Äppelchutney
Just nu faller äpplena av mitt träd med Transparant Blanche. Vi har passat på att göra äppelchutney av en del. En chutney ska vara fruktig, söt, syrlig, kryddig och lagom stark. Den här blir nästan som en riktig mangochutney.
1kg äpplen
3st medelstora lökar
1 kanelstång
2msk ingefära
1tsk curry
5dl halmörkt socker
2dl vinäger
2dl gröna russin
0,5tsk salt
3msk sambal olek
Hacka löken och riv ingefäran. Kärna ur och skala äpplena, dela i kvarter. Häll allt utom äpplen och russin i en kastrull och sjud en stund så att löken blir mjuk. Häll i äpplena och koka tills de faller sönder. Tillsätt russinen och låt koka en stund. Lös upp ett kryddmått natriumbensoat i lite varmt vatten. Häll upp chutney i burkar som skakats med natriumbensoatlösningen. Skruva åt korken ordentligt. Låt den stå några veckor innan du äter av den; smaken mognar och blir mjukare och fylligare så.
1kg äpplen
3st medelstora lökar
1 kanelstång
2msk ingefära
1tsk curry
5dl halmörkt socker
2dl vinäger
2dl gröna russin
0,5tsk salt
3msk sambal olek
Hacka löken och riv ingefäran. Kärna ur och skala äpplena, dela i kvarter. Häll allt utom äpplen och russin i en kastrull och sjud en stund så att löken blir mjuk. Häll i äpplena och koka tills de faller sönder. Tillsätt russinen och låt koka en stund. Lös upp ett kryddmått natriumbensoat i lite varmt vatten. Häll upp chutney i burkar som skakats med natriumbensoatlösningen. Skruva åt korken ordentligt. Låt den stå några veckor innan du äter av den; smaken mognar och blir mjukare och fylligare så.