mhwc

.

Äppelcider.

Publicerad 2013-11-19 19:28:00 i Mat

Våra himmelstalundsäpplen har blivit så mogna de kommer att bli innan de blir dåliga och måste kastas. Eftersom det var en hel del kvar bestämde jag mig för att det får bli cider av dem. Först gick jag igenom lådorna och plockade bort de uppenbart dåliga; det var inte många. Sedan gjorde jag iordning processanläggningen:
 
 
För att vara helt säker på att äpplena inte var dåliga inuti,delades de på hälften innan de lades i krossen.
 
 
Såhär såg det ut efter att jag producerat lite kross:
 
 
och såhär nerhällt i en jästunna:
 
 
Tunna fick stå över dagen och natten så att krosset saftade sig ordentligt. På kvällen väckte jag torrjäst (Lalvin EC-1118), gjorde en förkultur över natten, och tillsatte den på morgonen efter. Jag rörde också om rejält, satte på lock och jäsrör, och ställde tunnan någorlunda svalt, 16C. Nu ska det få stå och jäsa och vätska sig någon vecka eller två.
 
 

Kommentarer

Postat av: mhwc

Publicerad 2013-11-21 22:06:21

Jag har rört runt i hinkarna några gånger. Det jäser fint, men en frisk doft av äppelvin. Det kan nog bli gott.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela