mhwc

.

Cider.

Publicerad 2011-03-26 18:09:24 i Mat

Vi har haft en flaska av den  cider vi gjorde i höstas(1) stående i kylskåpet. Idag bestämde vi oss för att dekantera den och smaka. Den hade en fantastiskt calvados-doft och intensiv äppelkaraktär. Eftersom jag gjort den på vinjäst var den närmare fransk(2) cider än brittisk. Den var dessutom heltorr, och det var ingen kolsyra att tala om.

Sedan hämtade vi en flaska från lagringen. Den hade samma fantastiska calvados-doft och äpplekaraktär, men den var inte bara torr, den hade en kraftig syra(3). Om man sötar den med en sockerbit per deciliter får man ett gott dessertvin.

____
1/ Det var den sista upptappade flaskan, den som inte blev full.
2/ Normanidsk, om man vill vara noga.
3/ Den var alltså sur, men en kraftig syra låter bättre.

Mat i Aachen.

Publicerad 2011-03-20 16:08:58 i Resa

Jag kom till Aachen på måndagskvällen och åt kvällsmat på Subway, vilken låg mitt emot hotellet. Det blev en smörgos med kalkon-och-bacon i halv fullkornsbaguette, och det var gott, men knappast prisvärt.  På hotellrummet fanns det chips och andra onyttigheter jag inte gillar i minibaren. Subwaymackan var dock helt tillfyllest, och jag somnade tidigt, läsandes Spy Country, av William Gibson.

Det fanns naturligtvis också öl i kylen, Bitberger, och den stiftade jag bekantskap med på tisdagen på restaurangen Sum Wehrhafter Schmied (Hos den starke klensmeden) på tisdagskvällen. Det är tydligen en grekisk restaurang, men det missade jag; jag åt holländska musslor. Det visade sig vara en tallrik med blåmusslor(1) utan skal i ett grönsaksfräs med lök, färsk vitlök, purjolök, zelleri, succini och kryddor, vilket serverades med pommes. Det var gott och rikligt och jag gör gärna om besöket. Jag drack en Bitburger till, och det behöver jag inte göra om. Det grekiska inslaget märktes mest när man bad om notan; den kom in tillsammans med ett glas ouzo.

På onsdagen besökte jag krogen Am Knipp, som har varit en krog sedan slutet av 1600-talet. Där åt jag en rumpstek med stekt potatis, gräddig champinjonsås och en salladstallrik bredvid. Det var riktigt gott. Lokalen var pittoresk och populär; man ska nog beställa bord. Jag hamnade vid ett litet extrabord vid dörren, så varje gång den öppnades drabbades jag av kall luft och cigarettrök eftersom folk gick ut och rökte hela tiden. Hemsk ovana, det där. På den här krogen fick jag prova på det berömda ölet Kölsch, vilket i mitt tycke inte var så speciellt. Det var gott, men inte extremt gott; som standard serveras det i 200ml cylindriska glas men man kunde få ett stort glas på 300ml också. Jämför det med "en stor stark" på svenska krogar...

Sista kvällen var jag på krogen Domkeller. De påstås ha ett stort sortiment av belgisk öl, och jag tänkte att det kunde vara trevligt att botanisera mellan sorterna. Tyvärr var listan i realiteten rätt så kort, och de har inget eget kök; fläskläggen med surkål och potatismos jag beställde levererades av en man som kom in genom ytterdörren. Det var, om jag är snäll, inte särskilt gott, och jag upptäckte plötsligt till min fasa att det var tillåtet att röka i detta etablisemang; fyra fala damer satte sig vid bordet bredvid och bolmade på. Jag skuddade stoftet av mina fötter och flydde snabbt, men inte snabbt nog; på hotellet packade jag kläderna i en plastpåse och duschade för att bli av med lukten. Jag kommer inte att gå tillbaka dit.

____
1/ Det fanns flera olika varianter av den här rätten; jag beställde den jag trodde jag förstod vad det var i den. Jag hade fel. Min tyska är inte bra, den består bara av oartiga utropsord.

Origamilåda av A5-papper.

Publicerad 2011-03-20 15:20:20 i Origami

Idag har jag gjort ett diagram av vad som sägs vara en traditionell origamilåda. Återigen viker man den från ett enda papper, och det behöver inte ens vara kvadratiskt, bara rektangulärt. Faktum är att det inte går med ett kvadratiskt papper; den överskjutande delen av långsidan används till att låsa modellen så den håller ihop. Med lite experimenterande kan man få den färdiga modellen att ha kvadratisk botten. Det är så jag själv tycker att den ser bäst ut.



Don't Fly and Eat.

Publicerad 2011-03-19 16:29:18 i Mat

Jag har varit en vecka i Aachen, en stad i västra Tyskland. För att ta sig dit från Linköping tar man först tåg till Arlanda, flyger till Düsseldorf, och tar ett regionaltåg till Aachen(1). Staden är idag mest känd för sitt elituniversitet, RWTH Aachen University. Ericsson har en del testning i Aachen(3) och jag var där för lite kundstöd. Jag flög med Lufthansa - eller, i deras regi, men planet var märkt med Eurowings. Det var inte så stort, bara c:a 40 platser.

Ombord serverades förfriskningar, eller som det stod på biljetten(4): "snack". På ditvägen var det en tortilla fylld med något som påstods vara en indisk kycklingcurry. Tyvärr sparade jag inte paketet för en forensisk undersökning; det hade nog varit intressant att se hur många procent kyckling den innehöll... på hemvägen var det istället en "Quiche Lorraine". Det är egentligen en paj; ett förgräddat pajskal fyllt med bacon och ost i en gräddig äggstanning. Om man har tillsatt lök är det en "Quiche Alsacienne".

Om man nu tar och tittar närmare på den skapelse jag fick på flygplanet så kan man(5) se att det finns två delar, dels degen, dels fyllningen. I dessa finns totalt 24% kalkonkött och 25% lök; sedan är det:

  • E101 färg (gult; riboflavin)
  • E250 konserveringsmedel (natriumnitrit)
  • E300 antioxidationsmedel (askorbinsyra)
  • E322 emulgeringsmedel (lecitin)
  • E330 antioxidationsmedel (citronsyra)
  • E330 surhetsreglerande medel (citronsyra)
  • E412 förtjockningsmedel (guarkärnemjöl)
  • E450 stabiliseringsmedel (natrium, kalium, kalciumdifosfater)
  • E451 stabiliseringsmedel (natrium och kaliumtrifosfater)
  • E461 förtjockningsmedel (metylcellulosa)
  • E472a emulgeringsmedel (mono och diglyceriders ättiksyraestrar)
  • E472b emulgeringsmedel (mono och diglyceriders mjölksyraestrar)
  • E621 smakförstärkare (mononatriumglutamat)
  • E631 smakförstärkare (dinatriuminosinat)
  • arom
  • glukossirap
  • gräddfil
  • hela ägg
  • härdad vegetabilisk olja
  • härdat fett
  • härdat vegetabiliskt fett
  • jäst
  • jästextrakt
  • kryddor
  • lökpulver
  • maltodextrin
  • mjölkprotein
  • mjölkpulver
  • modifierad stärkelse
  • morot
  • ost (hålpipig/färskost)
  • rökextrakt
  • salt
  • salt med jod
  • skummjölkspulver
  • socker
  • sött vasslepulver
  • vatten
  • vegetabiliskt fett
  • vetemaltmjöl
  • vetemjöl
  • äggpulver från höns
  • äggvitepulver från höns
  • örter

och detta har producerats för bolaget "Sky Chefs". Jag tycker det är mer "Hemlige kocken" över det hela. Det som stör mig mest är det härdade fettet och smakförstärkarna. Det är helt enkelt så att man ska inte äta den mat som serveras på flygplanet. Eller, för att travestera en kampanj mot rattfylla i Storbrittannien: Don't Fly and Eat(6).



____
1/ Man kan också flyga till Köln, och ta tåg därifrån, eller till Maastricht och ta buss därifrån. Restiderna blir ungefär desamma(2) oavsett.
2/ För långa.
3/ Egentligen strax utanför, i Herzhogenrat.
4/ "Electronic ticket". Jag kan återkomma och ironisera över det vid tillfälle.
5/ Heja Google Translate!
6/ Don't drink and drive.

Roligt nästan jämt.

Publicerad 2011-03-12 19:31:33 i Allmänt

När jag stänger av datorn på jobbet rullar det diverse utskrifter över skärmen. En av dem säger:

Could not stop disco service!

Ja, vi behöver disco på jobbet, men jag saknar diskokulan. Särskilt på fredagar.

The Tower of Fun.

Publicerad 2011-03-06 20:07:53 i Origami



Naturligtvis finns det en variant av origami där man viker sina modeller av PostIt-lappar och dess kopior.  Här är en stapel av kopior (på toppen) och lite större lappar klistarde i en spiral (i botten); det är några tusen papper vilket räcker till många roliga helgeftermiddagar!

Klisterremsan kan vara antingen i vägen, eller en väsentlig del av modellen. Särskilt vanliga är dessa små kvadratiska papper i modulär origami där klistret kan ge extra stabilitet åt den färdiga modellen. Papprena har nästan alltid(1) samma färg på båda sidor:änny en begränsning eller möjlighet.
____
1/ Man kan ju tänka sig att man ritar egna mönster, eller kör med potatistryck, på ena sidan.

En låda till.

Publicerad 2011-03-05 20:00:54 i Origami

Det är dags att visa en liten låda till. Den här, precis som den förra, är vikt av endast ett, kvadratiskt(1), papper. Senare kommer det lådor som sätts samman av flera bitar, och jag rör mig mot modular origami... mer om det senare. Den här lådan kan ses som en variation av den förra; där veks de små överblivna trianglarna i hörnen mot samma sida och låstes på plats genom att man vek fliken över dem. Det gjorde sidorna olika tjocka, och mitt i botten på insidan möttes fyra stycken spetsar. De spretade gärna; det kliade i fingrarna att plocka fram tejpen(3).

Den här modellen har en elegant symmetri och inga sådana problem. Jag har själv kommit fram till modellen, men andra har varit före mig: Tomoko Fuse 1995, och Robin Glynn har gjort diagram för modellen 1999. Själv vek jag den först 2005 eller så.



Som synes får man hela lådan, komplett med intrikat hopvävt lock, från ett enda kvadratiskt papper! Här är en bild som visar den öppna lådan. Man stänger den genom att vika in flärparna mot mitten och över varandra; den sista får man sticka in under den första.



Diagrammet för modellen finns på Robin Glynns sajt; jag länkar till det PDF-dokumentet. Jag har gjort ett vikmönster.

____
1/ Det finns många olika sorters origami. En inriktning anser att Riktig Origami handlar om att vika modeller av ett, kvadratiskt(2). Andra anser att det är ok att skära till papper i det format man vill ha, oavsett om det är sex-kantigt, eller ett fyrkantigt papper med längd-höjd-förhållande på 2:3.1415926...
2/ Och troligen dessutom enbart av snövita papper.
3/ Eller limmet. Praktiskt, men oortodoxt(4).
4/ I vilket annat ord får man in så hög andel av o?!? Det är underbart!

Den första lilla lådan.

Publicerad 2011-03-03 19:02:39 i Allmänt

Det här är den första lilla lådan. Man utgår från ett kvadratiskt papper, viker litegrann, och helt plötsligt har man en låda att ha sina gem i. Såhär ser det färdiga resultatet ut:



En bild till på insidan:



Och så här ser den ut från botten:



Ett diagram för hur man viker den finns at hitta på Lysator.



Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela