mhwc

.

Skottland 2007, dag 5.

Publicerad 2007-08-30 20:20:51 i Resa

2007-08-12, The Stillman

Bättre väder idag, det regnar inte. Moln i olika nyanser av grått driver över Loch Indaal och jag kan se över till andra sidan, över ön, och bort till östra delen av Islay och dess berg. Nu regnar det igen.

Det är min tur att köra vår hyrbil idag. Ettans växel är svår att få i, liksom backen. Det är sex växlar i lådan. Ventilationssytemet klarar inte av att få bort all kondens ens på framrutan när det regnar kraftigt på den. Tur att det inte är vinter, då vore den okörbar. Än värre, tänk om det snöade? Torkarbladen är inget vidare heller.


2007-08-12, kaféet, Kilchoman Farm

Här har man börjat göra whisky, man kan köpa miniatyrer med 6 månader gammal "whisky" (egentligen är det väl att räkna som tunnprov). Man kan lukta i en flaska med destillat i. Det är kraftigt med torv i doften.

Vägen hit är scenisk, med utsikt över Loch Gorm och dess berömda (men osynliga) slottsruin. Vi har besökt en annan ruin, "Lord of the Isles" (vilket också är namnet på en 25-årig Ardbeg). Pittoreskt. Av misstag (det är söndag) tog vi en tur till Bunnahabain. Det var stängt, men lite natur hann vi avnjuta. Vi handlade hummer av en lokal fiskare, 22£ för 4 stycken, en med bara en klo. Sedan blev det en tur till Bowmore och kooperationen för att handla vin, bagetter och ärtor att ha till: det blir hummer till kvällsmat.

Här är en bild på infarten till Bunnahabain:

Destilleriet

På vägen till Bunnahabain höll vi på att köra över en tamhöna, och strax efter en hög med fasanhöns. Vid Bunnahabain såg vi en utter i vattenbrynet, kalasandes på en liten plattfisk. Andra djur vi sett är får, kor, kaniner och en hök.

Här är lite natur från norr om Bunnahabain; det här vattendraget är klassat som en flod:
Fina vyn.

På de stenmurar som omger vägarna växer det ofta björnbärssnår. Diken finns knappt, och det rinner vatten överallt i terrängen. Det är mörkt brunt, massivt färgat av humus från torven det rinner igenom. Det milda klimatet ger fantastiska hortensior, mest rött, men även blått förekommer här och var.

Vädret är snabbt växlande, nyss ordentligt regn på "Lord of the Isles", nu fint solsken. Sprejimpregneringen på keps och byxor: värdelös. Regnjacka: BRA. Om man ska av vägarna alls behöver man stövlar eller kängor. Jens gick barfota genom vattnet (som stod över spången) ut till LotI, jag gick på tå i mina goretex-skor.

Vi har sett cyklande turister. Igår såg det hemskt ut i spöregnet, men idag ser det närmast idylliskt ut.

Vi åt "Cream of Mushroom", soppa på färska ängschampinjoner, med grönsaksbuljong och persilja. Det var vårt andrahandsval; det fanns en soppa som hette "Cullen Skink" (med rökt kolja, potatis och lök) men
den var slut. Lokalbefolkningen åker hit och äter den. Den måste vara väldans god.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela