ända sedan den fruktansvärda 'åka pendeltåg' och med lustfyllt följt hans karriär. Det finns en känsla av glädje och distans i hans gärning. Mannen sjunger hellre än bra (men bättre och bättre med tiden) - tillräckligt bra för att det inte ska bli pinsamt. Nu har jag lyssnat på hans sensate alster, 'ingen sommar utan reggae', sisådär en tusen gånger på radion de senaste veckorna. Den spelas gång på gång på P3 star (på gymmet, det kan jag ironisera över en annan gång). Väldans populär, tydligen.

Men det är ju inte en reggae, ety den saknar två saker. Dels är det tempot; en äkta reggae har ett betydligt lägre tempo. Sedan är det bristen på baktakt. I och för sig kan det vara inspelningen; på allsång på skansen tyckte jag mig kunna höra lite baktakt från scenen när den spelades. Sedan har vi ju texten. I och med den har Markoolio nått samma höjder som en annan känd svensk artist med hela framtiden bakom sig liksom en internationell karriär:

Per Gessle.

Vem av oss har inte kräkts över texter som 'Vi går och fiskar, går ut en minut, andas in, andas ut'? Det är lyrik som kräver sitt särskilda rum när man lyssnar på den: ett vomitorium. Om man nu tittar närmare på texten i 'Ingen sommar utan reggae', hittar man en hel del fraser som 'dricka hembränt och kola i en uppblåsbar pool', 'lite lullig var da, det är det jag vill va'. Redan här närmar vi oss Gessles diktargeni, men sedan kommer höjdpunkten i ett intermezzo utan pumpande porrfilmsbas: 'någon önskar höra en gammal låt, då faller alla ner i gråt'.

Smaka på den, ni. Lyckas ni klämma in den i svensk språkbild ens med hjälp av våld och vaselin? Det gör inte jag. Det som gör det hela så riktigt uselt är att det bara hade krävts två andra ord, och det hade varit korrekt: byt ut 'faller ' mot 'brister', och 'ner' mot 'ut'. Sedär: 'då brister alla ut i gråt'.

Tänk på den nästa gång ni hör låten, och våndas.

Kommentarer

Postat av: Mika Perälä

Publicerad 2007-07-31 11:14:23

Jag får väl erkänna att jag aldrig hört den låten! Kanske att den spelats i bakgrunden när jag gått i någon offentlig miljö, men jag har inte lagt märke till den. :)
Bästa Markooli gjort enligt mig är Doktor Mugg ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela