mhwc

.

Dags att fira midvintern

Publicerad 2007-12-23 15:56:10 i Allmänt

Det har varit lite långsamt på min blogg några veckor; andra delar av mitt liv har krävt större uppmärksamhet. Det ska förhoppningsvis bli ändring på det framöver. Ops, var det där ett tidigt nyårslöfte? Nu blir jag tvungen att påminna mig sjäv om att den här bloggen är vad som i nätverkssammanhang beskrivs med 'best effort'. Det är som med SMS; vi hoppas de komer fram, men leverans är inte garanterad(1).

Häromdagen satt jag med en tredimensionell datamängd över ett icke-reguljärt nät och ville göra ett fint diagram av detta, med en yta över X-Y och höjdlinjer på Y-Z-planet. Det verkar inte finnas ett enda program som man kan göra sådant med numera; jag tänker med nostalgi tillbaka på DISSPLA(4). Nu slutade det med att jag satt och programmerade i PostScript(5) och det blev väl bra tillslut, men det var egentligen inte värt jobbet. Numera får man nöja sig med Gnuplot eller Xfig, eller om man är riktigt illa ut, Excel. Huga. El Reg har en artikel i ämnet.

Därmed är det nug dags att sluta dagens dravel, och så får jag önska alla mina läsare (3?) en riktigt God Jul.

/Mats

____
1/ (2) Som med UDP, 'User Datagram Protocol'. Ursprungligen hette det 'Unreliable'(3), men det gick inte att sälja in hos slipsnissarna i ledningen.
2/ Jag har skippat de där superskripten, de är besvärliga att skriva. Någon sa också att de var svåra att läsa.
3/ Till skillnad mot TCP, som ju faktiskt garanterar leverans. Det kan dock ta lite tid.
4/ Man kunde göra vadsomhelst i det programmet, till priset av att man fick skriva en liten snutt FORTRAN-77 som definierade vad som skulle finnas i grafen. Här är ett exempel. DISSPLA utvecklades av Computer Associates (med den klatschliga marknadsföringsklyschan 'Software Superior by Design'). Det fanns t.ex till SunOS, men Sun och CA kom ihop sig om priset.
5/ Nivå 2. Jag behöver egentligen skaffa mig en referensbok med nivå 3, men jag vet inte om jag orkar; egentligen vill jag inte hålla på med stackbaserade språk som Forth, PostScript och assembler.

Kommentarer

Postat av: Jens

Publicerad 2007-12-26 12:35:33

Glöm inte OpenOffice Calc! Inte för att jag hävdar att det är bttre än Excel, men den siktar ju på att vara tämligen kompatibel, har grafritning, och om man stör sig tillräckligt kan man ladda hem koden och ändra. :-)

Postat av: Mika Perälä

Publicerad 2008-01-31 23:29:35

Va?! Är vi 3 st? :D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela