mhwc

.

Redarot och mangara

Publicerad 2007-12-28 17:22:31 i Datorer

Efter att julhelgen nu ligger bakom oss får jag nog ge upp och dödförklara vår gamla 'Mac Power Book G3 Lombard'. Maktboken är nu officiellt skrot, eftersom moderkortet och/eller CPU-kortet är trasigt. I övrigt finns det ett urladdat batteri, en 20GB HD och 2st 256MB SO-DIMM 133 i maskinen. Någon som är intresserad?

Naturligtvis måste vi nu skaffa en ny mac, jag har redan tittat på annonser på nätet efter lättare begagnade maskiner. I det sammanganhet har jag råkat titta på Traderas användaravtal, som under rubriken "Rättigheter" innehåller ord som 'världsomfattande', 'evig' och 'oåterkallelig' när de beskriver vad de tillåts göra med de personuppgifter (inklusive personnummer) som du lämnar ifrån dig. Det är en populär tjänst; folk är tydligen idioter(1).

Vi hittade en maskin som passade oss, och idag har vi hämtat den nya familjemedlemmen. På vår resa hann vi med att passera Årsbo där vi fick se ett anagram; någon hade kastat om bokstäverna på en byggnad för religionsutövning så att det ursprungliga ordet omvandlats till 'skitarsel'. Kreativiteten flödar... kan ni lista ut vilken stad, och vilken religiöst samfund som råkat illa ut? Ja, och anagrammen i detta inläggs titel. :)

____
1/ Igen!

En fråga om färg

Publicerad 2007-12-25 18:23:26 i Mat

Julafton är naturligtvis en viktig dag på året, då släkten(1) samlas för att äta för att äta för mycket, öppna paket och titta på traditionell svensk TV med Kalle Anka, Musse Pigg, och annan kulturimperialism från väster. I år var mina svärföräldrar här och vi lagade all maten.  Det blir något av en konflikt med all denna förning som ska upp på bordet samtidigt, lagom varm, ljummen och kall. Normala kök har bara en spis, med en ugn, och en mikrovågsugn och det är lite lite vid högtider som denna.

Som jag ofta gör iklädde jag mid rollen av köksunderhåll. Vi har ett beredningskök (ungefär som en smal kort korridor ut från matplatsen), och det fungerar egentligen inte bra med att fler än en rör sig i det. Jag placerar mig längst in, vid diskstället, och gör det som min fru säger åt mig.

Julen till ära hade jag delvis adopterat högtidens färger(3); svarta strumpor, jeans, bälte och kortärmad tröja. Utanpå detta hade jag en rutig skjorta i mörkgrönt och svart, med tunna vita och blekbruna ränder. Det harmoniserade fint med det gröna förklädet. Det är viktigt att ens klädsels färger inte skär sig med skyddsdräkten... Det röda får rom-topfen stå för. Efter tre månader i ett svalt och mörkt utrymme har allting i den blivit rött i olika nyanser. Den var fruktansvärt god. Nästa år ska vi även använda lite lingon; det kommer att bidra med en liten behaglig brytande beska.

____
1/ Inte vänner, dock. Kanske skulle man fira jul med vänner istället för släkt, eller blanda de två? Vänner har man förtjänat, släkt har man fått; kanske skulle man fira enbart med de man uppskattar och slippa farbror Bertrand(2) som blir för full, argsint och somnar på toaletten?
2/ Bara ett exempel. Jag känner ingen med det namnet, och ingen som beter sig så heller.
3/ Rött, guld, grönt, svart och vitt. Jag har sett i butikerna att svarta julgranskulor var inne i år. Huga!Dags att fira midvintern

Publicerad 2007-12-23 15:56:10 i Allmänt

Det har varit lite långsamt på min blogg några veckor; andra delar av mitt liv har krävt större uppmärksamhet. Det ska förhoppningsvis bli ändring på det framöver. Ops, var det där ett tidigt nyårslöfte? Nu blir jag tvungen att påminna mig sjäv om att den här bloggen är vad som i nätverkssammanhang beskrivs med 'best effort'. Det är som med SMS; vi hoppas de komer fram, men leverans är inte garanterad(1).

Häromdagen satt jag med en tredimensionell datamängd över ett icke-reguljärt nät och ville göra ett fint diagram av detta, med en yta över X-Y och höjdlinjer på Y-Z-planet. Det verkar inte finnas ett enda program som man kan göra sådant med numera; jag tänker med nostalgi tillbaka på DISSPLA(4). Nu slutade det med att jag satt och programmerade i PostScript(5) och det blev väl bra tillslut, men det var egentligen inte värt jobbet. Numera får man nöja sig med Gnuplot eller Xfig, eller om man är riktigt illa ut, Excel. Huga. El Reg har en artikel i ämnet.

Därmed är det nug dags att sluta dagens dravel, och så får jag önska alla mina läsare (3?) en riktigt God Jul.

/Mats

____
1/ (2) Som med UDP, 'User Datagram Protocol'. Ursprungligen hette det 'Unreliable'(3), men det gick inte att sälja in hos slipsnissarna i ledningen.
2/ Jag har skippat de där superskripten, de är besvärliga att skriva. Någon sa också att de var svåra att läsa.
3/ Till skillnad mot TCP, som ju faktiskt garanterar leverans. Det kan dock ta lite tid.
4/ Man kunde göra vadsomhelst i det programmet, till priset av att man fick skriva en liten snutt FORTRAN-77 som definierade vad som skulle finnas i grafen. Här är ett exempel. DISSPLA utvecklades av Computer Associates (med den klatschliga marknadsföringsklyschan 'Software Superior by Design'). Det fanns t.ex till SunOS, men Sun och CA kom ihop sig om priset.
5/ Nivå 2. Jag behöver egentligen skaffa mig en referensbok med nivå 3, men jag vet inte om jag orkar; egentligen vill jag inte hålla på med stackbaserade språk som Forth, PostScript och assembler.

Gott till julen

Publicerad 2007-12-17 18:36:07 i Mat

Med en vecka kvar till julafton är det dags att börja göra julmat. Det är klart, allt som ska vara med på julbordet¹ kan man ju inte göra i förväg, men en hel del lämpar sig och en del blir ju bara bättre om det värmts en extra gång. Janssons frestelse kan göras i förväg, likaså köttbullar, och revben, och den gröna ärtgröten², och julkakan ska ju lagras i ett par dagar innan man skär i den så den passar att göra nu. Idag lade jag in sill. Receptet är från min mormor, hon som inte använde recept. Det är nedtecknat av min mor: mormor gjorde inläggningen och mamma mätte vikt och volym före och efter. Såhär blev receptet på Mormorssill:

10 hela sillar (stora, grova, feta)
2.5 tsk grovt krossad vitpeppar
10 tsk grovt krossad kryddpeppar
7 lagerblad
7.5dl vatten
6dl socker
3.75dl ättiksprit (12%)
5 små lökar

Börja med lagen. Blanda peppar, lagerblad, vatten, socker och ättiksprit i en kastrull. Koka upp, lägg på ett lock och drag av plattan. Låt svalna med locket på tills lagen är rumsvarm eller sval³. Man kan snabba på det genom att ställa ut kastrullen, i snö om det finns.

Bena ur och flå sillen, Om den är saltad, vattna ur filéerna i 6 timmar, byt vatten efter 3. Skär löken i skivor som är 2-3mm tjocka, och separera till lökringar. Varva filéer och lök i ett kärl (glas, keramik, eller rostfritt). Häll över den svalnade lagen, förslut och låt stå i minst fem dagar. Då är den precis klar, sedan blir den bara bättre i någon vecka. Till nyårsafton har den blivit superb, om man nu skulle råka ha något kvar då.

I övrigt noterar jag att TV4 ska flytta Bingolotto till TV4+ (eller någon av de andra som inte ingår i det okodade utbudet). Det kommer väl att ge ett sådant ras i tittarsiffrorna att de kan lägga ner programmet. Det ser ut som om det vore planerat. Mest synd blir det om idrottsklubbarna, vars ekonomi är baserad på inkomster från lottförsäljningen.

____
1/ För mycket!
2/ Va, har inte ni det på ert julbord?!?
3/ Om den är varm när man häller den på sillen löses sillen upp på något dygn och sedan får man dricka sillen. Det kan ju passa till att man dricker nubben, men sillen gör sig bättre i fast form.

Fin under

Publicerad 2007-12-13 22:16:34 i Allmänt

Jag var på en hamburgerrestaurang häromsistens. Jag är förtjust i kedjans GI-bröd; man kan få deras supreme-burgare¹ med det. Det var den nyttiga delen; jag åt både friterade lökringar och pommes till.²

I ett hörn sitter en liten kärnfamilj, ett par föräldrar strax över trettio, och två barn, en son och en dotter, båda under fem, båda extremt blonda lintottar. Det är en bild som hämtat ur sverigedemokraternas propaganda. Men sedan spricker bilden lite: det är hon som går och beställer medan han tar hand om barnen. Det var en rätt blandad beställning, och medan hon väntar på att det hela ska bli klart behöver ett av barnen lyftas upp och torkas av. Mannen reser sig, går runt bordet och lutar sig fram för att lyfta upp sin telning. Då glider hans tröja upp, hans jeans ner, och avslöjar överkanten av kalsongerna - och den 1cm breda remsan som fortsätter ner i byxorna. Denna rekorderiga tvåbarnsfar strax över trettio använder kalsonger av modell string.

Det ska jag ha som bild för mitt sinne nästa gång jag ser sveriedemokraternas propaganda.

____
1/ Det SKA vara bacon på en burgare³.
2/ Man kan åta vadsomhelst ibland, bara inte för ofta.
3/ Ja det var MAX; restaurangen vid gamla biltema. Den vid PC City går inte att äta på. Deras logistik är för hemskt dålig.

Den lever trots allt

Publicerad 2007-12-12 22:24:03 i Datorer

Jag röjde lite på skrivbordet hemma och kom efter ett tag ner till en gammal bärbar dator som jag inte använt på ett tag. Det är en Mac; en "Power Book G3 Lombard" (som en "Wallstreet" men med ett brunt (brons säger reklamen) tangentbord, eller som en Pisco fast utan Firewire). Jag bättrade på den härom året med en 40GB HD istället för orginalet på 6GB, utökade minnet från 256MB till maximala 512MB och gav den ett nytt batteri.

Det blev en riktigt trevlig maskin när vi installerade MacOS X 10.3 på den, fullt kapabel att spela Civilization III på. I det ursprungliga MacOS 8 var det problem att få till WiFi, men med det nya operativet var det inga problem. Tiden gick, och en dag ville den inte starta. För att få igång den fick man nollställa dess PMU (Power Management Unit). Efter en stund ville den inte ens starta efter det, och jag har väl betraktat den som skrot.

Så stod jag där och tittade på den lilla svarta datorn. Jag kopplade in den och tryckte på startknappen - och den startade. Det var riktigt trevligt att se den komma till liv igen. Jag körde lite Civ-3 en stund för nostalgins skull. Så långt, så bra.

Men... nu kan jag ju inte kalla den för skrot längre när den går att få att fungera. Jag har kollat runt lite på olika forum, och det jag behöver byta ut är troligen logikkortet. Det är inte helt billigt, ungefär 1000 SEK och man får köpa det från USA. Jag känner mis som Burinams åsna...

Julen står för dörren.

Publicerad 2007-12-04 18:36:20 i Allmänt

Julafton infaller i år på en måndag. Det betyder att man med enbart två dagars semester på mellandagarna kan få hela nio dagar ledigt, och med fem dagars semester får man två veckor. Härligt! Tyvärr börjar jag arbeta igen direkt efter nyår, jag vet inte riktigt vad jag tänkte på när jag inte ansökte om mer än mellandagarna som semester...

Julstämningen har infunnit sig på jobbet; det är ju trots allt efter första advent. För att bättra på den (julstämningen alltså, inte adventen) lite har jag dekorerat mitt kontor: små tomtar som hänger från taket, en enorm (fotbollsstor) glittrig röd julgranskula, glitter ovanför dörren och glasväggen, adventskalender med choklad i utanför dörren... Dessutom har jag lagt julpapper om dörren så att den ser ut som ett stort paket.

En arbetskamrat kommenterade att det gav en ny mening till uttrycket "att slå in öppna dörrar". Folk vallfärdar förbi min dörr (många måste passera för att komma till fikaarean...).

Tyvärr är det ju så att jag inte får ta in en kamera på jobbet, och än mindre fotografera, utan skriftligt tillstånd. Jag kan därför inte visa upp hela härligheten för er. :)

Men jag kan visa en bild på dörren till min frus kontor på hennes jobb. Den påminner starkt om min, men med mindre glitter. Det var ju hennes idé från början.

Juledörr

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela